În cadrul întâlnirilor noastre de HR de la cursurile de reconversie profesională primim des întrebarea „cum știu ce cursuri, competențe, abilități se caută pentru rolul pe care vreau eu să ajung?”. Sau varianta scurtă a ei „ce cursuri IT sa fac?”. Vrei răspunsul scurt? Știi ce rol îți dorești? Cum se cheamă jobul care-ți face cu ochiul? Caută fișa postului pentru rolul respectiv de la mai multe companii, faci o împletire a lor și ai aflat. Apucă-te de treabă și începe să înveți tot ce e nevoie ca să poți aplica pentru rolul respectiv.
1. Care este obiectivul tău de carieră?
Înainte să cauți pe Google fișa postului pentru jobul pe care ți-l dorești, poate că e mai potrivit să-ți conturezi obiectivele de carieră pe următorul an, dar și pe următorii cinci. De ce? Pentru că e primul pas care te va ajuta să afli dacă ești potrivit pentru jobul respectiv, pe bune. Poate fi simplu să răspunzi vag la întrebarea de la interviuri „unde te vezi peste cinci ani”. Dar un răspuns vag nu-ți va aduce niciodată rezultate clare. Însă dacă reușești să-ți creionezi un traseu profesional pentru următorii ani, atunci lucrurile vor deveni mult mai clare. Apoi, dacă mai faci și pași ca să ajungi acolo, vei vedea cum lucrurile se vor așeza de la sine pe axa acestor cinci ani.
Dacă te duci doar spre fișa postului și combini unele abilități și competențe în funcție de specificul companiilor respective este posibil să găsești informații diferite. De ce? Pentru că fiecare companie definește rolurile și cerințele acestora în manieră proprie. Sigur că multe dintre cerințe vor fi comune, dar vor fi și unele care ție ori nu-ți plac, ori pur și simplu nu te vezi în postura de a le face, dar nu pentru că nu ai putea, ci pentru că nu sunt în acord cu ce îți dorești tu pe viitor. De aceea, înainte să scotocești Google-ul pentru informații, mai curând caută să formulezi obiectivul de carieră spre care să-ți construiești o strategie. După asta, mai există un aspect înainte să ajungem la fișa postului. Ajungem și acolo, nu-ți face griji.
2. Care e sau cum e compania pentru care vrei să lucrezi pe acel rol?
Sunt candidați care vor să lucreze în anumite companii doar pentru numele firmei, fără să facă un research sau, chiar dacă îl fac, el este superficial sau incomplet. Practic, în momentul în care s-au văzut intrați pe un anumit rol în compania respectivă, și-au dat seama că nu agreează cultura organizațională, că nu li se potrivește dinamica sau că pur și simplu nu rezonează cu multe dintre lucrurile care se petrec acolo. Moment în care decid să plece, dar nu știu exact unde și, cu atât mai puțin, în cât timp se poate întâmpla acest lucru. Unde mai pui că dacă pleci dintr-o companie la scurt timp după ce te-ai angajat, nu prea dă bine și îți scade credibilitatea și nivelul de profesionalism.
Așa că mai curând îți clarifici tipul de companie în care vrei să ajungi, îți notezi pe listă aspectele care te interesează în mod special, cauți orice lucru care știi că e important pentru tine și care poate să fie o problemă odată ajuns acolo și faci săpături în direcția aia. Uite, poți găsi informații super utile despre orice companie pe LinkedIn sau Glassdoor, dacă vrei să afli mai mult decât ce ți-au zis prietenii care lucrează în compania la care ai vrea să te angajezi.
3. Caută fișa postului dorit din compania în care vrei să ajungi
Precis vei observa diferențe între fișa postului dorit din compania în care vrei să ajungi și cea pentru o poziție similară în altă companie. Analizează cu atenție toate informațiile și fii sigur că poți să te integrezi și să te adaptezi ușor într-o companie care îți susține valorile și spre care te îndrepți cu drag. Nu te pregătești doar pentru un rol, ci mai curând îți asumi faptul că vrei ca atât tu să-i aduci beneficii companiei, dar și ea să-ți ofere mediul propice dezvoltării tale. În felul ăsta, dacă te îndrepți de exemplu spre zona de IT, îți vei răspunde foarte simplu la întrebarea „ce cursuri IT să fac”.
4. Compară fișa postului cu ceea ce știi să faci în prezent
Am ajuns și la ultimul punct care te aduce mai aproape de rolul mult visat. Acela în care vezi ce știi să faci, vezi abilitățile la care excelezi și, desigur, le notezi pe cele de care ai nevoie ca să fii candidatul potrivit pentru rolul dorit în compania ideală pentru tine. Uită-te și la competențe, formări, abilități necesare, dar și la sarcinile și responsabilitățile indicate. Ce presupun ele? Ce poți folosi din ceea ce ai tu ca să faci doar o trecere, poate un transfer de cunoștințe și nu o achiziție de la zero? În cât timp poți să le asimilezi și să-ți actualizezi CV-ul astfel încât să atragi atenția firmei pe care tu o vrei ca angajator? Fă-ți un minim plan pe care să pui atât obiective, dar și acțiunile care te conduc la ele și nu în ultimul rând să-ți setezi timpul realist în care poți să înveți noile cunoștințe. Este cea mai sigură metodă prin care te pregătești conștient pentru rolul dorit și nu acumulezi informații la întâmplare într-un moment în care poate nu ai nevoie de ele. Tot așa afli și răspunsul la întrebarea ce cursuri IT să fac, dacă printre toate celelalte era și asta pe listă. 😉 Și te apuci să le faci.
Pro tip: Trimite CV-ul tău actualizat unei agenții de HR nișată pe domeniul în care vrei să ajungi
Un pas în plus pe care poți să îl faci după ce mai acumulezi experiență și îți actualizezi CV-ul este să stabilești o întâlnire cu o agenție de recrutare specializată în IT fie față în față, fie online și să-i povestești consilierului de carieră care sunt intențiile tale și să îl rogi să te aibă în vedere pentru momentul când apare o poziție disponibilă în compania respectivă sau una care te poate conduce spre rolul dorit. În felul acesta îți sporești șansele ca tu să mergi într-un mediu care e în deplină rezonanță cu tine și care îți respectă valorile.
Tu ce rol vrei să deții în următorii ani și în ce companie?
Dacă știi în ce companie vrei să ajungi, dar crezi că este destul de greu să ajungi acolo, programează o ședință de consultanță ca să discutăm despre viitorul tău în IT. Discuția este complet gratuită și investești acest timp ca să-ți clarifici lucrurile care par că acum nu au o direcție chiar bine conturată.