Azi Valentin are o experiență de 12 ani în project management astfel că experiența lui e ceea ce trebuie ca să poată pune bazele cursanților care își doresc să dobândească aceste skill-uri. Am stat de vorbă cu Valentin despre acest program de mentorat, iar dacă te tentează să-l urmezi, te invităm să îl citești.
Wantsome: Valentin, cum ai decis să te alături echipei Wantsome?
Valentin Ifrim: Am apreciat întotdeauna școlile informale care oferă șanse și persoanelor care nu au avut ocazia să studieze într-un cadru formal – academic sau universitar – dedicat pentru așa ceva, astfel că au fost două condiții care s-au îmbinat perfect: aprecierea față de școlile informale, indiferent din ce arie, cu atât mai mult din sfera IT, precum și dorința mea de a împărtăși cu ceilalți ce am acumulat. Încununarea acestor condiții m-au făcut să dau curs colaborării cu Wantsome, iar după experiența primului curs de Project Management mărturisesc că sunt la fel de încântat ca la început și îmi doresc în continuare să mergem în aceeași direcție împreună.
W: Ce înseamnă Project Management dacă ar fi să îi explici cuiva care nu cunoaște deloc acest termen?
VI: Managementul proiectelor este abilitatea de a crea condițiile cât mai bune care să tindă spre perfect sau ideal astfel încât să se întâmple ceva, a crea tot contextul necesar ca să se întâmple lucrurile și să aibă o finalitate. Mă feresc să dezvolt termenul de „scop” pentru că el poate fi din aria neguvernamentală, guvernamentală, poate fi din aria non-profit sau profit, poate implica servicii sau produse – deci oricare ar fi acest scop, managementul proiectelor creează condițiile ca el să se îndeplinească.
W: Care este partea provocatoare a rolului de Project Manager, cu cine lucrează, cu cine colaborează, cui raportează? Care sunt echipele de oameni cu care acesta intră în contact?
VI: Indiferent de domeniul în care lucrezi este vorba de lucrul în echipă, ești liderul unei echipe care trebuie să onoreze un contract și să livreze un produs sau un serviciu. Cel mai aproape ești de echipa ta, echipa cu care lucrezi, indiferent de domeniu – poate să fie din sfera guvernamentală, poate să fie din sfera financiară, poate să fie dintr-un departament specific de IT, este prima entitate cu care tu interacționezi, iar interacțiunea asta este continuă și presupune cel mai mare grad de investire a efortului – echipă cu un care lucrezi. Pe lângă echipă există alte entități cu care vei colabora, persoana care dictează ce produs sau serviciu va dori de la echipă, că este Product Manager, că este Product Owner, că are diverse alte denumiri, este persoana care deține scopul, persoana cu care interacționezi la fel de mult ca și cu echipa, iar sfera stakeholderilor, a persoanelor cu care interacționezi se extinde. Sunt cei care asigură finanțarea, cei care sunt responsabili de business, business ownerii și cei cu care interacționezi din diverse alte departamente funcționale sau departamente operaționale din firma pentru care tu livrezi. Aria este destul de vastă și poate merge chiar până la comunitatea din care faci parte. Și ei sunt influențați de un proiect, de exemplu, într-un proiect responsabil de iluminatul unei localități, a unui cartier, până și membrii comunității pot face parte din stakeholderii tăi. Persoanele cu care interacționezi, de care trebuie să ai grijă, la nevoile cărora trebuie să fii atent astfel încât produsul sau serviciul pe care tu îl creezi să acopere cât mai bine nevoile lor. În ceea ce privește raportarea, depinde de modul în care faci și livrarea proiectului. Dacă este modul tradițional, atunci există o raportare mai clasică, pe linie ierarhică, sau pe linie de proiect, dar dacă se livrează într-un mod hibrid sau mod Agile, vorbim de un alt fel de raportare, o metodă dinamică de a urmări lucrurile. Nu mai vorbim de acele raportări clasice de care știe toată lumea, lucrurile acestea se realizează în mod dinamic de către tool-urile pe care le folosești.
W: Ai nevoie de un anumit set de abilități ca să poți urma cursul de project management?
VI: Nu este vorba de un anumit set de abilități deosebite. Cred că lucrurile de bază sunt aceleași, cunoștințele sunt aceleași, indiferent de zona din care vii. Eu vin din sfera economică, sunt economist la bază și am pornit cu proiecte care nu țineau neapărat de sfera de pur IT, au fost proiecte hibrid în care se livra și o parte de IT. A înțelege conceptele de bază, a le aplica în mod corect sau a înțelege interacțiunile managementului de proiect cu toate celelalte părți din jurul tău, a înțelege conceptul de proiect, a înțelege conceptul de produs sau serviciu – cred că sunt suficiente pentru a emigra din sfera non-IT în sfera IT, cât și invers. Ce vine aici adăugat în plus sunt diferite nuanțe și diferite experiențe în funcție de proiectul în sine. Vorbim de diverse tool-uri și de experiența în a folosi diverse tool-uri. Dar nu este nevoie de un skill-set deosebit, cred că acele cunoștințe de bază și bagajul pe care îl purtăm noi poate fi folosit în oricare domeniu.
W: Ce calități ar trebui să aibă o persoană pentru a fi un Project Manager?
VI: Nu cred că sunt niște calități specifice în managementul de proiect. Dorința de a face ceva, dorința de a face bine, insistența, învățarea continuă, atenția la detalii, dorința de a reuși și a dedica toate eforturile în acest sens cred că definesc nu doar specificul meseriei de manager de proiect, cred că sunt atribute care pot fi alocate și altor meserii și nu neapărat sunt ingredientele succesului și nici nu garantează succesul, însă toate aceste atribute sau skilluri te aduc mai aproape în a reuși în tot ceea ce faci – în cazul acesta managementul de proiect. Totul se poate învăța, totul ține de tine, de persoană dacă tu îți dorești cu adevărat.
W: Ce oportunități sunt pe piața muncii acum pentru cei care vor să urmeze o carieră în Project Management sau termină un astfel de curs? Cât de mult contează și care sunt oportunitățile și facilitățile de care pot beneficia în momentul în care intră într-un astfel de job?
VI: Ariile sunt vaste și promițătoare, cursul poate fi doar poarta de intrare în domeniul Project Management, el te poate duce și către alte domenii pe partea de Business Analysis, Product Ownership sau Product Management sau mai departe să avansezi la nivelul de Portfolio Management sau alte părți de leadership. Dacă ar fi să strâng mai mult aria de oportunități ca să fiu mai specific și dacă este să ne rezumăm strict la piața de IT, oportunitatea de astăzi deschisă de către noul context ca urmare a pandemiei, faptul că poți lucra pentru oricine de oriunde, extinde posibilitatea ca într-adevăr persoanele care se dedică acestei meserii și a oportunităților care pot apărea în domeniu să aibă porțile deschise nu numai pentru firme locale, regionale sau naționale, este vorba de o întreagă pleiadă de oportunități care ți se oferă, depinde de tine să știi cum să le cauți cum să le accesezi. Vorbim aici nu doar de piața din Canada sau Belgia sau Franța, vorbim de întreaga piață europeană sau americană sau putem să ne ducem cu gândul mai departe la destinații exotice cum ar fi Asia sau America de Sud – oportunitățile sunt deschise. Nu sunt restrictive și limitative oportunitățile, mai degrabă aș spune că abordarea și însușirea abilităților sau extinderea abilităților cu cunoștințe, experiență de Project Management deschide multe uși și ține de noi, de dorința fiecăruia dintre noi de a explora și de a alege dintre oportunitățile care ni se oferă.
W: Care ar fi trei sfaturi pe care le-ai da unei persoane la început de drum în această industrie?
VI: Mă feresc să dau sfaturi, pot vorbi din experiența personală și pot spune ceea ce m-a motivat pe mine. Ceea ce m-a adus aproape de IT a fost o dorință personală – interesul deosebit pentru o industrie extrem de dinamică și de promițătoare și am căutat să înțeleg limbajul specific, termeni specifici, logica specifică. Dacă vii din alt domeniu în IT, e important să înțelegi IT-ul ca ramură, să înțelegi cum funcționează, să înțelegi care este logica produselor și serviciilor, nu vorbim de industrie, vorbim de produsele și serviciile din sfera IT, să înțelegi cum funcționează și care este modul în care sunt organizate pentru că nu sunt produse palpabile. În treilea rând, e important să înțelegi cum funcționează sistemele și nu mă refer doar la sistemul organizațional, administrativ, funcțional pe care le putem înțelege și din alte companii, mă refer aici la oameni, la echipe, care sunt liniile funcționale formale și informale, care sunt liniile de leadership, cum poți comunica – cred că asta ar fi pentru mine ariile pe care am insistat și în care am dorit să obțin informații pentru a fi mult mai încrezător că pot merge înainte.
W: La ce să se aștepte cursanții de la cursul de Project Management?
VI: Să fie pregătiți și deschiși la nou, să se bucure de fiecare moment, să aibă răbdare ca să înțeleagă care sunt bazele managementului de proiect și să folosească mai departe cu încredere tot ceea ce au învățat.
„Sper ca și următoarea serie de Project management să fie cel puțin la fel de entuziastă și cursul la fel de frumos ca primul.”
Cursul de Project Management începe pe 12 octombrie. Fii și tu în grupa celor care vor obține jobul de manager de proiect în IT.