Trecerea de la inginer geolog la tester – resetare mentală pas cu pas
Zis și făcut! Povestea este reală și poate să semene foarte bine cu ce îți dorești și tu. Valentin Chiriac, absolventul Wantsome de Testare Manuală și Introducere în Testare Automată, este un fost inginer geolog cu o carieră deja așezată în domeniul geologiei care a decis că e momentul să facă o reconversie profesională.
„Soția mea a finalizat un curs de testare manuală de care era și este foarte mulțumită.”
Totul a pornit de la dorința lui Valentin de a se adapta vremurilor actuale. A contat însă și impulsul oferit de soția sa, care, la fel, a făcut o schimbare majoră în carieră și i-a arătat că e cât se poate de posibil să vii dintr-o cu totul altă direcție ca să înveți IT, dar să te și angajezi la scurt timp după absolvire și obținerea diplomelor.
Cu organizarea și asumarea specifice unui inginer, Valentin nu a avut niciun motiv să renunțe pe parcursul cursurilor. Ce știa sigur era că în timpul celor 4-5 luni de curs el trebuie să fie prezent cu totul acolo, să întrebe, să ceară ajutor, să-și clarifice toate necunoscutele fără să se gândească prea mult la proiectele de viitor. Ne povestește că a avut o abordare pragmatică, luând totul pas cu pas pentru ca abia după finalizarea cursurilor să treacă la căutarea unui job în domeniu pe care l-a și obținut în scurt timp.
„Nu îmi pare rău deloc, a fost una dintre cele mai bune decizii pe care le-am luat în viață!”
Valentin Chiriac spune că switch-ul major e cel mental, fiind mai ales o schimbare la care mintea trebuie să se adapteze prima dată, căci partea de învățare e ușor de adoptat, de integrat. Consideră că trecerea de la rolul său de inginer geolog la cel de IT-ist s-a făcut progresiv, gradual.
Reușita: primul contract semnat și îmbinarea stilului de viață preferat cu jobul
După ce a simțit reușita așa cum se cuvine, prin contractul de angajare ca Junior Tester semnat, Valentin povestește că toate au căpătat un sens pozitiv și s-au îndreptat în direcția potrivită.
„Cele mai multe lucruri sunt noi, dar este un mediu pe care mi l-am dorit, în care am găsit niște oameni foarte faini, niște comunicatori buni, mai ales pe partea tehnică, de la care învăț mereu lucruri noi, este o companie foarte bine organizată, cu foarte multe plusuri, e o experiență foarte, foarte faină.”
Întrebat despre schimbările care au urmat, pe lângă faptul că acum este angajat la o companie care i se potrivește, Valentin se declară foarte mulțumit de faptul că poate lucra de oriunde, lucru imposibil la vechile roluri deținute, iar asta i se potrivește de minune felului său de a fi. Fiind un familist convins, plusul major într-o astfel de carieră îi pare chiar posibilitatea de a fi aproape de familie în timp ce lucrează în camera de alături. Mai mult decât atât, Valentin simte că această formă de îmbinare a utilului cu plăcutul – lucrul de acasă – poate să fie o bună motivație pentru cei cărora li se potrivește această formulă de job.
Interviul HR Wantsome: feedback pe bune și o re-ancorare puternică în proces
Deși a considerat că este de bun simț ca dacă a început un curs să-l și urmeze îndeaproape, să fie prezent acolo și să absoarbă tot ce poate ca informație, structura sa pragmatică a simțit nevoia unei verificări, unei vizualizări de progres.
La Wantsome, o sesiune de evaluare și feedback are loc în timpul procesului de învățare, printr-un interviu HR, pentru ca fiecare cursant să-și conștientizeze progresul, dar și să aibă timp să eficientizeze timpul rămas.
Valentin spune că acel interviu plasat strategic i-a fost de mare ajutor întrucât reprezintă o radiografie clară și obiectivă a evoluției până la momentul respectiv, oferă un feedback în timp real, trasând și planul de acțiune pe mai departe. Despre interviu spune că „îl consider foarte bine plasat la jumătatea drumului pentru că ăla e un moment care îți arată foarte bine unde stai, unde te afli, centrează lucrurile și parcursul pe care îl mai ai de urmat.”
Tot despre momentul interviului de HR, Valentin afirmă că acela este pasul în care vezi de fapt că IT-ul are o față umană, că în spatele aplicațiilor create și programelor cu care lucrezi sunt oameni care vorbesc ca tine, simt ca tine, râd ca tine, deci totul e să găsești lungimea de undă potrivită.
Contextul actual este cel mai favorabil IT-ului față de oricare altă perioadă
Ce ne surprinde frumos la Valentin este că, chiar dacă meritul este în totalitate al lui (sau în mare parte al lui 😊), el consideră că de fapt contextul actual este unul favorabil, pentru că majoritatea industriilor se îndreaptă spre digitalizare, motiv pentru care a ales și el mediul digital.
„Eu nu cred că aș fi intrat în domeniul ăsta acum zece ani, dar cred că acum e un context bun și un moment foarte bun să intri în domeniu.”
Tehnologia e parte din viața ta de zi cu zi: îmbrățișeaz-o!
Dacă ar fi să le spună ceva celor care privesc zona IT cu teamă, Valentin le recomandă să o privească ca pe ceva firesc ce face parte din viața noastră de zi cu zi. Fiecare aplicație instalată pe telefoanele noastre a fost gândită de cineva care s-a confruntat cu o problemă dintr-un domeniu al vieții pe care îl cunoaște foarte bine. De aceea, în IT ar trebui să existe oameni care au avut joburi și cariere în domenii diferite.
„Tehnologia este mult mai user friendly, a intrat în cam tot ce ne înconjoară și nu ne mai putem feri de ea, doar dacă mergem să trăim în pădure și nici atunci 😊.”
Tot ce ne-a povestit Valentin poate fi, în mod cert, interpretat și adaptat în funcție de ce îți dorești și tu, dar dacă ar fi să-i surprindem esența ea ar fi chiar asta: „Când să dai cariera ta actuală pe una de tester? Acum!”