Chiar dacă am mai scris despre joburile viitorului și despre cum te pregătești pentru ce urmează, poate că abia în ultima perioadă te-ai gândit cu adevărat la un job de viitor și la ce poți să faci ca să te asiguri că vei fi mereu căutat pe piața muncii. Contextele ultimilor ani invită fără îndoială la un nivel sporit de adaptabilitate la noi situații, dar și la necesitatea găsirii unor soluții creative la provocările care apar, cu care să fim în acord într-un mod unic și individual și care, desigur, să nu aducă atingere celorlalți care au aceeași libertate.
Cum te pregătești pentru joburile viitorului
Avem, deci, astăzi alte adevăruri cu care ne confruntăm iar ziua de mâine e pusă mai mult ca niciodată sub semnul adaptabilității la orice context, spre deosebire de evenimentele de dinaintea ultimilor ani când doza de predictibilitate era mult mai mare.
Pe de altă parte, gradul de reziliență și rezistență a fiecărui om crește cu cât se pregătește pentru acel mâine incert indiferent de împrejurare. În acest scenariu al adaptabilității continue și a antrenării acesteia, se ivește frecvent o întrebare: „cum facem ca să avem la orice oră opțiuni dintre care să alegem? Sau, mai concret, ce va îngloba categoria sau umbrela numită joburi de viitor? Deși optimismul și gândirea pozitivă au un rol important în orice tip de scenariu și realitate, soluția este totuși să facem mai mult și să ne ancorăm cât mai bine într-o formă de reziliență educată.
Știm că a vorbi despre joburi de viitor când nu s-au limpezit încă lucrurile cu războiul sau când o criză financiară abia își întinde plasa peste toate activitățile pe care le facem pare un soi de inadecvare la context, dar îți dăm de îndată argumentele pentru care nu este.
- Starea de incertitudine devine mai curând o constantă
Sunt mulți specialiști care spun că trebuie să fim deschiși și adaptabili la schimbare, că trebuie mai curând să ne orientăm spre un job de viitor, deși vedem și singuri situația, nu trebuie să ne-o evidențieze nimeni. Ce subliniază ei e că suntem martorii unor contexte globale destul de greu de anticipat și că unica „armă” pe care o avem la îndemână este să fim conștienți că în orice clipă lucrurile pot să ia o întorsătură diametral opusă căreia trebuie să îi facem față. Indiferent de alegerea pe care o facem, ne suntem datori nouă înșine și copiilor noștri să găsim soluții și să fim deschiși la orice oportunitate.
- Privirea spre viitor nu mai are legătură cu trecutul
Stai că nu o dăm în filosofii, nu-ți face griji. Tot analiștii ne spun zilnic că joburile viitorului și contextele care se întrevăd nu mai pot să se raporteze la cele actuale sau la cele din trecut tocmai pentru că discrepanța e prea mare. Astăzi nici nu intuim multe dintre meseriile care vor apărea în câțiva ani, de aceea accentul trebuie pus mai ales pe dobândirea de skill-uri utile viitorului și nu de reținerea unor informații care nu își vor mai găsi corespondent în viitor.
- Relevanța fiecăruia va fi dată de combinația de skill-uri individuale și suprapunerea lor pe joburile noi
Deja se poate observa ușor faptul că cei mai mulți nu mai intră într-un job de la care vor ieși la pensie și nici nu mai face nimeni lucrurile pe care le cuprinde diploma principală. Pe mulți îi sperie acest lucru, însă trecerea la un mix de skill-uri potrivite în diverse măsuri pe proiecte diferite deja își face simțită prezența și necesitatea în multe domenii. Sigur, pentru skill-uri diferite, din arii diferite e nevoie ca și remunerația să fie individualizată și specifică. În unele locuri chiar se întâmplă deja acest lucru. Cert este că această trecere e mai curând o evoluție influențată de toți factorii externi decât o conspirație împotriva celor care vor să facă doar activitățile indicate pe diplomă. Ne-am permis să facem aprecierea anterioară pentru că știm că lumea deja e conștientă că doar ce e pe diploma de facultate nu mai acoperă de mult activitățile concrete de la job și că orice abilitate în plus reprezintă un atu. Atât pentru jobul prezent, cât și pentru contexte nebănuite încă, respectiv joburi noi apărute deja sau neapărute încă.
- Nu, AI-ul nu va înlocui niciodată valoarea umană!
În toată discuția din ultimul timp despre noii roboți și inteligența artificială, nu dispare încă teama că roboții vor înlocui oamenii. Nu, nu îi vor înlocui, ci le vor prelua sarcinile repetitive, lăsând oamenii să facă activități care presupun analiză, creativitate și inovație. Pentru toate acestea din urmă merită să fii onest cu tine și să vezi ce abilități deții, unde ți-ar plăcea să lucrezi, la ce capitole nu stai chiar cum îți dorești, tocmai pentru că dacă munca ta e una care poate să fie preluată de o mașină, fii sigur că la un moment dat aceasta o va prelua. Joburile viitorului vin mai curând să potențeze valoarea umană și acele skill-uri pe care nicio mașină nu le poate prelua, de aceea sub acest aspect orice îngrijorare nu își găsește temei real.
Dacă analizezi aspectele amintite mai sus de noi, se prea poate ca la o analiză mai atentă a lor să-ți dai seama că nu trebuie să te panicheze în niciun fel apariția unor locuri de muncă noi, dar nici nu este indicat să ignori acest val al viitorului care vine încet, încet.
Trebuie să-l accepți și primești informat, pentru ca ulterior să cauți să deprinzi abilități noi care sunt centrate pe viitor și pe care le poți demonstra oriunde în lume. Chiar și pe Marte dacă va fi cazul! 😊
Joburile viitorului – ce vor căuta angajatorii la un candidat
O soluție foarte bună ca să ai mereu variante la îndemână este fără îndoială învățarea, deprinderea unor abilități noi. Indiferent de deciziile pe care le iei în viață sau de întâmplările aflate în exteriorul tău, orice nouă specializare aduce abilități noi care fac din tine o persoană dezirabilă pe piața muncii. Pe lângă faptul că învățarea creează căi neuronale noi care îți prelungesc viața, a ști ceva nou îți crește valoarea la angajare.
O trecere scurtă în revistă a joburilor care se prefigurează că apar în viitor ne dă ca exemple roluri ca:
- Specialiști în inovare;
- Specialiști în volume mari de date;
- Analiști de date;
- Specialiști în automatizarea proceselor;
- Specialiști în comerț electronic și rețele sociale;
- Specialiști în proiectare servicii și soluții;
- Specialiști în inteligență artificială și învățare automată;
- Specialiști în transformare digitală;
- Designeri pentru interfețe utilizatori și interacțiunea om-mașină;
- Specialiști în formare și dezvoltare;
- Specialiști și ingineri în robotică;
- Specialiști în resurse umane;
- Specialiști în noi tehnologii;
- Specialiști în dezvoltare organizațională;
- Dezvoltatori și analiști de software și aplicații;
- Analiști în securitatea informațiilor.
Sursa: https://www.amazon.com/Future-Professions-Technology-Transform-Experts/dp/0198841892
După cum se poate observa, multe roluri noi au legătură cu zona de tech și IT, dar sunt și altele pe care le știm în prezent în diverse forme. Cu siguranță, în cazul celor pe care le cunoaștem sau măcar am auzit până acum de ele, vorbim mai curând de o evoluție a lor și despre forme noi prin care pot fi practicate.
În cazul celor care încă nu au apărut, sesizăm că necesită mai curând un mix de skill-uri sau poate mai corect spus, un upgrade de skills. Nimeni nu poate anula cuiva o experiență de viață pentru că acea experiență i-a format un mod de gândire, de organizare, de analiză, sinteză, dar cu siguranță pentru locuri de muncă noi e nevoie și de abilități noi. Majoritatea joburilor mai sus amintite trimit mai curând spre o nouă abordare a lucrurilor, spre folosirea creativității, a unicității fiecăruia pentru punerea lor în sprijinul evoluției digitale, dar nu numai. Sigur că nu este un pas care poate fi făcut de azi pe mâine, dar având măcar o minimă idee despre cum se vor numi joburile viitorului știi în linii mari cum să te pregătești în această direcție.
Ce vor căuta angajatorii la un candidat? Fix ce spuneam adineauri: creativitate, inovație, bune abilități de relaționare, comunicare, organizare, empatie, anticipare, gândire critică, găsirea de soluții, analiză, adică acele abilități pe care mașinile și AI-ul, așa cum am spus și în secțiunea de mai sus, nu le poate prelua sau substitui.
În cazul în care procesul de digitalizare și automatizare te sperie prin prisma jobului pe care îl ai în prezent, te invităm la o ședință gratuită de consiliere în carieră care să-ți arate ce opțiuni ai pe piața muncii și cum să fii mereu relevant în cadrul acesteia ca să nu-ți mai faci nicio grijă în privința viitorului tău profesional.