Ai făcut primii pași în lumea IT şi vrei să afli ce face un Business Analyst? Am scris acest articol exact pentru tine. Descoperi în rândurile care urmează tot ce ai nevoie să știi.
Rolurile din IT pot fi derutante pentru cei care fac cursuri IT și abia îşi încep cariera în acest domeniu. Unul dintre acestea este cel de BA. Mentorul Wantsome, Sabina Craus, ne-a răspuns la câteva întrebări despre ce face un business analyst. Noi am explicat cât am putut de bine. Te invităm să afli în cele ce urmează atât responsabilitățile unui BA, cât și salariul unui business analyst.
Business Analyst – din fișa postului
Cel mai simplu să îţi explicăm ce face un Business Analyst este să îți arătăm atribuţiile lui de bază. Pe scurt, dacă ar fi să-ți spunem ce trebuie să știe un business analyst, am grupa principalele lui responsabilități în următoarele:
- Obține toate cerințele de la client;
- Analizează și documentează fiecare dintre aceste cerințe în parte;
- Caută să înțeleagă nevoile sau problemele întâmpinate de utilizatori sau clienți;
- Propune soluții pentru rezolvarea lor;
- Identifică avantaje şi dezavantaje ca să poată sfătui clientul în direcţia celei mai bune soluţii;
- Adaugă toate detaliile necesare în documentaţia pentru echipa de development ca să se poată începe implementarea funcţionalităţii necesare;
- Oferă suport pe parcursul implementării, răspunzând la întrebările echipei;
- Documentează foarte în amănunt domeniul în care se încadrează produsul pe care lucrează;
- Face analiza competitorilor;
- Menţine contactul cu stakeholderii și îi informează cu privire la progresul produsului, obţine informaţii noi acolo unde este necesar și află dacă sunt necesare schimbări.

Ce face un business analyst
Un business analyst are în sarcina sa toate atribuțiile mai sus menționate în majoritatea echipelor din care face parte. Deși fiecare proiect are specificitățile lui, rolul BA-ului rămâne mereu neschimbat – acela de a face legătura între membrii echipei sale și client. Astfel el înţelege nevoia şi găseşte soluţia cea mai bună.
În momentul în care scopul este clar, echipa de development poate să lucreze mult mai rapid şi eficient. De asemenea, când atribuțiile business analyst-ului sunt bine înțelese, iar restul echipei contribuie cu partea sa la întregul proiect, fluxul organizatoric merge mai lin, fără întreruperi, blocaje sau neclarități.
O trăsătură importantă a acestui rol este faptul că ajută toate părţile să înţeleagă acelaşi lucru. Datorită lui nu există discrepanţe între ceea ce aşteaptă clientul, ceea ce este livrat şi ceea de ce are nevoie consumatorul sau utilizatorul final.
Dacă tot am început să vorbim despre utilizator, te ajutăm să înţelegi şi cum beneficiază acesta de munca unui business analyst. Mentorul nostru spune că:
„Datorită activităților desfășurate de un BA, utilizatorilor finali ar trebui să li se potrivească perfect produsul la care acesta a lucrat. Mai exact, ar trebui să le îndeplinească nevoile fără a se împiedica peste alte obstacole.”
Pare totul prea frumos până acum, nu? De asta am întrebat mentorul nostru care sunt task-urile mai dificile pe care le poate avea un BA. Uite ce ne-a răspuns:
„Dacă încerc să mă gândesc la o situație care poate fi mai delicată, ar putea fi următorul exemplu: dacă trebuie să analizezi o funcţionalitate pentru care nu prea poţi găsi informații, ori nu există mai nimic documentat, ori nu există persoane de la care să poți obține informațiile necesare, ori persoanele respective sunt prea ocupate, ori o combinaţie. Aici ajută mult capacitățile de relaţionare, atenţia la detalii și perseverența, iar dacă la final reușești să găsești soluții și să fie livrată funcţionalitatea respectivă, satisfacția va fi mult mai mare decât în cazurile când obții totul foarte ușor.”
Cu alte cuvinte, cine este și ce face un business analyst? Ei bine, am putea spune foarte pe scurt că privește tot proiectul de undeva de sus, în ansamblul său și îi vede fiecare conexiune din cadrul lui. Acolo unde lucrurile necesită informații în plus, le caută, le descoperă și le traduce echipei de implementare.
Ca să-și poată îndeplini atribuțiile, un BA trebuie să deţină câteva calităţi importante. Printre ele se numără:
- comunicarea foarte bună, atât verbal cât și în scris;
- empatia;
- capacitatea de a crea relații bune cu persoanele din jur;
- atenţia la detalii;
- capacitatea de a analiza și a rezolva probleme;
- abilităţi bune de organizare.
Ce salariu are un business analyst
Și ca să nu mai dai tu căutare în Google cu „business analyst salariu” o să-ți dăm noi un interval în care se încadrează cei care sunt pe acest rol – între 1100 și 2200 de euro. Știi și tu că salariul în IT poate să crească în funcție de abilitățile cu care intri într-un job, experiența pe care o dobândești pe parcurs, skill-urile tehnice pe care le acumulezi în timp și, nu în ultimul rând, soft-skill-urile pe care le deții și le dezvolți pe parcurs.
Cu alte cuvinte, dacă ne gândim la salarii de business analyst, ele se încadrează într-o plajă destul de generoasă mai ales pentru cineva aflat pe această poziție pentru prima dată.
Perspective de viitor pentru un business analyst
Te regăseşti în tot ce ţi-am explicat noi până acum? Atunci sigur vrei să ştii cum arată o carieră de succes pentru un business analyst. El poate crește ca senioritate în cadrul rolului de Business Analyst, bineînțeles. Pe lângă asta, ar putea trece către a fi Product Owner sau Product Manager. Pot fi și alte roluri în continuarea acestora, atunci când experiența devine foarte vastă.
Încă un lucru pe care trebuie să îl ai în vedere este că în funcție de companie sau de țară, rolul de business analyst poate să aibă și alte denumiri. Printre ele se numără, de exemplu, cele de Functional Designer sau Functional Analyst.
Cu siguranță, dacă ai o fire mai organizatorică și ai putut să pui o bifă pe calitățile necesare unui business analyst, poate te atrage ideea să urmezi un curs în acest sens. Sau măcar te-a intrigat salariul unui business analyst începător și ai vrea să știi informații în plus pentru o carieră și un parcurs firesc în acest domeniu.
Pentru asta te invităm la o ședință de consiliere gratuită în carieră cu unul dintre specialiștii noștri HR. Nu doar că vei obține răspunsurile pe care le cauți, dar afli și pașii pe care îi poți face în cariera ta ca să ajungi unde îți dorești.