Pentru că știm că multe dintre denumirile rolurilor noi din IT pot deruta pe cineva la început de drum, haide să-ți facem cunoștință cu rolul de Business Analyst. Un BA este omul care facilitează procesul de creare a unui produs IT, din faza de identificare și definire a nevoii de business, până în momentul lansării și apoi de întreținere. Un BA comunică atât cu clientul, cât și cu echipele de dezvoltare, pentru a formula și comunica direcții de implementare precise și eficiente. Este un rol care poate aduce multă satisfacție, mai ales celor cărora le place să fie problem solver. Mai multe despre Business Analysis poți descoperi și aici.
La ultimul Unboxing Day de la Wanstome, am scos din cutie proiectele grupei 4 de Business Analysis. Ne-au fost alături Georgiana Dorofte (Delivery Manager | Product Owner @Deloitte Digital Romania) și Cristina Matei (Information Technology Consultant; Regional Innovation and Volunteering Coordinator Croce Rossa Italiana – Italian Red Cross; Mentor WomenTech Network), dar și cei care le-au fost aproape cursanților din prima zi, mentorii Oana Mera și Ionuț Bălan. Fiecare cursant a avut la dispoziție 7 minute pentru prezentare, apoi au urmat întrebările și feedbackul, totul într-o atmosferă relaxată. Iată cum s-au descurcat:
Ovidiu Acatinca
Ovidiu a avut o prezentare numai lapte și miere! El a prezentat Milk & honey, o aplicație prin care fructele și legumele de la producătorii locali ajung direct la ușa utilizatorilor, fără a pierde timp, bani și energie. Georgiana a apreciat aspectul prezentării, cu mult peste nivelul unui începător.
Elina Alexandrescu
Pasionată de securitate, Elina a prezentat Stay safe online, o aplicație care îi ajută pe utilizatori să ia decizii de securitate. Aplicația este dedicată trainingului în securitate, deoarece adesea problemele sunt cauzate de erori umane, cum ar fi utilizarea unui link malițios. Cristina a apreciat modul în care prezentarea a început cu o poveste, iar Georgiana i-a transmis Elinei că i s-ar potrivi bine și rolul de Data Analyst, dacă va dori vreodată să îmbine rolul de BA cu pasiunea pentru date și securitate.
În final, Elina a punctat: For me, this is the best money I have ever spent.
Mihai Grigoriu
Pentru că iubește muntele, Mihai a gândit Take a hike, o aplicație prietenoasă cu muntomanii, care să acopere lipsurile celor existente deja pe piață. O astfel de aplicație îl ajută pe utilizator să plănuiască o drumeție, oferindu-i date despre vreme, hărți offline, trasee personalizate și alte funcționalități care să facă sigură o astfel de călătorie.
Cristina ne-a transmis că abia așteaptă să-i vadă ideea implementată, iar Georgiana a apreciat skillurile de design ale lui Mihai.
Diana Mercaș
Diana s-a transformat în BA pentru platforma Elefant și a gândit Elefant Vendors Web Application, o aplicație prin care vendorii pot adăuga produse, promoții și pot urmări vânzările. Cristina și Georgiana au apreciat faptul că Diana a lucrat în detaliu pe un singur modul dintr-un produs mai mare, surprinzând astfel realitatea muncii de zi cu zi a unui BA. În final, am aflat că Diana face deja trecerea pe rolul de BA în compania la care lucrează.
Irina Muha
Irina ne-a prezentat ISI, o platformă pe care clienții, care dețin asigurări de viață și economii pentru investiții, pot monitoriza conturile de economii și pot obține informații despre investiții și fluctuațiile pieței. A fost încurajată să prezinte cu și mai multă încredere munca ei, pentru că are toate motivele să facă asta.
Cristian Paveliuc
Cristian ne-a prezentat First Aid Partner. Ideea i-a venit acum 3 luni când fetița lui a înghițit din greșeală o agrafă de păr care i-a rămas în gât. Faptul că el tocmai terminase un curs de prim ajutor care l-a ajutat să evite o situație nefericită, l-a făcut să se gândească la o aplicație care să devină salvatoare în astfel de cazuri. Invitatele au apreciat că prezentarea a început cu o poveste personală. Cristian ne-a dat și vestea bună că a obținut un job la Deloitte.
Cătălina Tăbușca
Cătălina lucrează în domeniul bancar și în activitatea ei s-a întâlnit des cu o obiecție din partea clienților: De ce nu se poate investi în fonduri de investiție și online? Astfel, ea a gândit ca soluție o aplicație de investiții pentru domeniul bancar.
Pe parcursul prezentărilor, mentorii au intervenit cu încurajări și au vorbit cu mândrie despre rezultatele cursanților. S-a primit feedback consistent din partea Georgianei și a Cristinei, sfaturi de îmbunătățire a proiectelor, tips & tricks mai puțin cunoscute și direcții de urmărit. Georgiana le-a trimis tuturor invitații pe LinkedIn și și-a exprimat disponibilitatea pentru sfaturi și recomandări. Cristina, ne-a mărturisit emoționată că empatizează cu absolvenții și este mândră de transformarea lor. Evenimentul s-a încheiat cu zâmbete, mulțumiri și felicitări.
Până la următorul, ție ți-ar plăcea să pui în mișcare rotițele unui business? Vino să te gândești la „de ce”-ul lucrurilor și să cauți răspunsuri la „cum”-urile din jurul tău alături de noi.
În septembrie, dăm din nou start cursului de Business Analysis. Dă-ne un semn dacă simți că ți se potrivește sau ai nevoie de consiliere ca să afli asta.