În acest articol nu vei găsi sfaturi despre cum să menții echilibrul între muncă și viața personală. În schimb, vei descoperi o abordare holistică a vieții.
Sună alarma de luni dimineață pentru o Amalia care n-ar vrea deloc să se ridice din pat. Mai trece din supărare cu o cafea și puțin umor, căci la radio îl avem pe Exarhu. La birou, ajunge să stea din nou peste program. La ora 19, încheie epuizată ziua de muncă, își ia de mână grijile și le duce acasă, la cei dragi. Marți, miercuri, joi și vineri, seamănă cu luni, până când totul pare să nu mai aibă vreun sens. De ce? Pentru că insatisfacția de la job îi dă toată viața peste cap.
Viața personală și viața profesională sunt una și aceeași viață, jucate de același actor, pe aceeași scenă. Oricât s-ar vorbi despre separarea și așezarea lor în echilibru pe o balanță imaginară, adevărul este că tot ce merge sau nu merge bine într-o parte, se va revărsa în cealaltă. Și atunci nu mai este despre a ne pune bucăți din viață pe talere, ci despre a le conecta.
Ce înseamnă să vezi viața ca un întreg?
Este un mindset care te poate încuraja să te concentrezi mai mult pe nevoile tale și să te îngrijești de toate aspectele vieții, fără a mai închide ochii în fața lucrurilor care nu merg și a te izola în confortul micilor succese. Scopul este de a ajunge la o armonie în care niciun aspect al muncii sau al vieții personale nu este văzut ca fiind separat. Este despre sfârșituri de zi în care poți să-ți spui că ai o viață bună, cu „punct” și fără „dar”.
Studiile arată că mentalitatea joacă un rol semnificativ în ceea ce privește calitatea vieții. Prin înțelegerea, adaptarea și schimbarea mentalității tale, îți poți îmbunătăți sănătatea, poți reduce stresul și deveni mai rezilient în fața provocărilor, iar de aici efectele se împrăștie spre toate celelalte aspecte ale vieții.
Cum te ajută un astfel de mindset?
Bunăstare & stare de biniște! Când îți vezi viața ca un mecanism întreg ale cărui elemente sunt interdependente, înțelegi că tot ceea ce rămâne nereparat, provoacă în timp pagube și mai mari întregului. Așa că te-apuci de meșterit. Repari, schimbi, îmbunătățești cu mai multă motivație și-ți faci bine. Și mai presus de toate, înțelegi că tu ești motorul acestui mecanism, că tu ești viață. Astfel, grija față de tine devine o prioritate. Odihna, plăcerile, relațiile, pasiunile sunt bateriile tale și îți aduci aminte să le pui constant la încărcat.
Și uite așa, din starea de bine, faci saltul la productivitate și succes. Noua energie pe care o ai îți poate aduce mai multă încredere în tine. Astfel, iei decizii mai bune, profiți de oportunități și faci schimbările necesare pentru a munci în concordanță cu valorile și nevoile tale. Aceeași energie ajunge să-ți hrănească și viața familială, viața de cuplu, viața socială, tot una și aceeași viață. Făcându-ți bine îți faci mai bine, iar bulgărele de zăpadă continuă să se rostogolească.
Desigur, nu ne putem ține permanent viața în armonie, pentru că multe dezechilibre nu depind doar de noi. Este absolut normal să mai scârțâie o relație, să nu-ți placă întotdeauna la job, să eșuezi în diferitele roluri și să nu ai timp de tine. Important este să-ți iei energia pentru aceste lupte, din alte aspecte ale vieții tale, cele care îți aduc bucurie. Iar atunci când ceva nu poate fi reparat nicicum, să renunți. Să spui „NU” înseamnă să ai grijă de tine!
Ce ai citit adineauri își are inspirația în multe dintre poveștile cursanților noștri, oameni care prinși în vortexul lipsei de sens ca cel al Amaliei, au spus stop, au găsit rotița care nu mai punea lucrurile în mișcare și au decis că trebuie schimbată. Pentru aceștia, a fost locul de muncă. Pentru că IT-ul este un domeniu ofertant, iar noi ne pricepem la el, te așteptăm să descoperi dacă ai putea face o pasiune din asta. Te invităm la o sesiune gratuită de orientare în carieră cu expertul nostru în HR, pentru a face lumină. Să fie bine cu „punct și de la capăt”.