Uite, ca să nu facem vreo introducere prea lungă îți spunem concret ce ne frământă: avem cursanți care s-au apucat pe cont propriu să învețe IT și toți ajung în același punct, se blochează și nu știu încotro să meargă mai departe. Din acel punct ne aleg pe noi ca prieten de încredere. Altfel spus, caută mai mult și aleg un curs cu mentorare pentru acele avantaje care vin la pachet odată cu această formulă.
Care ar fi însă avantajele alegerii unui curs IT cu mentorat?
Mentorul îți oferă o perspectivă
Știi situațiile acelea în care doar expunerea unei situații sau provocări de către altcineva te face să o vezi și tu cu alți ochi? Sau cele în care doar câteva cuvinte au fost schimbate de interlocutor și deja ție „îți pică fisa”? Ei bine, situațiile sunt cam la fel. Mentorii de la cursurile Wantsome sunt oameni dedicați cărora le este drag să le explice altora din ce știu și vor formula fiecare aspect din curs astfel încât să înțeleagă fiecare cursant în parte la ce se referă și ce înseamnă exact ceea ce explică.
Mentorul este detașat, pe când tu ești în problemă și nu vezi nicio rezolvare.
O știi pe aia cu „fă un pas în spate” și numai nu știi în care spate să faci un pas că tot nu vezi soluția? O știm și noi, am trecut adesea prin ea. Fiind în situația în care nu înțelegi ceva, nu poți să te detașezi de ea. În IT însă, fiind un domeniu în care oricum totul e nou pentru tine, se prea poate să nu știi cum să faci acel pas în spate, să nu vezi cum ai putea să te detașezi și mai ales să nu vezi întreaga situație în ansamblul ei dacă te-ai blocat pe un element anume, un termen, o „chichiță” care nu-ți dă voie să mergi mai departe. Mentorul are însă acces la acea perspectivă, nuanță pentru că se prea poate să nu fii primul care îi cere ajutorul în problema respectivă, așa că și-a perfectat/adaptat discursul în funcție de cursanții care s-au mai confruntat deja cu așa ceva.
Mentorul îți oferă din experiența și cunoașterea lui ca să poți crește.
În mod normal, cele mai multe dintre cursuri îți expun o cantitate mare de teorie, ți-o explică mai mult sau mai puțin, dar pentru acele detalii fine pe care vrei să ți le fixezi, să le exersezi de mai multe ori, e musai să plătești în plus. Nu și la Wantsome. Cursurile sunt gândite astfel încât tu să ai suportul total al mentorilor indiferent de problema pe care nu o înțelegi. Mentorii sunt cei mai conștienți de cererea de IT de pe piață, au informațiile din industrie și sunt interesați să ajute comunitatea să crească. De aceea, îți vor oferi cu drag informațiile pe care le dețin, asta fiind la final și cartea lor de vizită – faptul că tu, la noul job poți să te descurci fără să te mai învețe altcineva totul de la zero.
Mentorii sunt cel mai bun exemplu că poți începe la orice vârstă.
Așa cum cursanții pot să învețe IT la orice vârstă, așa și mentorii aleg să ne contacteze pentru o colaborare chiar dacă au trecut mulți ani de când s-au desprins de pe băncile facultății. Avem mentori care explică impecabil și au ales să împărtășească din cunoștințele lor încă de la vârsta de 20 și ceva de ani, dar avem și mentori care și-au împlinit un vis prin calitatea de mentori abia după 40 de ani. Practic, chiar dacă nu au predat în alt loc sau în cadrul vreunei școli formale, ei au abilitățile și deprinderea necesare ca să facă asta și au ales să ni se alăture în acest parcurs împreună, punându-și la dispoziție informațiile pentru a-i transforma pe cei ca tine în IT-iști angajabili imediat de după finalizarea cursului. Toți mentorii din cadrul Wantsome consideră predatul și mentoratul o importantă oportunitate pentru dezvoltarea lor, de aceea mereu au făcut-o cu dedicare și energie indiferent de vârsta din buletin.
Poți, deci, învăța IT la orice vârstă!
Mentorul o să-ți elimine toate motivele pentru care te autosabotezi.
Sigur că vei avea momente în care o să crezi că tu nu vei duce la bun sfârșit cursul sau că pur și simplu nu este pentru tine. Nu ești nici primul, dar nici ultimul căruia îi trec astfel de gânduri prin minte, te asigurăm. Dar când pentru situația ta specifică mentorul are o rezolvare pe care tu pur și simplu n-ai văzut-o, deși era atât de simplă, banală, asta îți dă curaj pe mai departe și încredere că orice detaliu și informație poate fi învățată. Chiar și din IT. Dacă vrei, mentorul e ancora aceea care te ține în proces și care îți arată că doar dacă schimbi puțin optica lucrurile devin fezabile și reușești să duci la bun sfârșit temele, proiectul, cursul.
Dacă deja te-a încercat gândul reconversiei profesionale în IT și te-ai apucat să înveți singur, e foarte bine. Când ajungi însă la primul tău blocaj de unde nu mai reușești să îți dai seama încotro ar trebui să mergi, recitește articolul ăsta și ia decizia potrivită pentru tine – aceea de a-ți lua cunoștințele de la persoane cu experiență cărora le place să facă share de knowledge cu tine.