În episodul 10, am povestit despre baze de date cu Lucian Lazăr, software developer la Optymyze, asistent universitar la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași și mentor Maven, Pluralsight și Wantsome. Lucian este pasionat de învățare și împărtășirea cunoștințelor. Are peste 15 ani de experiență în dezvoltarea de software și peste 5 ani de experiență în predarea academică. Atenția lui se îndreaptă spre dezvoltarea de baze de date, programarea PL/SQL și optimizarea performanței. Însă, o mare parte din timp o petrece împărtășind din cunoștințele sale altora și șlefuind profesioniștii de mâine.
01:43 De la software la educație
05:10 Ce fel de mentor este Lucian?
06:14 Ce sunt bazele de date?
07:12 Cum ne ajută cunoștințele în baze de date?
10:00 Ce presupune să înveți baze de date la Wantsome?
10:30 Pentru cine este potrivit cursul de baze de date de la Wantsome?
12:07 Care este structura cursului?
14:07 Evaluarea sau ziua Unboxing Day
15:20 Cu ce rămân cursanții în urma acestei experiențe?
15:58 Care sunt joburile la care pot aplica cursanții după absolvire?
16:50 Cum influențează noile tehnologii domeniul bazelor de date?
Lucian și-a început călătoria profesională într-o echipă mică a unei bănci austriece. Mai apoi, s-a alăturat companiei Optimyze unde a descoperit conceptul de mentorat și bucuria de a împărtăși cunoștințe și a forma noi generații de profesioniști. Mentoratul l-a adus și mai aproape de ideea de educație. De 8 ani, Lucian este asistent universitar, iar în ultimii 2, mentor pe platforme online de învățare.
Pentru că veștile despre profesioniștii cu adevărat buni circulă repede, iarna trecută, a fost contactat de Guvernul Canadei pentru un curs personalizat. Experiența i-a adus noi perspective și o dorință mare de a face același lucru și la noi în țară. De la idee, până la noul curs de la Wantsome, a mai fost nevoie de o discuție la cafea cu Iuliana.
Ce sunt bazele de date?
Orice organizație are un cumul de date, date pe care dorește să le stocheze, să le accese, să le analizeze și să le prelucreze. Pentru asta, există aplicații care scriu și citesc în baze de date. Să știi să lucrezi cu datele, înseamnă putere. Înseamnă cunoaștere și decizii potrivite. Personal, asta ne ajută să navigăm mai ușor și mai eficient prin toată informația care ne înconjoară. Profesional, a deține cunoștințe de utlizare a bazelor de date, înseamnă a fi mai eficienți și apreciați la job, în special în domeniul IT, dar nu numai. În IT, 70% dintre roluri folosesc bazele de date, printre care programatorii, testerii și analiștii de business. Cursurile de baze de date de la Wantsome vin în sprijinul acestor categorii.
Ce presune să înveți baze de date la Wantsome?
Deși sunt acoperite noțiuni de bază și în cursurile de Programare și Testare, era nevoie de o explorare mai profundă și personalizată a bazelor de date. Noul curs înseamnă de fapt de două cursuri. Unul este destinat mai ales programatorilor, iar celălalt este pentru testeri și analiștii de business. Cursul pentru programatori include ceva mai multe noțiuni tehnice, iar primele exemple de la curs sunt oferite pe o bază de dată free, mai modernă și mai folosită în proiectele noi, numită PostgreSQL. Cursul pentru testeri și BA, prin natura jobului, se focusează mai mult pe citire și analiză, iar primele exemple vor fi lucrate în Oracle. Din săptămâna a treia de curs, ambele grupe vor lucra și cu alte baze de date – SQL, Mongo și Redis.
Cursul este online, live și durează o lună, timp în care cursanții se vor întâlni cu Lucian de două ori pe săptămână, în sesiuni de câte 3 ore.I do, we do, you doeste strategia de lucru preferată de Lucian, orientată spre multă practică pe bune, atât la curs, cât și acasă, lucru individual și în echipă, cu feedback la fiecare pas.
Ei bine, dacă ai ajuns până aici, înseamnă cel mai probabil că ai și tu nevoie de un astfel de curs în viața ta. Ia-ți toate datele din podcast, analizează-le, iar după ce le-ai prelucrat cu măiestrie, te așteptăm să-ți întâlnești decizia cu noi, la cursul de baze de date pentru testeri sau pentru programatori!