Ai făcut deja și documentare despre cursul de IT cu care vrei să începi și îți apar unele flash-uri cu felul în care va arăta viitorul tău după ce îți iei primele salarii de la noul job. În sfârșit o să-ți ajungă banii să mergi în locurile mult visate și o să ai relaxarea că mereu ai opțiuni de schimbare a jobului pe piață.
Noi îți spunem „Bravo!” pentru decizia luată, dar știi și tu că lucrurile nu se petrec chiar de pe o zi pe alta, așa cum ar fi ideal. De aceea, e bine să ții cont de mai multe aspecte ca să poți îmbrățișa cât mai repede noua direcție pe care ai ales-o. Te invităm ca în sprijinul deciziei tale să-ți răspunzi la următoarele întrebări, să vezi cum stai și să iei măsuri dacă lucrurile nu sunt unde ar trebui să fie.
Reconversia este o soluție bună a vremurilor actuale
Procesul unei reconversii profesionale vine, însă, la pachet cu multe necunoscute, pe de o parte, dar și cu frici, temeri pe de altă parte, care sunt firești. Nu o iei chiar în fiecare an de la zero și nici nu schimbi profund domeniile în care activezi pe timpul vieții, deci dacă undeva la mijloc de carieră alegi să pui punct unui capitol și faci cele necesare să deschizi altul, e perfect normal să simți îndoială și angoasă.
1. Cât de bine știi engleza?
Un prim lucru pe care te sfătuim să îl faci este să fii onest cu nivelul tău de limbă engleză și să iei măsuri, dacă știi că e nevoie de mai mult decât nivelul pe care îl ai. E drept că oricine poate face o reconversie în IT, avem exemple concrete și la Wantsome susținem acest lucru cu toată tăria, dar din păcate sunt multe persoane care deși își doresc, engleza reprezintă o barieră. Nu te speria că e musai să știi limba engleză la nivel de nativ, dar e necesar să te descurci, să o înțelegi și să poți înțelege termenii de IT care sunt în această limbă.
Deși noi ne-am dori să-ți putem oferi șansa să înveți IT în orice condiții, limba engleză este un punct care poate să-ți fie avantaj sau dezavantaj.
2. Cât de perseverent ești în ceea ce faci?
Al doilea lucru pe care cu siguranță o să-l discutăm în cadrul interviului preliminar este angajamentul pe care ți-l iei. Cursurile durează câteva săptămâni, iar entuziasmul poate să scadă pe parcurs, mai ales când sunt confuzii pe care le lași ascunse și nu le discuți deschis cu mentorii. Acesta poate fi momentul în care poți să îți pierzi încrederea că alegerea ta va fi o reușită.
Mulți dintre absolvenții noștri ne-au mărturisit că a contat mult în acest proces să ia lucrurile ca atare, pas cu pas și să nu-și creeze așteptări nerealiste pentru că ele duc la dezamăgiri ulterioare.
Ori dacă focusul tău este pe lucrul la portofoliu, pe căutarea cât mai multor soluții, pe adresarea fiecărei întrebări mentorilor, șansele de reușită și de angajare la scurt timp după terminarea cursurilor cresc proporțional.
Să nu înțelegi că nu trebuie să visezi și să te vezi în ipostaza în care semnezi primul tău contract de muncă în IT. Trebuie doar să fii puternic/ă ancorat în realitate, să-ți iei un angajament serios că faci tot ce ține de tine ca să duci la bun sfârșit cursul.
Gândește-te și că spre finalul cursurilor ai săptămâna de HR în care te ajutăm să-ți construiești CV-ul, discursul și facem simulări de interviuri, astfel încât să nu te ia prin surprindere niciun proces de recrutare. Perseverența și seriozitatea sunt atributele care au făcut în general diferența între o perioadă mai scurtă și una mai lungă între finalizarea cursurilor și până la angajare. Din asta poți să deduci simplu că, cu cât îți dedici mai mult timp și aloci mai multă energie acestei direcții pe care ți-o dorești, cu atât lucrurile îți vor fi favorabile.
3. Cât de open mind ești în general?
Un alt lucru pe care trebuie să-l ai încă înainte de începerea oricărui curs este să fii deschis/ă. Și optimist/ă am mai spune noi, doar că suntem de părere că optimismul ți-l creezi tu prin tot ce am spus încă de la început. Deschiderea poate să îmbrace multe forme, dar ca să sintetizăm, e bine ca oricărei provocări care ți se ivește să nu îi spui „Nu!” din prima, ci să o lași puțin să se așeze în mintea ta pentru ca mai apoi – după câteva argumente pe care le aduni și după un somn bun 😊 – să poți lua decizia corectă cu care să fii împăcat/ă.
Poate visezi să lucrezi într-o anumită companie, dar alta îți face o ofertă care în primă fază ți se pare total nepotrivită pentru tine. Poate că pe parcursul tău de învățare prinzi gust de o nișă pentru care nu aveai niciun interes înainte, înțelegi? Putem să continuăm cu exemplele până mâine dimineață, dar sigur, sigur ai înțeles ideea.
Din toată experiența Wantsome de până acum putem să afirmăm că oricine poate să învețe IT
Și chiar așa este. Wantsome va face tot ce poate să te ajute, o să te țină de mână când ai nevoie, dar nu poate să te facă să fii deschis, nu are cum să-ți facă o infuzie de limba engleză instant și nici să-ți găsească motivația care să te țină concentrat pe toată perioada cursurilor. Toate astea trebuie să fie în tine într-o oarecare măsură, căci de lucrat, lucrăm împreună și le creștem.
Aspectele pe care le-am amintit aici sunt culese din realitate și, așa cum am spus, oricât de mult am vrea noi să-i ajutăm pe toți cei care își doresc o carieră în IT, sunt unele lucruri care nu țin, totuși, de noi. Dacă ar ține, i-am face IT-iști instant pe toți cei care ne calcă pragul.