Te cheamă colega de la HR ca să stabiliți o discuție 1 la 1. Nu o mai amâni, ești prea curios/oasă pentru că, deși știi că îți faci treaba bine, ai auzit unele zvonuri în companie și deja te strânge stomacul. Zvonurile chiar sunt adevărate: compania se reorganizează, iar postul tău se desființează. Tocmai s-a prăbușit cerul peste tine.
Ai 45 de ani, experiență doar în domeniul tău, ești în firma asta de 13 ani. Ai o rată la casă, carburantul s-a scumpit, iar fiica ta te întreabă dacă o sprijini să urmeze facultatea în afară pentru că în țară nu este specializarea pe care ea și-o dorește. Planurile celor din companie nu coincid deloc cu ce îți propusesei tu pentru următorii ani. Ce faci?
Ar fi bine ca această poveste să fie inventată. Nu e. Este una cât se poate de reală, și chiar dacă nu a trecut nimeni din apropiații tăi printr-o astfel de situație, ai auzit măcar una ajunsă din vorbă în vorbă la tine. Presiunea nu e neapărat că ești invitat să pleci, ci mai ales că, după 40 de ani, dacă nu ești într-un domeniu care să te provoace să înveți mereu lucruri noi, te expui unui risc ridicat de a nu mai fi absorbit rapid de piața muncii. Ori tu ai planuri de viață și atâtea de rezolvat! Din păcate este și mai trist faptul că unele persoane nu pot să digere un astfel de șoc și ajung în depresii, nu caută soluții și nu văd nicio luminiță dincolo de această încercare.
Soluții sunt! Nu ești nici singura/ul căreia/uia i se întâmplă, nici prima/ul, nici ultima/ul! Oamenii pot să învețe lucruri noi și după 40 de ani! Mai ai în față măcar 25 de ani activi de muncă! Și poți să intri într-un domeniu competitiv din care să nu-ți faci griji că poate să te înlăture cineva!
Ai 40 de ani și firma în care lucrezi se restructurează. Care sunt soluțiile și pașii următori?
E clar că vestea desființării anumitor roluri nu poți s-o primești cu seninătate și optimism. Pe de altă parte, realitatea și previziunile referitoare la piața locurilor de muncă arată că joburile la care vom lucra în viitor mulți dintre noi nu s-au inventat încă. Prin urmare, dacă treci printr-o situație de acest fel, poți să începi prin a o percepe ca pe un semnal de alarmă sau semn de la univers, dacă vrei să-i spui așa. Iată care ar fi câțiva pași cu ajutorul cărora să transformi piatra asta de încercare din viața ta în ceva pozitiv, cu mari satisfacții de orice fel pe termen lung:
1. Îți analizezi cunoștințele, experiența și abilitățile. După ce lași o zi sau chiar mai multe să treacă după vestea asta, abordarea constructivă pe care poți să o adopți este să analizezi ce ai făcut până la momentul respectiv. Evident asta după ce discuți cu familia și le comunici că urmează o perioadă în care unele incertitudini își vor face apariția în planurile voastre, dar că ai nevoie să te sprijine ca să reduci durata dintre joburile tale. Cauți să vezi, eventual chiar scrii pe hârtie care îți sunt abilitățile, competențele și mai ales, spre ce ai înclinație.
2. Analizezi cu ce fel de curs de reconversie profesională îți poți completa CV-ul astfel încât să devii angajabil în cel mai scurt timp. Perspectivele viitorului arată că digitalizarea și automatizarea vor câștiga din ce în ce mai mult teren, dar nu trebuie să privești asta cu frică pentru că se vor digitaliza acele activități repetitive ce nu necesită existența unei persoane pentru derularea lor. Iar aici intervine aspectul de care îți spuneam mai sus – înclinațiile pe care le ai. Persoanele foarte căutate vor fi cele care fac dovada competențelor soft (empatia, adaptabilitatea, proactivitatea, atitudinea pozitivă, determinarea, motivația, perseverența) împletite cu creativitatea și cunoștințele de nișă. Ori dacă tu ai o pasiune pentru fotografie și vizual, de exemplu, cu un curs de UI/UX Design poți să semnezi contractul într-o firmă de IT chiar de la terminarea lui, în câteva luni de aici încolo. Dacă ești o fire bine organizată căreia îi plac lucrurile structurate și legăturile dintre ele, pasionat de felul în care funcționează rețelele și echipamentele tehnice, cursul de Network & Infrastructure poate să fie direcția spre care să te îndrepți. Ambele cursuri din exemplele oferite pot fi învățate de la 0 fără să fii o fire tehnică și fără să ai cunoștințe de IT.
În mai puțin de un an, dacă ești atent la ce îți place să faci și la felul tău de a fi, cu un curs IT care ți se potrivește, poți să semnezi primul tău contract în domeniu, pe nișa în care să muncești cu plăcere! Și să câștigi pe măsura așteptărilor!
3. Nu amâni reconversia profesională, fie că ți s-a încheiat deja contractul la job, fie că mai ai o perioadă în care mergi la firmă! Și nu spunem asta pentru că ai peste 40 de ani, ci pentru că orice perioadă de inactivitate, oricât de mică ar fi, poate să-ți inducă stări și anxietăți care să te blocheze în a merge mai departe, în a ieși din situația incomodă în care te afli. Toate studiile și specialiștii spun acest lucru, astfel că cea mai bună soluție pe care o ai la îndemâna ta e să „tragi” tare o perioadă de timp, chiar dacă trebuie să suprapui mai multe lucruri deodată, pentru ca după ce termini cursurile să te poți angaja într-un domeniu bine plătit, aflat la mare căutare pe piață.
Investește într-un curs de reconversie profesională în IT pentru care nu ai nevoie de cunoștințe tehnice anterioare și viitorul se așterne mult mai bine în fața ta!
Poate că firma la care lucrezi nu se restructurează doar că tu nu te mai regăsești în activitatea respectivă și consideri că nu e corelat nivelul de muncă cu beneficiile primite. Te gândești să faci acest pas și pui în balanță situația actuală, care te frustrează și un viitor care poate să-ți ofere atât libertate, cât și beneficii financiare considerabile, dar și un nivel ridicat de angajabilitate în orice moment. Știm că pașii anteriori nu sunt nici simpli și nici rapizi, dar dacă treci printr-una dintre situațiile de mai sus, balanța înclină probabil să faci acest pas.
Cursurile de reconversie profesională de la Wantsome pot fi urmate de oricine, cu sau fără cunoștințe de IT anterioare. Este nevoie de limba engleză la nivel B2.