Rolul de UI/UX Designer și ce presupune acesta
Cristian și-a descoperit pasiunea încercând să învețe câte puțin din toate și mai curând spune că UI/UX designul l-a captat și l-a fascinat pe el, în timp ce îi descoperea tainele pas cu pas. Când deja era prins de noua nișă pe care se specializa, a descoperit că în UI/UX Design chiar înveți câte o bucățică din tot, „începi să analizezi comportamentul oamenilor, să pui întrebările potrivite ca să îți dai seama dacă le-ai înțeles cerințele, nevoile, ca să știi ce trebuie să creezi pentru ei.” Am discutat cu Cristian și despre ce faci la UI/UX Design, în timpul cursului, dar mai ales după finalizarea acestuia.
De asemenea, spune Cristian, „intervin multe aspecte ce țin de business în discuțiile cu stakeholderii care te ajută foarte mult să înțelegi golurile de ambele părți, respectiv experiența pe care trebuie să o aduci persoanelor care îți folosesc produsul, dar și să înțelegi obiectivele businessului, pentru că până la urmă fără un business nu construiești aplicația aia care îmbunătățește viața unei persoane.”
Traseul unui junior UI/UX Designer după finalizarea cursurilor
Am fost curioși să aflăm cum vede un UI/UX designer experimentat mersul lucrurilor după ce un cursant termină sesiunile de învățare. Cristian spune că „trebuie să continue să învețe în primul rând, să nu își facă iluzii că în secunda în care a terminat cursul sau în momentul în care a semnat contractul totul e aranjat și își poate lua de-o grijă. Nu, el trebuie să învețe în continuare să devină din ce în ce mai bun și să se pregătească pentru a-și dezvolta pasiunea pe care o are. I-aș recomanda să își caute o companie care să-l ajute să crească, nu numai din punct de vedere tehnic ci și într-o zona de leadership pentru că o să aibă nevoie pe viitor când își va dori mai mult de la el, când va vrea să devină un bun specialist. Proaspătul absolvent trebuie să mai știe că liniaritatea acestui job nu este junior, medium, senior, ci că poate să ajungă să se specializeze pe o anumită nișă, poate să ajungă într-o zonă de UX Strategy, mai ales dacă vrea să câștige încrederea celor din companie ca să investească mai mult în experiențele utilizatorului. Aici depinde foarte mult de ce vrea el să facă cu pasiunea lui și să nu se oprească din asta.”
Așa cum spunem și noi de cele mai multe ori în articole, postări sau cu alte ocazii, învățarea continuă, flexibilitatea și mindset-ul sunt aspecte la care dacă lucrezi te vor duce acolo unde îți dorești și te vor ajuta să îți îndeplinești visele și obiectivele. Cu atât mai mult dacă domeniul ales sau cel de reconversie este IT-ul, valențele și direcțiile sunt atât de multe încât putem mereu să afirmăm cu încredere că viitorul sună foarte bine pentru cei care aleg un viitor în IT.
Mentoratul la Wantsome
Mulți aleg mentoratul pentru că au abilități de predare în general, dar și pentru că au o dorință aparte de a da mai departe din ceea ce știu ei. Pentru Cristian „povestea începe puțin mai devreme de Wantsome, căci am fost mentor și trainer pentru diverse programe și proiecte anterior, iar aici am fost captat de unul dintre mentori, Leo Luția, tot din grupa de Design, pentru ca mi-a povestit foarte mult din experiența lui de la cursuri și din dinamica care se creează. A fost suficient pentru mine să aflu asta pentru că unul dintre scopurile mele personale este și să cresc comunitatea de UI/UX Designeri, iar cu gândul ăsta am plecat în aventura de mentorat. Să pot să dau din cunoștințele pe care le-am aflat (uneori de unul singur), în condițiile în care m-am confruntat cu multe bariere, când învățam UI/UX Design, m-a determinat să vreau cu tot dinadinsul să dau mai departe și să creștem o comunitate frumoasă. Apoi mai e și aspectul schimbului de informații pentru că învățarea este duală, atât mentorul către cursanți, cât și cursanții către mentori, ori în felul ăsta aflu și eu mai multe din domeniile care îmi sunt străine încă.”
Despre cel mai cerut software în UI/UX Design
Primim des întrebări de software-ul cel mai bun pe care ar trebui să îl știe un UI/UX designer și l-am întrebat pe Cristian Burac care este părerea lui legat de acesta. El ne spune că „UI/UX Designul este în creștere și cam începe să devină un deficit în companii, odată cu maturizarea industriei de design, pentru că abia acum și-au dat seama companiile de beneficiile pe care le aduce o experiență relevantă pentru utilizatori atât din punct de vedere al businessului, cât și din punct de vedere al imaginii spre exterior. Legat de software, sunt o serie de software-uri folosite în mai multe companii, cum ar fi FIGMA, fiind acum cel mai popular, dar nu ar trebui să fie atât de importantă partea de soft, pentru că asta poate să migreze de la săptămână la săptămână, de la un soft la altul. Mai importante sunt principiile de gândire pe care le ai legate de design, pentru că același lucru pe care îl faci în Photoshop, AdobeXD, FIGMA, trebuie să îl faci printr-un proces de design, iei problema pe care vrei să o rezolvi și transformi folosind acest tool. Vei ajunge în timpul carierei să treci de la un soft la altul, luna viitoare apare un soft nou care este mai eficient decât cel mai popular de astăzi și va trebui să treci pe el. Nu văd foarte relevant software-ul cu care lucrezi, da, într-adevăr te ajută să îl știi pe cel mai popular, dar cel mai mult trebuie să știi principiile pe care să le aplici.”
Trei cuvinte despre un UI/UX Designer de succes
Cristian ne-a răspuns clar că el n-ar alege doar trei cuvinte, dar dacă ar fi să facă un top cu cele mai importante skilluri pe care trebuie să le dețină un UI/UX designer acestea ar fi comunicarea, empatia și dorința de a crește în permanență. Să știi să comunici te va ajuta mult în adresarea întrebărilor potrivite și problematizarea fiecărei situații în parte astfel încât să clarifici tot ce trebuie pentru munca ta. Să fii empatic înseamnă să înțelegi cum va folosi utilizatorul aplicația, munca ta și în ce fel îi poți face experiența cât mai simplă și intuitivă. Dorința de a crește în permanență e ceea ce te va ține mereu conectat de noutățile din IT ca să poți să fii mereu căutat pe piață.