Dacă pe parcursul celor nouă luni de sarcină abia te-ai acomodat cu ideea că noul membru al familiei va schimba aproape tot ce știai înainte, după apariția lui și petrecerea timpului cu el ți-ai dat seama nu doar că s-au schimbat radical lucrurile, dar întregul tău univers e cu totul altfel.
Deși poate te gândeai că cei aproape doi ani pe care îi vei petrece acasă alături de cel mic vor dura o eternitate, ai realizat rapid că timpul zboară. Fiecare zi e altfel cu un bebeluș în preajmă, dependent de tine, iar perioada concediului de creștere a copilului pare dintr-o dată prea scurtă.
Hai să-ți spunem un secret: nu ești nici prima, nici singura care gândește așa și care decide să ia o decizie constructivă atât pentru ea, cât și pentru familia ei.
Cele mai multe dintre femeile aflate în concediul de creștere a copilului își dau seama că au nevoie de un program flexibil la job, astfel încât să poată fi în viața celui mic cât mai mult și să nu piardă nicio etapă importantă din perioada copilăriei lui. Dintre cele care iau această decizie, multe aleg reconversia profesională în IT.
Poți să alegi și tu la fel
Cu siguranță nu e un proces de luare a deciziei de pe azi pe mâine, dar încă de la început trebuie să ai în vedere beneficiile cu care vine la pachet o reconversie profesională în IT:
- Beneficii financiare. Știi cât de bine este plătit domeniul IT, chiar dacă ești începător, junior, nivelul salarial de la care începi e unul superior celorlalte joburi entry-level.
- Flexibilitate. IT-ul îți oferă posibilitatea de a-ți alege de cele mai multe ori tu singură programul. În felul ăsta poți să te organizezi cu partenerul tău ca să fie mereu unul dintre voi cu cel mic.
- Relevanță pe piața muncii. Cu siguranță ai auzit de cazuri în care anumite posturi nu mai sunt cerute în companii, ori dacă ai plecat în concediu dintr-o astfel de poziție, revenirea și readaptarea la cu totul altceva decât ce făceai anterior e destul de grea. Nu, nu suntem naivi, știm că și în IT se schimbă lucrurile cu o rapiditate năucitoare, dar dacă faci upgrade de skills, rămâi mereu relevantă și căutată pe piața muncii. Ai un cuvânt de spus în permanență iar dacă mai și crești și te pregătești în paralel, deja ai atuu-uri pe care nimeni nu poate să le ignore. Tehnologia e în orice domeniu al vieții noastre actuale și își găsește mereu utilizări noi, iar pentru asta e mereu nevoie de oameni în industrie.
- Minim 2-3 oferte de joburi de rezervă. Puteam să numim avantajul ăsta drept siguranța pe piața muncii. Noi spunem că mai curând ai posibilitatea să-ți alegi tu angajatorul cu care vrei să lucrezi, nu să rămâi opțiunea unei companii care nu are de unde să selecteze candidatul potrivit. Faptul că poți să ajungi să lucrezi în compania dorită e, spunem noi, unul dintre avantajele alea cu steluță.
Decizia e în puterea ta
Am mai scris noi despre faptul că odată luată decizia de reconversie în IT, trebuie să verifici dacă engleza ta e cum trebuie, motivația e suficient de bine conturată, iar la capitolul perseverență stai bine. Odată bifate toate astea, e bine să privești situația per ansamblu și să-ți dai timp de învățare și angajare în industrie. Te-ar putea ajuta și găsirea unor puncte de sprijin prin care reconversia ta profesională, ca mămică, să fie ceva mai simplu de dus:
- Resursele pe care le ai. În afară de aspectele financiare implicate într-un astfel de demers, pune pe hârtie sau gândește-te la toate resursele pe care trebuie să le angrenezi. Aici intră atât un spațiu în care să te retragi câte treiore de două ori pe săptămână în timpul cursurilor, dar și alt timp pe care trebuie să-l aloci pentru rezolvarea temelor și aprofundare proprie a celor învățate. Tot aici intră orice ajutor venit din partea oricui îți înțelege decizia și poate să-ți fie alături – soțul, bunicii celui mic, mătușile sau chiar o prietenă bună la care îți poți permite să mai apelezi din când în când ca să dea în mintea celui mic și să se joace astfel încât el să nu-ți simtă lipsa.
- Așteptările pe care ți le setezi. Este un domeniu nou, cu mulți termeni tehnici, dar cu răbdare și perseverență poți să ajungi o expertă în IT. Iar aici cea mai bună comparație e, ghici cu ce?, cu . Îl vezi că încearcă, nu-i iese din prima, dar nu se dă bătut, se ridică și a doua și a treia oară, apoi se ține de ceva, se mai sprijină, cade iar și o ia de la capăt. Îți pare cunoscut? Dă-ți timp să înveți IT, mai ales dacă toată viața ai trăit cu convingerea că ești o persoană atehnică ce nu poate să înțeleagă cum funcționează site-urile, aplicațiile, butoanele pe care le vezi pe orice device. Totul se învață dacă ai motivația și determinarea bine definite!
- Planul pe care ți-l faci. Tu știi să te evaluezi cel mai bine. La asta îți vor fi de ajutor și mentorii cursului pe care îl urmezi. Poți să alegi să îmbini ce ai făcut înainte cu IT-ul și să îți creezi un portofoliu sau o aplicație în direcția respectivă care să-ți poarte numele și amprenta și pe care să le trimiți companiilor încă din timpul cursurilor. Poți, la fel de bine, să aștepți până ce finalizezi cursul pentru ca după asta să începi să aplici pentru joburi. La Wantsome avem cazuri din ambele categorii. E însă destul de evident că pentru a aplica încă din timpul cursurilor trebuie să ai ceva valid și vandabil pe piață, prin care să te remarci, dar este o opțiune prin care cursanții noștri au ajuns să primească oferte de joburi încă dinaintea finalizării orelor.
Așa cum am povestit, nu e floare la ureche nici să schimbi domeniul pe care îl cunoști, nici să te rupi câteva ore pe săptămână de cel mic ca să înveți și să te pregătești și nici să reintri într-un proces de recrutare din moment ce tu deja ai un job la care ai putea să te întorci. Cu toate astea, mămicile care au ales să facă reconversie profesională la Wantsome ne-au spus că timpul și eforturile depuse sunt mai curând o investiție pe termen lung atât pentru viața personală și de familie, cât și pentru cea profesională.
Investiția s-ar traduce, așa cum am amintit mai sus, pe de o parte în relația de acum încolo cu copilul tău, de care nu trebuie să te desparți 9 ore pe zi dacă nu vrei asta, pe de altă parte în veniturile și stabilitatea financiară a familiei, dar și în îndeplinirea unor visuri care pot să dea o cu totul altă dinamică întregii familii. Mai veselă și mai împlinită.
Dacă vrei să afli și poveștile altor mămici ca tine care au ales reconversia în IT în timpul șederii lor acasă cu copilul de până în doi ani, îți lăsăm linkurile mai jos:
- Povestea Adinei Serediuc: „Wantsome reprezintă pentru mine un început de drum”
- Cum ajungi tester software în concediul maternal
- Povestea Biancăi Botezatu: O reconversie profesională cu rimă, ritm și peste măsură
- Povestea Dianei Rusu: experiența unei reconversii în pandemie
- Povestea Alinei Cernat: „Wantsome mi-a permis să visez”
- Wantsome chiar te ajută să te angajezi în IT
- Cum poți fi super mamă și super tester în IT
- De la proiectant la junior programmer