În luna martie, Wantsome, în parteneriat cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), a lansat un curs de învățare Low-Code Engineering dedicat femeilor care doresc să descopere programarea Low-Code. Costurile de participare au fost susținute în proporție de 70% de BERD, prin programul Women in Business, care sprijină afacerile conduse de femei şi antreprenoriatul feminin prin facilitarea accesului la consultanţă, mentorat şi oportunităţi de învăţare. De ce Low Code? Pentru că acest tip de programare este accesibil începătorilor, are potențial de a crea multe locuri de muncă în IT și nu numai, are aplicabilitate mare în viața de zi cu zi și, mai ales, deschide apetitul și calea spre digitalizare, atât de necesară în aproape orice domeniu la care ne putem gândi.
După 14 săptămâni de teorie și practică pe bune alături de mentorii Nicoleta Gherasim și Radu Niculcea, cursantele „au scos din cutie” proiectele diverse și atent construite la care au lucrat, precum sisteme de booking pentru cafenele, baruri mobile, săli de fitness, hoteluri și locații pentru evenimente, o garderobă virtuală pentru o mai bună organizare a celei de acasă, o platformă care ajută comunitățile să-și gestioneze proiectele și să distribuie informații, o platformă care ajută medicii de familie să-și gestioneze programările și să centralizeze fișele pacienților, un sistem care să gestioneze manuscrisele unei edituri, un sistem de bonificație pentru angajați sau o platformă pentru monitorizarea consumului de combustibil și alte consumabile ale mașinilor dintr-o companie. Motivația a fost dublată de faptul că participantele au dezvoltat soluții la probleme reale din viața lor și a celor apropiați.
Colega noastră, Nicoleta, a făcut un ping pong elegant între rolul de mentor și cel de moderator al acestei ediții și i-a angrenat în discuție pe invitații Alina Marchiș – Associate, SME Finance & Development Associate, SME Finance & Development European Bank for Reconstruction and Development (EBRD), Bogdan Lițescu – Founder of Plant an App, Andrei Nemeș – Team Leader Plant an App, Mirabela Mijea – HR Manager Plant an App, Radu Niculcea – Head Of Training Plant an App, Mari Alexandru Coman – Director Process Automation at Profi.
Plant an App este platforma utilizată la curs pentru dezvoltarea soluțiilor propuse. Soluțiile software dezvoltate prin intermediul Plant an App sunt eficiente prin faptul că pot fi create rapid, cu puține cunoștințe tehnice, sunt flexibile și adaptabile la o serie largă de probleme de rezolvat.
Regulile de desfășurare au fost simple – fiecare cursantă și-a prezentat proiectul, apoi a primit feedback constructiv, întrebări și chiar idei de noi direcții pentru proiect. Finalul a adus cuvinte de laudă binemeritată și felicitări, dar și confirmarea că suntem cu toții pe drumul cel bun. Iuliana a lansat provocarea ca fiecare dintre cei prezenți să rezume la un cuvânt (lucru destul de greu) experiența Wantsome. Am auzit cuvinte precum future, opportunities, confidence, challenges, building, accomplishments, fantasie, rewiring, evolution, empowering, impressive, change, courage și un AWESOME din toată inima Iulianei. That’s what we craved for!
Mai jos, cele 14 cursante și proiectele lor care ne-au făcut mândri:
Georgiana Andronic
Cu experiență în achiziții, logistică și administrare, Georgiana e în căutare de soluții pentru a-și eficientiza munca. A descoperit alături de noi programarea Low-Code care o atrage prin aplicabilitate și o provoacă să gândească în afara cutiei. Ea a creat aplicația Mazetable App pentru a veni în ajutorul consumatorilor de cafea care vor să economisească timp. Aplicația pune la dispoziție antreprenorilor și consumatorilor un sistem de booking pentru cafenele.
Ioana Apa
Ioana lucrează de peste 25 de ani în domeniul bancar și al piețelor de capital. Îi place să întâlnească oameni noi și să descopere diferite culturi. Pentru că îi place noutatea, dar și pentru a-și dezvolta skillurile digitale și a le aplica în activitatea ei, a ales să învețe Low-Code. Aplicația construită de Ioana, Părinți de cireșari, este unealta care o ajută să organizeze și să distribuie eficient informația în grupul comunității Domeniile Cireșarilor.
Raluca Coman
Cu experiență în domeniul bancar, al finanțelor și piețelor de capital, dar și cu un interes mare pentru tehnologie și aplicațiile sale, Raluca vrea să integreze digitalizarea în viața ei la un alt nivel. Ea a creat Fit4you, un sistem de booking eficient pentru sălile de fitness și clienții acestora.
Alexandra Fronea
Alexandra este Project Manager și mamă. Se descrie ca cea mai optimistă și plină de energie persoană pe care o vei întâlni vreodată. Tot cu entuziasm a ales să învețe Low-Code, dar și pentru a-și demonstra că poate să creeze o aplicație de la 0, fără cunoștințe anterioare. A creat o aplicație care să vină în ajutorul mamei sale, care monitorizează din pix consumul de combustibil al mașinilor din firma la care lucrează.
Codrina Gavrilescu
Cu un background în domeniul bancar, Codrina a făcut reconversia către un nou job de Junior Business Analyst. A ales să învețe Low-Code mai ales pentru a fi pentru copiii ei acea mamă fericită și relaxată, care face lucruri care îi plac cu adevărat. Aplicația construită de ea este Ferikit, un sistem de booking pentru locații destinate petrecerilor pentru copii.
Anca Maria Gersak
Anca are peste 20 de ani de experiență în departamentele de Finanțe ale companiilor de IT. Timpul liber îl împarte între familie, momente de respiro cu sinele ori călătorind. Anul trecut a renunțat la un job care nu o mai provoca și, după ce a întocmit o listă cu opțiuni, Low-Code i-a sunat cel mai bine. Ea ne-a prezentat Medcron, o platformă care vine în ajutorul pacienților care au nevoie de eliberarea unei prescripții medicale care se repetă, din confortul casei lor.
Adriana Gropan
Adriana are peste 15 ani de experiență în retail, iar în prezent ocupă funcția de Business Analyst pentru noul program de loialitate Auchan România. Acest rol i-a crescut interesul pe care l-a avut dintotdeauna pentru tehnologie, iar un curs de Low-Code a fost pasul următor firesc. Experiența Wantsome i-a demonstrat cum ideile pot deveni realitate atunci când ne depășim barierele psihologice. A ales să creeze MAKEROOM, o garderobă digitală pentru o mai bună organizare a celei de acasă.
Silvica Jorăscu
Silvia se consideră un om norocos. Are o familie frumoasă și o viață satisfăcătoare pentru că face ce-i place: activează în domeniul finanțelor de mai bine de 19 ani, a înființat de curând împreună cu sora ei o firmă de consultanță financiar-bancară și dezvoltare software și colaborează cu o editură. Ea a gândit o aplicație pentru organizarea manuscriselor care să le eficientizeze munca.
Iulia Malița
Iulia este Microsoft Functional Consultant în Finanțe și Operațiuni și are peste 5 ani de experiență în Imobiliare. O zi obișnuită din viața ei însumează: 3 cafele, 4 litri de apă, 10000 de pași, o masă gătită acasă, 20 de minute de citit și 4-6 ședințe și întâlniri. Se vede că-i place organizarea și timpul petrecut eficient, așa că programarea Low-Code i s-a potrivit mănușă. A ales să realizeze un sistem care să ajute agențiile imobiliare să-și listeze ofertele și să-și monitorizeze performanțele.
Alina-Elena Martin
Alina este Technology Analyst și a vrut să-și ducă pasiunea pentru digitalizare la un alt nivel, alături de Wantsome. Cursul de Low-Code a ajutat-o să construiască de la 0 Doctor’s Help, o aplicație care îi ajută pe medicii de familie să-și gestioneze programările și să centralizeze fișele pacienților.
Marinela Georgiana Odobașa
Marinela este farmacist, dar o definesc și cuvintele prietenă, soție și mamă. Își dorește însă o carieră pe care să o poată practică de oriunde, fără a-i afecta performanța și implicarea. A urmărit pentru mult timp poveștile de succes ale absolvenților Wantsome, iar când am dat startul înscrierilor pentru acest curs de Low-Code, n-a mai stat pe gânduri. A ales să creeze un sistem de bonificație pentru angajați.
Evelina Simota
Evelina a făcut o reconversie profesională alături de Wantsome și a dat industria lemnului în care activa de peste 10 ani, pe un job în IT. Programarea a fost pentru ea o pasiune mai veche pe care cursul de Low-Code a readus-o la lumină. Ea a creat Smart Production App, un sistem care eficientizează flow-ul comandă-producție din cadrul unei firme de fabricare uși.
Irina Pavăl
Irina se descrie astfel: mamă, soție, o femeie inteligentă, dar și un specialist în Importuri-Exporturi. Învățarea continuă este asul ei din mânecă. Anul trecut a absolvit un curs de Business Analyst în IT, iar anul acesta a acceptat provocarea Low-Code. Și-a șlefuit skillurile tehnice, a ieșit din zona de confort și s-a simțit bine creând ceva cu adevărat util. Proiectul ei vine în ajutorul unui prieten care deține un hotel, pentru a-l ajuta să-și gestioneze rezervările.
Ștefana Larisa Suchar
Larisa este o persoană creativă, cu experiență în Marketing și Vânzări. Atunci când își propune ceva, rezistența la stres, perfecționismul și determinarea o ajută să reușească. Alături de noi și-a propus să descopere programarea Low-Code, pentru a-și pregăti drumul spre visul pe care îl are: o companie proprie în care să-și pună în practică cunoștințele tehnice acumulate până acum. Larisa a creat un sistem de booking pentru proprietarii de baruri mobile.
Ca de fiecare dată, cele aproape 3 ore ne-au încărcat cu energie, încredere și satisfacția muncii care aduce rezultate frumoase. Mulțumim tuturor celor implicați în proiect pentru susținere și felicitări încă o dată cursantelor pentru determinarea cu care au reconfirmat că… SHE can nail IT!
Pe 20 septembrie, pornim la drum cu o nouă grupă, de data această mixtă! Dacă vrei să ni te alături, ori pur și simplu ai întrebări și curiozități, te încurajăm să ne dai un semn rapid aici: +4 0730 038 893.