Dacă ai vorbit măcar cu doi-trei prieteni care sunt în IT sau care au făcut o reconversie profesională în acest domeniu, probabil că ți-au spus deja că nu e chiar așa de speriat. Nici IT-ul ca domeniu și nici „componentele” lui, fie că vorbim de testare, programare, UI/UX etc. Iar dacă ei nu au apucat să-ți spună sau dacă nu cunoști pe nimeni din industrie, îți spunem noi: IT-ul oferă soluții la provocările din viața reală, iar în funcție de aceste provocări, IT-ul pune la dispoziție abordări și limbaje care să fie rezolvarea lor.
Programarea este una dintre opțiunile cu care IT-ul rezolvă situațiile specifice din contexte concrete de viață. Facebook, Skype, Zoom – toate rezolvă anumite nevoi și sunt create cu ajutorul programării. Limbajele de programare au însă grade diferite de tehnicitate, drept pentru care e important să iei o decizie informată atunci când te gândești să alegi unul din cursurile de programare disponibile.
Ce curs de programare ți se potrivește cel mai bine?
Deși întrebarea e simplă, răspunsul necesită puțină atenție. Pentru că ai două opțiuni când nu știi ce să alegi: fie alegi un anume limbaj de programare la recomandarea cuiva, fie cauți un curs programare pentru începători ca să afli care e limbajul care ți se potrivește ție cel mai bine. Deși sunt doar două opțiuni și, deci, nu ar necesita prea multe discuții, noi îți recomandăm să le acorzi atenția cuvenită pentru că este vorba de viitorul tău. Și nu oricare, ci în IT.
- Dacă alegi un limbaj la recomandarea cuiva doar pentru că acea persoană l-a învățat, există riscul ca nivelul de tehnicitate și tipul respectiv de programare să nu ți se potrivească. Sigur, recomandarea prietenului tău a fost făcută cu toată căldura și bunăvoința, dar a fost mai curând o recomandare gândită din perspectiva lui. Asta nu înseamnă că nu poți să înveți programare. Mai curând, că este foarte posibil ca ție să ți se potrivească mai bine un alt limbaj.
- Când alegi să faci un curs de programare pentru începători, asta după ce ai trecut de întrebarea „ce cursuri de IT să fac”, lucrurile se aranjează altfel. În cadrul unui astfel de curs intri în contact cu mai multe limbaje de programare și afli aspectele specifice ale fiecăruia. În funcție de ele, faci alegerea pe care o consideri cea mai bună pentru tine. Un curs de introducere în programare te așează față în față cu toate opțiunile acestor limbaje și îți oferă noțiuni generale de la fiecare, ca tu să poți alege în cunoștință de cauză.
Curs programare pentru începători: cum îl aleg
Bun, după ce ai negociat cu tine și ai primit recomandările de cursuri de la prieteni, este posibil să alegi un curs de programare pentru începători. Mai rămâne dilema cum îl alegi, pentru că există:
- Cursuri de programare online gratuite sau cu abonament
Acest tip de învățare îți oferă posibilitatea să îți definești singur programul și intervalele orare în care înveți, volumul de studiu și ritmul în care asimilezi informațiile.
Din punct de vedere al costului, un astfel de curs este accesibil oricui. El constă într-o serie de video-uri preînregistrate ce urmează o anumită programă de curs creată de platforma pe care o alegi.
Trebuie să ții cont în acest caz că nu poți adresa întrebări acolo unde te blochezi. De cele mai multe ori, vei avea la dispoziție o serie de exemple limitate care să te ajute să înțelegi un topic anume și, trebuie să recunoști, se poate întâmpla să înțelegi anumite aspecte într-un anume fel care nu te conduce către rezultatele dorite. Șansele să rămâi cu lacune sau să nu fii sigur că ești pe calea cea bună sunt mai mari. Chiar și așa, mulți dintre cei care aleg reconversia profesională sau aleg IT-ul chiar de la începutul carierei, aleg să înceapă învățarea în sistem autodidact pentru ca mai apoi să se îndrepte spre cursuri de programare pentru începători cu mentorat.
Pros | Cons |
Tu alegi intervalul orar, volumul de studiu și ritmul în care înveți | Ai o serie limitată de exemple |
Costul cursului este accesibil | Nu poți adresa întrebări instant cuiva în măsură să te ajute |
Potrivit pentru cei care învață bine în regim autodidact | Există posibilitatea să înțelegi greșit și să nu ajungi la rezultatele dorite |
Este o bună metodă de familiarizare cu limbajul folosit și cu termenii specifici | Există riscul să rămâi cu lacune |
2. Cursuri de programare începători online cu mentorat
Spre deosebire de cursurile IT pentru începători gratuite sau cu abonament, cele cu mentorat îți oferă în plus suportul mentorilor, practică pe bune, evaluarea periodică a cunoștințelor urmată de feedback personalizat și îndrumare în carieră.
Pentru interacțiune directă, acest tip de cursuri se desfășoară live iar orele de curs sunt stabilite în anumite zile. Ceea ce înseamnă că e indicat să-ți organizezi planurile, astfel încât să poți fi prezent la curs. Chiar dacă ai acces la înregistrările sesiunilor de curs, valoarea prezenței tale online în momentul cursului constă în faptul că îl poți întreba live pe mentor în cazul în care ai pierdut o informație sau îți dă ceva cu virgulă.
De regulă, cursurile cu mentorat implică și costuri financiare mai mari, care trebuie planificate și bugetate ca atare. Depinde ce planuri ai pentru viitor și ce visuri ascunse ai vrea să transformi în realitate odată cu intrarea ta în IT. Pentru că de reușit, poți.
Pros | Cons |
Ai suportul mentorilor pe toată durata cursurilor, chiar și după. | Nu îți poți alege zilele și timpul pe care îl aloci învățării, acestea sunt stabilite de la început. |
În funcție de aspectele pe care nu le înțelegi, atât mentorii, cât și colegii pot să-ți ofere exemple și explicații în timp real. | Costurile unui astfel de curs sunt mai mari. |
Pleci cu „lecția” învățată de la sesiunea de curs pentru că faci practică pe bune. | Se întinde de obicei pe o durată de minim 4 săptămâni. |
Ușurința/siguranța cu care poți să aplici după curs informațiile asimilate. |
Deci, ce curs de programare ți se potrivește cel mai bine? Răspunsul la întrebare este desigur subiectiv, în funcție de tine și de rapiditatea cu care îți dorești să intri în industrie. Primul pas firesc este să începi cu un curs de introducere în programare în varianta aleasă de tine – gratuită/cu abonament modic pe platformele de profil sau plătită cu mentorat, practică și susținere de-a lungul sesiunilor de învățare. După asta ți se clarifică și obiectivele de carieră în IT, pentru că una e să îți dorești să intri în industrie și alta e să-ți faci un plan de creștere în domeniu. Dar pentru asta trebuie să știi cu ce se mănâncă programarea. Ăsta e începutul.
Te numeri printre cei care caută detalii în plus referitoare la cursurile din domeniu și drumul pe care poți să ți-l croiești în industrie? Ești în locul potrivit. Programează-te gratuit la o sesiune de consiliere în carieră cu un specialist HR. Te costă doar timpul tău și dorința de a-ți transforma visurile în realitate cu ajutorul IT-ului.
Te așteptăm la ședința de consiliere gratuită în carieră cu un specialist HR!