Chiar dacă multă vreme ai trăit cu impresia că IT-ul e doar pentru cei care au de mici înclinație spre așa ceva, azi vezi din ce în ce mai des anunțuri și povești cum că oricine poate să facă o reconversie profesională în IT. În acest domeniu sunt persoane din cele mai diverse arii care, la un moment dat, fie constrânse de programul prea rigid dintr-o corporație, fie de salariul prea mic care nu avea nicio șansă să crească, fie de mediul de lucru, plafonare, nevoia de mai mult, au ales să intre în IT.
Niciun început nu e floare la ureche, îi spunem asta fiecărui cursant care alege Wantsome pentru reconversie profesională, dar dacă îți conturezi foarte bine nevoia pentru care tu faci acest pas important, dacă îți știi „de ce”-ul pentru care faci asta, atunci parcursul e cât se poate de asumat și are toate șansele de reușită.
Ești om de vânzări? Avem absolvenți care au făcut reconversie profesională în IT după 12 ani de vânzări
Sergiu, spre exemplu, după 12 ani de vânzări este astăzi angajat la Continental și te încurajează să faci acest pas: „niciodată nu e prea târziu să începi să înveți IT. Să nu te sperie că e mult de învățat, nu trebuie să înveți ori să înțelegi totul din prima zi, ci pas cu pas. Contează ca fiecare zi să reprezinte un capitol nou învățat. Și cel mai important de făcut în timpul cursurilor: pune întrebări, fii curios, sunt oameni valoroși la un pas distanță care te vor ghida și vor contribui dacă văd că vrei cu adevărat să înveți și ca ești pasionat de IT.”
În cazul lui Traian: „au trecut aproximativ 6 luni de la primul job pentru care am aplicat până în momentul în care am primit și oferta mult dorită. Au fost multe interviuri pentru mine în acest timp. Deși după primele mi-am pierdut din încredere, am hotărât pe parcurs să învăț câte ceva din fiecare eșec.” Azi Traian este Junior QA Engineer la Bitdefender.
Bankingul e ceea ce credeai că o să te împlinească, dar ți-ai dat seama pe parcurs că nu e chiar așa?
Adina, astăzi tester la Centric IT Solutions, mărturisește că „mi-am asumat de la începutul acestui drum decizia pe care am luat-o, am fost conștientă că va fi foarte greu și va fi nevoie de multă muncă din partea mea însă mereu am știut că vor veni și rezultatele pe măsura muncii depuse.”
Tot din domeniul economic vine și Diana Rusu, care, după 10 ani de carieră, alege altceva. Acel ceva care să-i ofere mai mult decât îi putea oferi jobul și direcția de la acea vreme. Ea spune despre cursurile de la Wantsome că „mi-au adus aminte de acele cursuri din liceu și facultate, la care te duceai cu drag tocmai pentru că profesorii erau de o inspirație foarte faină!” Diana are deja doi ani în IT, fiind Software QA Test Engineer la Snap-on Incorporated.
Te gândești că unui inginer geolog i-ar fi greu să învețe testare? Mai gândește-te!
Și citește-i povestea lui Valentin, azi Software QA la Cognizant Softvision, care spune că pentru decizia reconversiei în IT „nu îmi pare rău deloc, a fost una dintre cele mai bune decizii pe care le-am luat în viață!”
Chiar și avocații au momente de cumpănă în viață. Vine un moment când vor o schimbare, iar unii aleg IT-ul
Oana, astăzi tester la CGM Software România, a avut propriul cabinet de avocatură și a profesat timp de 5 ani în Iași și în București, când, din dorința unei schimbări, s-a îndreptat spre Academia prietenoasă de IT despre care spune că „fiecare zi de curs a adus o provocare, dar cu încredere și îndrumări, fiecare zi a contribuit la reușita de la final.”
Inginer chimist? Simți că lucrurile nu sunt chiar așa cum le visai tu prin facultate? Hai la noi, ai locul tău asigurat în IT!
Răzvan este Low Code Engineer la Plant an App după 4 ani de inginerie chimică și era convins că se va număra printre câștigătorii unuia dintre cele trei joburi puse la bătaie de companie.
După 15 ani în bucătărie, un absolvent a ales IT-ul și e foarte mândru de această schimbare
Mihai, azi tester la Continental, era într-un domeniu grav afectat de pandemie, iar acel lucru l-a făcut să își dea seama că IT-ul este „poate ultimul tren care îți poate schimba viața și am făcut tot posibilul să nu îl pierd.”
Poate te întrebi dacă sunt și cazuri de „nereușită”. Singurele cazuri care nu au fost încununate cu succes au fost cele în care cursanții au renunțat pe parcurs la procesul de învățare sau s-au lăsat influențați de sabotorii interiori care le-au spus că nu pot să învețe IT. Cazurile concrete de renunțare sunt într-un procent minim și există acolo unde nu a fost bine conturat „de ce”-ul și nici motivația nu a fost bine setată.