Traian Dorin este azi un IT-ist atras de Blockchain și zona Crypto – competențe pe care și le dezvoltă în timpul liber, iar dorința lui cea mare este să dezvolte proiecte Web3. Când era copil însă, ca mulți alți băieți de vârsta lui, Traian visa să devină fotbalist, practicându-l de mic, pe lângă tenis de masă și baschet, având o pasiune deosebită pentru sport.
Viața îi rezervă un alt parcurs, îndrumându-l către Colegiul Național de Arte “Octav Băncilă” Iași, secția Design, pentru ca la facultate să aleagă Ingineria Geologică din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.
Mindset-ul lui de carieră
Pentru Traian, un job atractiv este cel „în care găsesc un mediu de lucru plăcut, colegi deschiși și prietenoși și nu în ultimul rând, să îmi placă ceea ce fac, ca să nu muncesc cu silă, fără chef, doar așteptând ziua de salariu” iar cu această mentalitate deschisă și-a început cariera în vânzări pe care apoi a lăsat-o pentru un job în relații cu clienți, acumulând astfel șapte ani de experiență cu oamenii. El spune că „astfel am ajuns să descopăr multe tipare de oameni, dar mai ales am învățat să le ascult și să le înțeleg nevoile.”
Traian Dorin se ghidează după motto-ul de viață „mereu după ploaie, iese soarele. Cu cât te apropii mai mult de pragul ăla de „nu mai pot”, cu atât satisfacția va fi mai mare atunci când reușești. Nu renunța niciodată!” iar acest mindset s-a potrivit de minune la o prezentare Wantsome la care a ajuns mai mult din curiozitate. Prezentarea i-a întărit însă convingerea că „schimbarea poate veni doar dacă îmi doresc cu adevărat și că nu există “imposibil”. Trebuie doar să vreau!” El povestește că la prezentarea Wantsome de UI/UX Design de acum patru ani „s-a produs acel declic în mintea mea.”
Prezentarea care i-a schimbat cariera
Aventura cu Wantsome a început chiar cu acea prezentare din 2018 despre care a aflat de pe Facebook. El mărturisește că „mi-a plăcut ce am văzut și mai ales ce am auzit și am știut că de acolo se va produce schimbarea mea de carieră, doar că nu eram încă hotărât când va veni acel moment. Situația creată de pandemie m-a făcut să mă gândesc mult mai serios, înțelegând că IT-ul chiar e un domeniu avantajat de situație, peste tot punându-se accent pe digitalizare, spre deosebire de vechiul meu domeniu, destul de greu lovit de contextul pandemic și de restricțiile impuse de acesta.”
În alegerea Wantsome pentru Traian a mai contat și sfatul prietenilor, spunând că „IT-ul fiind un domeniu necunoscut pentru mine, am apelat la ajutorul prietenilor care lucrează în IT pentru un sfat despre cum aș putea să îmi fac și eu loc printre ei. Bineînțeles că a urmat un set de întrebări din partea lor despre ce știu și ce vreau, în urma cărora mi-am dat ușor seama că ceea ce făceam eu cel mai des cu mare plăcere – instalarea de aplicații beta, instalarea de jocuri demo, testarea lor și trimiterea de feedback către dezvoltatori – înseamnă de fapt mai mult decât atât și poate reprezenta un job potrivit pentru mine.” Prin urmare, tânărul nostru alege cursul de Testare Manuală și Introducere în Testare Automată.
Confruntarea cu propriile frici
Așa cum se întâmplă în cadrul oricărei schimbări de drum, ea aduce de obicei și o suită de provocări pe care fiecare le gestionează cum poate mai bine. Pentru Traian, cea mai mare provocare în timpul cursurilor la Wantsome „a fost depășirea fricii de eșec și de schimbare. Adunând destulă experiență în alt domeniu pe parcursul unor ani, mi s-a părut foarte dificilă această schimbare într-un timp atât de scurt.”
Cu toate astea, el mărturisește mândru de el că nu a fost niciun moment în care să se gândească să renunțe, menționând că „am avut suficient timp de gândire până să hotărăsc să mă înscriu la curs. În plus, îmi plac provocările noi și deși am avut frica de schimbare, nu sunt genul de om care renunță. Dacă îmi propun un lucru, mă țin de el până la final, indiferent de obstacole.”
Un parcurs dublat de spirit autodidact
Astăzi, dacă ar fi să spună celorlalți ceva despre IT, Traian Dorin spune că „după ce am început cursul, am început să studiez și singur, să citesc, să urmăresc tutoriale, și am tras o concluzie: cu cât înveți mai multe despre domeniul IT, cu atât îți dai seama cât de puține lucruri știi de fapt. Este un domeniu în continuă dezvoltare, iar dacă nu te poți adapta, riști să rămâi în urmă.”
Mai mult decât atât, spune că „IT-ul este un domeniu extrem de dinamic, cu o evoluție foarte rapidă. Cred că oricine lucrează în acest domeniu are nevoie de: poftă de cunoaștere, motivația de a evolua și răbdarea de a învăța și pe alții la momentul potrivit.”
Despre oamenii și mentorii Wantsome
Cum de obicei cerem feedback fiecărui cursant Wantsome ca să putem îmbunătăți acolo unde este cazul, l-am întrebat și pe Traian Dorin ce i-a plăcut cel mai mult la Wantsome. El a răspuns scurt și fără să stea prea mult pe gânduri: „mentorii”. Mărturisește că „am fost surprins de răbdarea lor și de cât de deschiși au fost cu noi pe tot parcursul nostru de „elevi”. Faptul că puteam primi răspuns la absolut orice întrebare tehnică sau mai puțin tehnică, chiar dacă nu imediat, dar nu scăpa niciuna fără răspuns, mi-a dat și mie o motivație în plus.”
Fiind obișnuit să lucreze mult cu oamenii, Traian recunoaște că „mi-a lipsit interacțiunea directă cu mentorii și cu ceilalți colegi. Totuși, faptul că exista posibilitatea vizionării înregistrărilor cursurilor online a reprezentat un mare avantaj. Dacă însă aș avea o baghetă magică cu ajutorul căreia să schimb ceva, mi-ar plăcea un mix între prezența fizică și cea online.”
Nou job, noi orizonturi
Cu toate că pentru Traian Dorin primul job nu a venit chiar din timpul cursurilor, cum se întâmplă cu unii cursanți mai norocoși, el și-a găsit totuși motivația necesară ca să scape de stresul și de emoțiile interviurilor ca să se poată simți mai aproape de succes cu fiecare interviu. El spune că „pentru mine a fost mai greu. Au trecut aproximativ 6 luni de la primul job pentru care am aplicat până în momentul în care am primit și oferta mult dorită. Au fost multe interviuri pentru mine în acest timp. Dar deși după primele mi-am pierdut din încredere, am hotărât pe parcurs să învăț câte ceva din fiecare eșec.”
Schimbările de după Wantsome
Prietenilor le recomanzi doar ce știi sigur că e de bine și în niciun caz nu te ferești să le spui minusurile pentru că nu ai mai fi sincer în prietenia ta cu ei. Întrebăm din când în când cursanții ce le-ar spune prietenilor despre Wantsome. Răspunsul lui Traian a fost că „deja recomand tuturor prietenilor Wantsome. Fie că sunt în căutarea unei schimbări în carieră sau doresc doar să își dezvolte aria de cunoaștere, cu siguranță vor găsi un curs potrivit pentru ei la Wantsome și tot suportul necesar pentru a reuși.”
Dacă ar fi să enumere câteva lecții importante învățate la Wantsome, Traian mărturisește că „am învățat să îmi înving teama cu care am venit la Wantsome. Crezând că nu am șanse prea mari fără studii în domeniu, am aflat că totuși se poate. Și mi se confirma acest lucru curs după curs, cu fiecare noi informații pe care le asimilam.”
„În urma cursului am căpătat încredere în mine. Și oarecum îmi pare rău că nu am urmat cursul mai demult. Dar sunt mândru de mine și am o împlinire sufletească: am făcut acest pas.”
Traian spune cu încredere că „trainerii sunt foarte bine pregătiți. Se cunoaște că au experiență și că pot face față oricărei provocări care ar putea apărea în timpul sesiunilor din partea cursanților.”
„Wantsome pentru mine a fost rampa de lansare în lumea asta “nebună” a IT-ului. Cu motivația mea și cu ajutorul vostru am făcut primii pași. Acum pot merge singur.”
Cu privirea spre viitor
Când vine vorba să vorbească despre viitor, Traian spune că „sunt genul de persoană foarte calculată. De asta îmi place să o iau treptat. Deocamdată îmi doresc să evoluez cât mai mult pe partea de QA. Vreau să ajung să fiu căutat de companii, nu să le caut eu. Mi-a stârnit foarte mult interesul partea de Intro în Java a cursului și cu siguranță, pe viitor, Java e unul dintre limbajele pe care vreau să le învăț. Deși nu am experiență, sunt o persoană foarte răbdătoare și m-aș vedea în viitor să fiu mentor pentru alți curioși și doritori să intre în IT.”