Programarea a fost pentru multă vreme asociată doar cu oameni din IT, majoritatea fiind de părere că dacă ești dintr-un alt domeniu nu poți nici măcar să te gândești la programare, darămite să înveți să scrii cod. Între timp, lucrurile s-au mai schimbat, au evoluat, iar acum știm că oricine își dorește cu adevărat să intre în industria IT poate să o facă dacă se pregătește în acest sens.
Învață programare de la 0. Îți dăm 12 motive pentru asta
Până te decizi să te înscrii la un curs de programare ai totuși nevoie de motive serioase, pe lângă cele pe care ți le spui tu singur atunci când te gândești la toate oportunitățile din industrie.
Pentru că limbajele de programare nu sunt puține, cel mai probabil te întrebi „ce limbaj de programare să învăț”. Înainte să cauți caracteristicile fiecărui limbaj în parte, hai să vedem care ar fi motivele pentru care să înveți programare de la zero.
- Programarea îți deschide oportunități de carieră. Din ce în ce mai multe probleme își găsesc rezolvarea în tehnologie, mai precis în programare. Am putea spune că dacă știi măcar un pic de programare, ai mai multe oportunități pe piața muncii, tocmai pentru că industria IT are în continuare mare nevoie de specialiști din toate domeniile. Nu este niciun secret că e și un domeniu bine plătit, dar și faptul că are aplicabilitate atât în industria de bază, cât și în celelalte industrii. Abilitățile tehnice de programare te pot propulsa în carieră și pot să te ajute să-ți construiești un nume în domeniu.
- Îți dezvolți abilități în dezvoltare de aplicații. În programare, una dintre direcțiile principale de aplicare este dezvoltarea de aplicații. Cu programarea poți să creezi site-uri, aplicații mobile, platforme online. Învață programare de la 0 și poți să-ți rezolvi problemele de natură tehnologică.
- Îți îmbunătățești gândirea critică. Cu siguranță ți-ai antrenat destul de mult această abilitate în toate mediile în care ai fost. Programarea însă ți-o dezvoltă într-o nouă formă pentru că necesită abilități analitice puternice ce te ajută și în viața personală să îți rezolvi altfel problemele.
- Îți oferă oportunitatea să lucrezi de oriunde. Poți să fii programator oriunde în lume și să lucrezi pentru proiecte aflate la celălalt capăt al lumii atât timp cât ai un desktop și o conexiune la internet. În același timp, poți să îți prelungești concediile sau retreaturile în care mergi și să îmbini câteva ore de muncă cu cele de relaxare.
- Creezi produse și servicii inovatoare. Poate că în momentul în care te gândești la programare totul pare destul de confuz atunci când nu i-ai descoperit tainele. Dar cum ar fi să creezi tu un produs, un soft, o aplicație care rezolvă o problemă căreia nimeni nu i-a găsit o soluție digitală? Face asta din tine o persoană cunoscută în industria IT? Te propulsează în carieră? Aduce greutate în portofoliul tău? Da, și noi am răspuns afirmativ la toate cele trei întrebări.
- Dobândești o abordare logică și metodică a lucrurilor. Poate că la început nu vei sesiza acest aspect, dar programarea îți formează un anumit tip de gândire cu ajutorul căreia poți să abordezi altfel lucrurile, sarcinile, situațiile. Programarea necesită gândire logică și analitică, ceea ce poate ajuta la îmbunătățirea abilităților de gândire și luare a deciziilor în alte aspecte ale vieții. Sigur, asta vine pe parcurs, dar după ce îți spui hotărât vreau sa învăț programare de la 0 , restul călătoriei se așază aproape singură. 😉
- Poți să automatizezi sarcinile repetitive. Povestea asta cu automatizarea nu este una abstractă sau făcută de echipe mari de programatori și experți IT. Inclusiv tu îți poți crea singur anumite automatizări ca să-ți ușurezi munca.
- Devii mai eficient în tot ce faci. Pe lângă faptul că te ajută să-ți automatizezi anumite sarcini și activități, programarea poate să te ajute să devii mai eficient și mai productiv atât pe plan profesional, cât și pe plan personal. Gestionarea și managementul unor proiecte sau alocarea resurselor sunt doar unele aspecte în care vei constata fără întârziere că ești mult mai eficient.
- Înveți și îți dezvolți abilități transferabile. Abilitățile pe care le înveți în programare sunt transferabile și pot fi utilizate în multe alte domenii, cum ar fi analiza datelor, ingineria software, automatizarea și multe altele. Programarea, la fel ca și întreaga industrie IT, este în continuă schimbare și dezvoltare, iar asta presupune ca mereu să fii deschis și dispus să înveți lucruri noi. Orice lucru nou sau abilitate nouă deprinsă te dezvoltă atât pe plan personal, dar îți dă încredere și curaj și în sfera profesională.
- Îți dezvolți creativitatea. Un alt beneficiu ce rezultă după ce înveți programare este că îți dezvolți creativitatea. Știm că unele voci susțin că aceasta nu poate fi antrenată, dar există studii care susțin contrariul, astfel că programarea poate să-ți ofere modalități diferite de a explora mai multe moduri de rezolvare a problemelor. Poți astfel să vii cu soluții unice și inovatoare la provocările și situațiile din jur. Indiferent de ce limbaj de programare înveți, după ce deprinzi abilitățile vei observa schimbări la tine. În bine. 🙂
- Intri într-o comunitate foarte mare în care poți să creezi legături și să colaborezi cu alți specialiști. Programarea se bucură de o vastă comunitate globală, iar asta înseamnă că poți să cunoști experți din domeniu, să te conectezi cu ei, să colaborezi cu ei și să te bucuri de noi oportunități profesionale în acest fel. Fiecare nouă relație profesională construită corect îți poate dezvălui lucruri și posibilități nebănuite.
- Poți să ai un impact social cu soluțiile propuse de tine. Programarea poate să rezolve aspecte și provocări ale lumii actuale din toate sectoarele vieții, asta înseamnă că te poți orienta și spre un proiect social care să aducă un impact pozitiv în lume. Cu alte cuvinte: învață programare de la 0, îți aduce beneficii nebănuite încă. 😉
Unde poți să ajungi după ce înveți programare
Joburile pe care poți să le accesezi cu programarea sunt variate și se găsesc sub diverse denumiri. Cu toate acestea, cea mai simplă metodă să afli dacă pregătirea ta se potrivește unui rol este să cauți fișa postului cu numele jobului la care vrei să aplici. Direcțiile principale către care poți să te îndrepți cu programarea sunt:
- Dezvoltator de software – ca dezvoltator de software, poți să lucrezi la produse software, aplicații mobile și web, soft-uri business sau să îmbunătățești capacitatea și funcționalitățile acestora.
- Inginer de date – dacă îți place analiza și interpretarea datelor, să știi că poți să faci acest lucru cu programarea, dar poți să ajuți și la implementarea unor sisteme de stocare, prelucrare și analiză a datelor.
- Specialist în securitate cibernetică – tot mai multe companii, organizații, instituții se vor preocupa îndeaproape de securitatea cibernetică, de aceea nevoia de specialiști care ajută la protejarea rețelelor și sistemelor de atacuri cibernetice sunt din ce în ce mai căutați.
- Arhitect software – ca arhitect software, poți să ajuți la planificarea și proiectarea sistemelor și aplicațiilor software, asigurându-te că acestea sunt scalabile, eficiente și ușor de întreținut.
- Administrator de baze de date – acest rol presupune gestionarea și menținerea bazelor de date, asigurându-te că acestea sunt eficiente, sigure și disponibile.
Cele de mai sus sunt doar direcțiile principale spre care poți să te îndrepți odată ce ai decis că vrei să înveți programare de la 0 și după ce termini un curs. Un job-role va suna însă diferit în funcție de compania și industria care angajează. Acumulând abilități solide în programare poți însă să îți lărgești spectrul de oportunități foarte mult și să ajungi la compania sau în industria în care vrei să lucrezi.
Ce salariu poți să ai ca programator
Ca programator poți să începi cu un anumit salariu, dar poți să ajungi la cifrele mult mai mari în funcție de evoluția ta în carieră, dar mai ales de pregătirea pe care o faci pe parcurs. Factorii principali în funcție de care variază salariul sunt:
- Experiența – cu cât dobândești mai multă, cu atât beneficiile vor fi mai multe.
- Competențele tehnice – poți să acumulezi experiență atât ca timp, dar poți să îți extinzi orizontul făcând cușrsuri în plus i învățând noi limbaje de programare, lucru care te conduce fără îndoială la un câștig sporit.
- Locația – în funcție de țara sau de regiunea în care te afli, salariile pot să arate diferit. Nu uita că poți mereu să faci schimbări în acest sens atunci când ai o bază solidă de cunoștințe în domeniu.
- Industria și tipul de companie – beneficiile variază și în funcție de compania la care ești, mărimea, vechimea ei pe piață, dar și de industria pentru care lucrezi.
În ultimii ani, sectorul IT din România a înregistrat o creștere rapidă, ceea ce a dus la o creștere a salariilor în domeniu. Salariul unui programator din România variază în funcție de experiența și nivelul de expertiză, limbajul de programare utilizat, industria în care lucrează și zona geografică. În general, salariile programatorilor din România sunt mai mici decât cele din țările vest-europene sau din SUA, dar sunt mai mari decât media salarială națională.
Potrivit unor surse online, salariul mediu lunar al unui programator în România poate fi între 4000 și 8000 RON, în funcție de experiență și industria angajatoare. Programatorii cu experiență și cunoștințe avansate în tehnologii precum Java, Python sau C++ pot să câștige mai mult și pot pretinde o serie de beneficii care vin la pachet cu pregătirea. În funcție de rolul avut și de pregătirea cerută, salariile pot să fie diferite. Așa cum am amintit puțin mai sus, în funcție de fișa postului pentru rolul care te-ar atrage, poți să te îndrepți spre o direcție anume și să-ți răspunzi fără dificultăți la întrebarea „ce limbaje de programare să învăț?”.
Dacă încă nu îți explici de ce nu ai apăsat încă butonul de înscriere la cursul de programare, poate că mai ai unele întrebări personale pentru care ai nevoie de răspuns. Știm, fiecare dintre noi este diferit astfel că i se potrivesc lucruri diferite. Îți oferim răspunsurile la întrebările tale la o ședință de consultanță gratuită de HR. Specialistul nostru HR îți va asculta povestea și îți va oferi tot ce ai nevoie să știi în ce privește cariera ta și viitorul acesteia. Ședința este gratuită!