Sari la conținut
Consiliere gratuită
  • Acasă
  • Cursuri

    Upgrade de skilluri

    Fă următorul pas în carieră!

    Reconversie profesională

    Descoperă noi oportunități de carieră. 

    Cursuri companii

    Pentru dezvoltarea echipelor din companii.

    Cursuri Elevi

    Dezvoltarea abilităților digitale și pregătirea pentru viitor.

  • Evenimente
  • Workshopuri
  • Plata în rate
  • Povești de succes
  • Despre noi

    Proces de selecție

    Identificarea celor mai potriviți candidați.

    Mentori

    Mentori experimentați, pregătiți să te ghideze spre succesul în cariera IT.

    Wantsome și comunitate

    Pentru a-ți transforma pasiunea în carieră.

    Acreditare

    Suntem certificați pentru a oferi cursuri IT de calitate, recunoscute pe piața muncii.

  • Noutati

    Articole/Blog

    Cele mai noi tendințe și sfaturi din lumea IT.

    Podcast

    Un podcast despre oameni, IT și oameni în IT.
  • Contact
Noutăți
aprilie 12, 2022

Reguli de aur pentru o reconversie de succes. Ce au făcut cei care au reușit

reconversie de succes

Te trezești într-o sâmbătă dimineață ceva mai târziu decât ora la care sună alarma în timpul săptămânii și îți dai seama că mai ai nevoie de câteva ore de somn ca să te odihnești de-a binelea. Faci o scurtă radiografie a vieții tale de la job, știi că nu mai reziști mult acolo, nici programul nu te mai mulțumește deloc pentru că vrei să stai mai mult cu cei mici, vrei să-i vezi crescând, dar nici nu ai multe oportunități pe piață pentru domeniul în care ești acum.

Îți trece practic imaginea asta cu tine prin față și îți dai seama că nu îți place, nu te împlinește. Tu vrei mai mult și poți mai mult! 

Reconversia este o soluție bună a vremurilor actuale

Procesul unei reconversii profesionale vine, însă, la pachet cu multe necunoscute, pe de o parte, dar și cu frici, temeri pe de altă parte, care sunt firești. Nu o iei chiar în fiecare an de la zero și nici nu schimbi profund domeniile în care activezi pe timpul vieții, deci dacă undeva la mijloc de carieră alegi să pui punct unui capitol și faci cele necesare să deschizi altul, e perfect normal să simți îndoială și angoasă.

Reguli de aur pentru un o reconversie de succes

Pentru ca acest proces să fie mai ușor de parcurs, noi, la Wantsome, am descoperit câteva reguli de aur pe care le-au urmat cursanții noștri aflați în aceeași situație de schimbare radicală a ceea ce făceau înainte să îmbrățișeze o carieră în IT.

1. Află-ți „de ce-ul” din spate

Foarte mulți dintre cei care au ales reconversia profesională cu Wantsome s-au energizat și pe parcursul cursurilor, dar ei își știau foarte clar de ce-ul interior. Motivația interioară, acel ceva care te face să lași un drum și să i te deschizi altuia nu ți-o poate „insera” nimeni în suflet și în minte. Ea trebuie să fie acolo undeva. Este adevărat că de multe ori poate nu e bine conturată, dar la toți cei care și-au dorit să învețe IT la Wantsome „de ce-ul” din spate exista, iar după ce i-am ajutat prin întrebări să și-l contureze clar, eventual să și-l pună pe o hârtie – fizică, mentală sau virtuală – totul a mers în linie dreaptă.

2. Vino cu mindsetul potrivit

Atenție, e foarte diferit de „de ce-ul” de mai sus. Una e să-ți știi motivația care te-a adus aici, cea în jurul căreia ai construit deja un nou vision board, și cu totul alta e să pleci la drum cu ideea că IT-ul este potrivit doar unora sau să consideri din start că e greu. Aspectele de tipul „nu pot” sau „nu mai am energia/ vârsta necesare pentru IT” trebuie înlocuite cu „eu pot, vreau și sunt capabil ca la orice vârstă să învăț ceva nou, chiar și IT”. Sau mai ales IT, am spune noi. Dovadă stau statisticile cu persoane de peste 45 de ani care au făcut reconversie profesională în IT. Iar ca să completăm ideea, toate studiile arată că dacă ai deschidere să faci ceva, acel lucru e deja pe jumătate făcut.

3. Setează-ți așteptări realiste referitoare la parcursul de după Wantsome

Noi suntem transparenți și spunem oricui vine să facă cursuri de IT că garanție absolută nu există, dar există seriozitate și responsabilitate. Există o echipă care te ajută să-ți prezinți cât mai bine portofoliul, există mentorii care îți răspund la toate întrebările, există interviurile de HR care simulează interviuri reale și care te învață și despre ce poți tu să ceri angajatorilor, cum poți să te poziționezi corect ca să nu accepți orice, din prima. Iar dacă tu te angajezi că ești serios și responsabil, urmezi cursurile, lucrezi la portofoliu și ai deschiderea necesară, atunci calibrarea este corectă și ești mai aproape de noul contract de muncă în IT.

4. Uită-te în jur: IT-ul a intrat în toate zonele/ aspectele vieții noastre

Iar asta înseamnă că din orice domeniu provii, orice specializare ai, cu siguranță poți să o aduci în zona de IT fie printr-o aplicație pe care o creezi chiar pentru sectorul pentru care ai lucrat, fie printr-o îmbunătățire de user experience pe care poți să o aduci, fie printr-o gândire sau abordare care te fac să vezi lucrurile altfel și să vii cu idei noi pentru lucruri care se fac într-un anume fel. Regula asta poți să o verifici citind toate poveștile de succes pe care le avem pe site-ul nostru. Oameni din toate domeniile au ales, din anumite motive, ca la un moment dat să facă IT. Și se declară mulțumiți. 😊

5. Bun, o spunem și pe asta: engleza e mandatory. Sau obligatorie, cum îți place mai mult

Suntem conștienți că dacă nu ți-a plăcut sau ai fost atras mai mult de o altă limbă străină iar engleza o știi la nivel basic, îți este greu să înveți IT. E drept că îți trebuie un minim B1, chiar B2, deci ia și asta în considerare pentru reconversia de succes pentru că, oricât de mult ne-ar plăcea să nu conteze și să fie doar vorba despre mindset și seriozitate, trebuie să fim sinceri și să îți spunem ce te așteaptă. Sunt mulți termeni în engleză, echipele de IT sunt mixte cu colegi din alte țări, proiectele sunt atât de variate încât după ce intri în domeniu sigur înțelegi de ce punem accent pe această cerință/ regulă ”must-have” sau ”musai”.

Reconversie de succes. Ce au făcut cei care au reușit

O să facem din nou trimitere la poveștile noastre de succes, dar dacă te nimerești pe undeva pe unde aștepți la vreo coadă sau ești în trafic, poți să asculți și live-urile noastre în care invitați sunt cursanții și mentorii noștri. Ei povestesc fiecare despre cum au ajuns în IT, cum a fost traseul lor și ce i-a determinat pe ei să meargă în continuare. Pe lângă toate astea, mai afli din live-uri și faptul că acum au viața și jobul pe care și le-au dorit. Pentru că IT-ul, pe lângă câștigurile financiare mult mai mari, vine la pachet cu un program flexibil și mult mai lejer, dar și cu mai multe vise pe cate ți le poți împlini. Chiar dacă asta înseamnă să acorzi mai mult timp unui hobby pe care l-ai lăsat deoparte din cauza programului full time de la job.

Ce au făcut cei cărora reconversia în IT le-a reușit:
  1. Au căutat să vadă ce le place în viața lor și ce nu le place. Iar aici intră toate capitolele vieții – financiar, emoțional, psihic, social, familial. Gândește-te la peisajul vieții tale și analizează-l pentru momentul prezent și pentru momente de peste 5, 10, 15 ani. 
  2. S-au analizat și au ajuns la concluzia că domeniul în care erau nu le mai aducea satisfacțiile dorite. Aici este tot o chestiune de ”bine cu tine” pentru că dacă tu ești mulțumit iar actualul tău job îți oferă tot ce îți dorești și există potențial de creștere pe viitor, poate cursurile de IT îți sunt necesare doar să le vii în ajutor celor din companie, să te repoziționezi. 
  3. Au căutat situațiile în care au fost nevoiți să învețe ceva total nou și și-au dat seama că pot. Mereu poți să înveți lucruri noi dacă îți dorești. Sub aspect psihologic, cele de mai sus se numesc ancore cu care te conectezi ca să-ți dai seama că de fapt poți și ai avut multe situații în care viața te-a forțat să iei decizii cărora te-ai adaptat cu succes. Pentru reconversia în IT nu aștepți să fii forțat de împrejurări, ci planifici și proiectezi tu cum vrei ca lucrurile să se întâmple. 
  4. Au analizat piața și au văzut contextul actual atât de favorabil IT-ului. Credem că aici nici nu e nevoie să dezbatem prea mult. E suficient să-ți analizezi viața ta dintr-o zi de dimineață până seară și să vezi pentru ce ai utilizat o aplicație, un site, internetul, tehnologia. 😊 
  5. S-au înscris la unele cursuri de aprofundare a limbii engleze și și-au creat contextul care să nu le permită să găsească motive să renunțe pe parcurs. Da, un set de acțiuni care să-ți susțină decizia reconversiei în IT poate să facă diferența între un parcurs de succes și un altul care scârțâie. 

În loc de concluzie, căci sigur poți să o surprinzi de unul singur, știm de la majoritatea cursanților noștri că e mai greu momentul în care îți creezi contextul să faci lucrurile decât parcursul propriu-zis pe care îl ai de urmat. 

Așa că, dacă ai nevoie de un ghiont sau de un șut care să te centreze mai bine spre viitoarea ta carieră în IT, înscrie-te la cursul de Introducere în programare sau contactează-ne, iar din discuțiile inițiale pe care le avem împreună o să știm ce anume ți se potrivește mai bine din IT!

Ești gata să faci următorul pas în cariera ta IT?

Nu mai aștepta! Programează-ți o sesiune gratuită de consiliere și începe călătoria ta profesională cu Wantsome.

Programează-te acum!
reconversie profesională

Alte articole

Noutăți
  • 25 septembrie 2024

Unboxing Day cu grupa 29 de Testare (Mastery Program)

Citește
Noutăți
  • 25 septembrie 2024

Planul… Wantsome: tot ce ai nevoie pentru o carieră sustenabilă în IT

Citește
Noutăți
  • 24 iulie 2024

Do you have a moment to talk about our lord and savior Project Manager?

Citește

Subscribe to newsletter

Alătură-te newsletter-ului nostru pentru a fi la curent cu noutățile și lansările noastre.

Prin abonarea ta, ești de acord cu Politica noastră de confidențialitate și oferi consimțământul de a primi actualizări de la compania noastră.

Academia prietenoasă de IT.
Creștem cea mai mare
comunitate de IT din România.

Cursuri
  • Upgrade de skilluri
  • Reconversie profesională
  • Cursuri pentru companii
  • Cursuri pentru elevi
Despre noi
  • Proces de selectie
  • Mentori
  • Wantsome si comunitate
  • Acreditare
Noutăți
  • Articole/Blog
  • Podcast
Altele
  • Evenimente
  • Plata în rate
  • Povești de succes
  • Consiliere gratuită
  • Contact
Twitter Instagram Youtube Tiktok
  • Acasă
  • Cursuri
    • Upgrade de skilluri
    • Reconversie profesională
    • Cursuri companii
    • Cursuri Elevi
  • Evenimente
  • Workshopuri
  • Plata în rate
  • Povești de succes
  • Despre noi
    • Proces de selecție
    • Mentori
    • Wantsome și comunitate
    • Acreditare
  • Noutăți
    • Articole/Blog
    • Podcast
  • Contact
  • Acasă
  • Cursuri
    • Upgrade de skilluri
    • Reconversie profesională
    • Cursuri companii
    • Cursuri Elevi
  • Evenimente
  • Workshopuri
  • Plata în rate
  • Povești de succes
  • Despre noi
    • Proces de selecție
    • Mentori
    • Wantsome și comunitate
    • Acreditare
  • Noutăți
    • Articole/Blog
    • Podcast
  • Contact
Consiliere gratuită
exit intent image
office working image

Mai stai un pic​

Ai nevoie de răspunsuri pe care doar un specialist HR ți le poate oferi? Programează acum o ședință gratuită de consiliere!

Programează o consultație gratuită