Cu toate că și-a dat seama că are înclinație spre IT încă din liceu, Sergiu alege să urmeze Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor din cadrul UAIC Iași, iar atunci când era mic își dorea să devină profesor de matematică „tatăl meu era profesor de istorie, dar mie îmi plăcea mai mult matematica.”
12 ani de experiență în vânzări. Punct și de la zero
Cu o abordare cât se poate de pragmatică a vieții sale profesionale, Sergiu consideră că un job atractiv pentru el trebuie să „reprezinte o continuitate a dezvoltării tale din punct de vedere profesional. Întrebarea la care ar trebui să se gândească cine aplică la un job ar fi “Ce voi deveni eu aici peste 5 ani?” și nu “Cât voi câștiga aici în următoarele 5 luni”, contând, bineînțeles, foarte mult și proiectul pe care lucrezi, colegii, managerul.”
Alege astfel să se dezvolte în vânzări, trecând și prin experiența de asistență clienți pentru proiecte de tip outsourcing.
După 12 ani în care și-a dezvoltat abilități în domeniul vânzărilor, Sergiu alege o altă cale, cea a IT-ului pentru că „încă din liceu am descoperit că aveam aptitudini pentru informatică, învățam foarte ușor și îmi aducea bucurie. Am terminat liceul de profil mate-info la actualul Colegiu Național “Garabet Ibrăileanu” în Iași unde am avut-o ca profesoară de informatică pe doamna Vasilica Roșca, un om absolut minunat căreia îi sunt recunoscător și îndatorat.”
El ne mărturisește că „am ales să îmi acord șansa să încep o carieră în IT așa cum îmi doream încă din liceu, chiar dacă am absolvit o facultate într-un alt domeniu.”
De la vânzări la testare
Sergiu Platon a absolvit cursul de Testare Manuală și Introducere în Testare Automată la recomandarea unei prietene fiind mândru de această alegere întrucât „timpul a arătat că am făcut cea mai bună alegere.”
Cum niciun început nu vine fără provocări, Sergiu ne-a spus că cea mai mare provocare pe care a resimțit-o în timpul cursurilor la Wantsome a fost chiar „trecerea de la modul clasic de a învăța, în clasă, la cursuri online. Începutul pandemiei de Coronavirus ne-a surprins la mijlocul cursului și am fost puși în fața unei alegeri de a continua cursul prin intermediul întâlnirilor video pe Zoom. Sunt bucuros că am acceptat unanim să continuăm cursul și îi sunt recunoscător doamnei Iuliana Anton pentru că a avut claritatea și viziunea ca trecerea la online from home în muncă și învățământ era un proces global, așa că ne-a sugerat să primim și să îmbrățișăm aceasta schimbare și să vedem latura pozitivă a lucrurilor.”
Din culisele cursurilor la Wantsome
L-am întrebat pe Sergiu ce i-a plăcut cel mai mult la Wantsome pentru că orice feedback pe care îl primim ne ajută să îmbunătățim ceea ce facem, dar și ce le-ar spune prietenilor despre Academia prietenoasă de IT.
Spune cu entuziasm că „mi-a plăcut că trainerii sunt oameni care lucrează efectiv în IT și au experiență în domeniu, cunoștințe actuale pe care ni le-au împărtășit la cursuri. Îi sunt recunoscător domnului Andrei Ropotă și domnișoarei Ioana Barhan, sunt oameni minunați care pe lângă timpul alocat job-ului și familiei au găsit timp și pentru noi, elevii lor, și ne-au dat atâtea informații prețioase precum și sfaturi prietenești pentru un început de cariera.”
Despre Wantsome, Sergiu ar spune tuturor că „a fost cea mai bună investiție a mea de până acum. Și că mă gândesc cu bucurie și recunoștință la trainerii de la Wantsome, ca fiind oameni minunați, cu experiență și cu bucuria prietenească de a împărtăși cunoștințe dintr-un domeniu ce îi pasionează cu adevărat.”
Ne-a mai mărturisit că nu a avut nicio clipă vreun gând să renunțe, dar că îi pare rău că nu a făcut aceste cursuri mai devreme în cariera lui, mărturisind că „e singurul lucru pe care l-aș schimba dacă aș avea o baghetă magică.”
Mai mult decât atât, Sergiu spune că, în cadrul Wantsome, a învățat că „oricâte griji și lucruri de făcut am avea, să nu neglijăm nicio zi dezvoltarea personală, să nu așteptăm ziua în care vom avea timp și pentru noi, pentru a învăța, ci să găsim timp în fiecare zi, chiar dacă e puțin dar să fie fructificat fiecare minut. Cea mai bună investiție pe care o poți face este să investești în dezvoltarea ta profesională, cursuri, traininguri, proiecte. Să nu așteptăm ziua când vom avea mai puține griji, bani și/sau timp mai mult, ci să ne dezvoltam pe noi înșine, să fim mai eficienți, mai abili, mai buni iar toate celelalte vor veni de la sine.”
Pentru el Wantsome înseamnă „un nou început în carieră, un loc în care revin mereu cu bucurie. Îmi propun ca în viitorul apropiat să mă înscriu la un nou curs la Wantsome, programare Python și îmi doresc să învăț alte două limbaje de programare, să aplic cunoștințele și să capăt skill-uri noi.”
Mentoratul din Wantsome
Wantsome înseamnă 30% teorie și 70% practică, iar mentoratul și sprijinul contează enorm în această formulă. I-am cerut lui Sergiu opinia despre trainerii Wantsome, iar el ne-a răspuns că, în opinia lui, aceștia sunt „oameni minunați, domnul Andrei Ropota, domnișoara Ioana Barhan, care ne-au predat Testare Manuala și Baze de Date, domnul Cristi Macoviciuc care ne-a predat programare Java. Sunt traineri care întrunesc atât calități de profesor, au acele abilități de a explica pe înțelesul tuturor și fac cu bucurie acest lucru, cât și abilități de mentor, ne-au dat sfaturi utile pentru viitoarele interviuri de angajare, pentru un început de carieră, ne-au împărtășit din experiența lor și ne-au încurajat. Foarte important, trainerii de la Wantsome au cariere de succes în firme cunoscute, informațiile pe care le aduc la cursuri sunt de actualitate și provin din experiența directă de muncă și din ceea ce se caută la angajare.”
Începuturile în IT
Cu fiecare cursant care se angajează ne bucurăm și ne mândrim, așa că i-am cerut detalii și lui Sergiu despre experiența la interviul pentru noul job în IT, iar el ne-a dezvăluit că „a fost o provocare. Am avut discuția tehnică online, în două etape și au fost întrebări atât de teorie de testare software, cunoștințe generale de IT, cât și probe tehnice la care a trebuit să elaborez soluții pe moment, ce presupuneau cunoștințe de programare și algoritmi.”
Recomandări pentru cei care își doresc o carieră în IT
Din noua ipostază în care se află, Sergiu poate să recomande și unele aspecte celor care își doresc o carieră în IT. Pe scurt aceste recomandări ar suna cam așa:
- E un proces de învățare continuă, nu te vei opri niciodată din învățat.
- Niciodată nu e prea târziu să începi să înveți ceva nou, de la zero.
- Atunci când nu știi răspunsul, întreabă. Mentorii și colegii cu mai multă experiență îți sunt alături.
La fel ca recomandările de mai sus, Sergiu le-ar spune prietenilor despre IT că „niciodată nu e prea târziu să începeți să învățați IT. Să nu vă sperie că e mult de învățat, nu trebuie să învățați ori să înțelegeți totul din prima zi, ci pas cu pas. Contează ca fiecare zi să reprezinte un capitol nou învățat, un nou goal atins. Și cel mai important de făcut în timpul cursurilor: puneți întrebări, fiți curioși, sunt oameni valoroși la un pas distanță care vă vor ghida și vor contribui dacă văd că vreți cu adevărat să învățați și ca sunteți pasionați de IT.”
Soarta îi favorizează pe cei îndrăzneți
Cu IT-ul ca pasiune principală, Sergiu se ghidează în viață după motto-ul „Audentes Fortuna iuvat – Soarta îi favorizează pe cei îndrăzneți” și pe lângă întreținerea și cultivarea celorlaltor hobby-uri pe care le are – muzica, sportul, fotbalul și drumețiile cu prietenii la munte, spune că își dorește să-și construiască o casă, să viziteze Japonia și să urmeze cursuri de scufundări. Iar noi îi spunem că odată intrat în industrie și dacă își păstrează motto-ul de viață, doar „the sky is the limit!”
Pentru cursul de Testare Manuală și Introducere în Testare Automată nu ai nevoie de nicio experiență anterioară în IT, e cursul cu care poți să faci reconversia ta într-un domeniu de succes.
Nu sta prea mult pe gânduri că se ocupă locurile! Îndrăznește să-ți planifici visurile!