Tendințele pieței muncii sunt direct influențate de contextele socio-economice atât din țară, cât și din străinătate. Este și firesc, pentru că ele dictează atât alegerile candidaților, cât și ale angajatorilor.
Fie că lucrezi în IT, fie că ești deja sau te gândești să intri în business operations (vânzări, marketing, HR, finanțe, customer care), automatizarea și digitalizarea îți vor bate la ușă mai devreme sau mai târziu. Graficul de mai jos ne arată departamentele unei companii care sunt influențate de automatizare.
Să ne uităm și la evoluția Internet of Things (IoT) din ultimii ani și la previziunile acestui domeniu pentru perioada care urmează. Dacă în 2017 IoT abia învăța să meargă corect, până în 2023 a înregistrat o creștere de peste 700%. Iar lucrurile nu se opresc aici, în niciun caz. Previziunile Statista spun că această arie va deveni din ce în ce mai căutată și de cerută de către utilizatorii finali. Drept urmare, angajatorii vor continua să caute candidați eligibili pentru dezvoltare de produse pentru IoT.
În continuare, am căutat să aflăm datele din acest domeniu care pot fi relevante pentru toți cei interesați să facă o reconversie profesională în IT. Statisticile și tendințele pentru 2023 sunt cât se poate de optimiste pentru toate părțile implicate, angajatori, absolvenți, formatori, dar mai bine hai să-ți arătăm concret cum arată.
IT-ul și piața muncii. De ce să te orientezi spre IT în 2023?
- Stabilitatea jobului
Sub aspectul stabilității jobului, interesul candidaților s-a îndreptat în 2022 și se va îndrepta și în 2023 spre IT, având în vedere contextul socio-economic în care ne aflăm. Industria IT se situează pe locul 4 în topul celor mai atrăgătoare domenii de angajare. Altfel spus, zona de locuri de muncă IT este una vastă care are toate argumentele să crească.
Știm că știrile din ultimele 4 luni care făceau referire la disponibilizările din IT au cam speriat lumea; cei care erau deja în industrie, se temeau că vor fi dați afară, iar cei care se gândeau la o reconversie profesională în IT au pus în cui acest gând, spunându-și că sigur nu mai este loc și pentru ei, din moment ce oameni cu experiență au fost disponibilizați.
Studiile, însă, vin să demonteze știrile alarmiste: graficul de mai jos arată că, la nivel mondial, această tendință a înregistrat deja o scădere considerabilă, fapt ce ne spune că lucrurile se stabilizează și că cererea de noi angajați va crește din nou. Ține doar de tine să fii pregătit pentru următorul val de recrutări.
- Nivelul de salarizare. IT-ul și zona de automatizare sunt în topul celor mai mari salarii nete din acest moment de pe piața forței de muncă. Cele mai bine cotate roluri sub aspect salarial net sunt Senior Java Developer, Technical Lead, Senior Software Engineer, Arhitect IT, Agile Manager, Senior Frontend Developer. Când te gândești la joburi în IT sigur că îți vin în minte cifrele mari din industrie, lucru care e cât se poate de firesc. Începuturile, în orice domeniu, pleacă dintr-un punct corelat cu nivelul de cunoștințe și pricepere, dar în orice caz, salariul de plecare în IT este unul cât se poate de decent. Creșterea lui ține, așa cum știi, de dorința fiecăruia de a se specializa, de a crește în domeniu și de efortul depus pentru aceasta. Mai mult decât atât, din 2007 până în 2022, sectorul în care s-au înregistrat cele mai mari creșteri salariale a fost industria de IT, cu trei clase CAEN care s-au remarcat în acest sens: 58 (care include și activități de editare a produselor software), 62 (Activități de servicii în tehnologia informației), respectiv 63 (Activități de servicii informatice).
- Munca remote – varianta ideală pentru cei mai mulți dintre candidați. IT-ul este al doilea domeniu cu cea mai mare ofertă de joburi remote, ocupând același loc în clasament sub aspectul aplicărilor pentru roluri la distanță. Deci dacă ai avut ocazia în pandemie să experimentezi munca de acasă și ți-ai dat seama că poți să te organizezi suficient de bine în formatul ăsta, migrarea spre un domeniu nou – IT-ul – poate să fie un pas care să-ți sporească beneficiile. Desigur, aici e bine să ai și o doză de realism ceva mai mare pentru că, de exemplu, la joburi IT începători oferta de lucru remote este limitată din cauza faptului că cei aflați la început de drum învață mai mult într-un context offline, alături de colegi la sediul companiei, decât online.
- Remote de acasă, angajatorul în altă țară. Domeniul IT are cel mai mare procent de angajați remote care lucrează din România. În același timp este și unul dintre puținele domenii care permit această formulă de lucru. Așa cum arată și cifrele din imaginea de mai sus, mai bine de 60% dintre cei intervievați și-au exprimat, într-o formă sau alta, aprecierea pentru această facilitate convenabilă a muncii remote. Singura resursă necesară este conexiunea stabilă la internet.
- Angajații entry-level sau fără experiență – la mare căutare. Un procent de aproape 40% din toate joburile disponibile sunt pentru candidații entry-level, un alt procent de 20% din ofertele de job sunt pentru candidații fără experiență, iar pentru cei de nivel middle oferta este de cca 30% dintre joburi. Asta înseamnă că poți să faci fără nicio grijă un curs de reconversie profesională în IT. Nevoie este, iar angajatorii sunt conștienți că fiecare nou angajat are nevoie de o minimă perioadă în care să deprindă specificitățile din companie. Atenție – „joburi IT fără experiență” nu echivalează cu zero cunoștințe în domeniu, informațiile și baza trebuie deținute, dar companiile sunt dispuse să aducă în echipă oameni noi care încă nu au pus foarte mult în aplicare cunoștințele pe care le au.
- Sezonalitatea nu se mai aplică. Dacă până acum exista în fiecare an o scădere a aplicărilor la joburi în timpul verii, fiind concedii și vacanțe, începând cu anul 2022 această tendință a fost contrazisă, neînregistrându-se o scădere a aplicărilor la joburi, iar tendința se menține și în 2023. Altfel spus, inclusiv vara este o bună perioadă în care să aplici pentru un job în IT. Da, chiar și pentru un job IT fără experiență.
- Gradul de optimism în rândul aplicanților din România. Un procent de 65% dintre respondenții studiului susțin că sunt siguri că și-ar găsi un job în mai puțin de 2 luni, iar un alt procent de 45% deja încearcă să-și schimbe jobul. Gradul de optimism în ceea ce privește jobul, în România, contrazice tendința internațională ușor resemnată din cauza contextului actual, eJobs subliniind că „românii ignoră noua tendință și caută în mod activ ceva mai bun de la viața lor profesională, dând dovadă de curaj.”
O parte dintre informațiile și cifrele prezentate mai sus sunt culese din studiul efectuat de eJobs România anul trecut „HR Review & Trends. Raportul industriei de recrutare din România (ediția 2023)”.
Cum te ajută datele și cifrele de mai sus
Dacă până acum doar ți-a trecut gândul reconversiei profesionale fugitiv prin minte, cifrele și datele prezentate vin să-ți confirme încă o dată că reconversia profesională în IT este un pas pe care e bine să-l iei în calcul cu mare seriozitate. Din toate punctele de vedere IT-ul este un domeniu care recompensează pe toate nivelurile efortul depus și investiția făcută într-un curs de acest tip. Stabilitate, nivel salarial, flexibilitate, nivel de experiență, existența ofertelor în oricare perioadă a anului – sunt cele mai importante motive pentru care să iei în calcul IT-ul.
Chiar dacă nu ai avut nicio legătură cu acest domeniu până acum, oricând este un moment bun să începi. Știm că sunt mulți cei care nu au avut ocazia și contextele potrivite ca să învețe IT iar valul nou de schimbări adus de digitalizare și automatizare poate să-i copleșească. Progresul IT-ului și intersecția cu orice activitate din viețile noastre este abia la început, iar pentru asta e bine să începi de undeva, să te familiarizezi cu domeniul ca să vezi că nu este chiar atât de înfricoșător pe cât pare. Și cei care sunt acum nume cunoscute în domeniu au plecat tot de la informațiile de bază în IT. Și tot de la un job IT fără experiență au plecat. Poate că ei au fost mai expuși situațiilor care le-au dat oportunitatea să învețe noțiunile mai din timp, dar asta nu înseamnă că tu nu poți să o faci.
Dacă mai ai nevoie de vreo informație în plus sau nu te-ai convins că IT-ul este direcția potrivită pentru tine, te invităm la o cafea virtuală, să facem cunoscute necunoscutele, să-ți evaluăm cu grijă așteptările profesionale și să punem în plan ce ar fi bine să urmeze pentru tine. Te invităm la o sesiune de consiliere gratuită în carieră cu specialistul nostru în HR!