Ceea ce face un programator pare uneori să se rezume la a scrie cod. Desigur, un programator scrie cod, dar nu face doar atât. Mentorul Wantsome Mihai Nechifor ne-a răspuns la câteva întrebări despre programatori iar noi îţi explicăm imediat ce şi cum se întâmplă.
Un programator poate face parte din diferite echipe. Componenţa lor este determinată de timpul de companie, tipul de client şi chiar tipul de proiect. O echipă standard este compusă din: 3-4 programatori, 1-2 testeri şi un Business Analyst.
Te poţi întreba ce face un programator în cadrul acestor echipe. Până să scrie cod, un programator trebuie să:
- Înțeleagă domeniul clientului pentru care lucrează dar și maniera în care acel produs trebuie să funcționeze;
- Înţeleagă contextul de business;
- Planifice cum o să testeze codul;
- Colaboreze cu colegii pentru a stabili responsabilităţile;
- Aleagă o variantă de implementare şi să o confirme cu echipa.
Pe lângă aceste atribuţii personale, un programator poate să ajute şi colegii care îndeplinesc alte roluri. El poate ajuta un BA cu detalii tehnice şi înţelegerea limitelor de muncă din cadrul bugetului. Mai poate ajuta şi testerii, indicând anumite zone de risc din produsul ce trebuie testat.
Toate aceste responsabilităţi, dar şi lumea IT în continuă schimbare, fac munca unui programator un continuu proces de învăţare. Nu te poţi plictisi de ceea ce faci, pentru că mereu apar noi soft-uri, tool-uri şi task-uri.
Odată ce te ţii serios de aceste responsabilităţi, poţi avansa în carieră rapid. Începi cu un job de junior şi treci prin toate categoriile de la mid şi senior. Când ajungi acolo poţi alege mai multe căi:
- Zona de arhitectură;
- Zona de management;
- Expertiză într-o anumită zonă tehnică;
- Descoperirea de noi tehnologii.
Domeniul pare tot mai tentant şi ai vrea să ştii dacă eşti capabil de ceea ce face un programator? Mentorul nostru îţi răspunde şi la această întrebare:
„Cred că există un răspuns diferit pentru fiecare programator întrebat. Pentru mine, cel mai important este entuziasmul şi dorinţa de creştere sau evoluţie. Un programator trebuie să înţeleagă că odată cu jobul ăsta vine şi nevoia de învăţare continuă, de a ţine pasul cu tehnologiile, de a fi capabil să poţi schimba contextul în câteva luni pentru că poate o să shimbi proiectul şi fiecare client are nevoi diferite. Seriozitatea este de asemenea fundamentală.”
Acum că ai aflat şi asta, îţi spunem şi cum ajungi programator alături de Wantsome:
- Dacă eşti absolut nou în domeniu poţi face un curs de: Intro în Programare;
- Dacă vrei să înveţi un anumit limbaj de programare, la noi poţi învăţa: Java, .NET, Python, Front-End, PHP;
- Dacă vrei să îţi duci skill-urile la un nou nivel poţi face un curs de nivel avansat precum: Spring Fundamentals, Algorithms and Data Structures sau Programare .NET Advanced.
Te-a atras rolul de programator? Descoperă toate cursurile Wantsome care te vor ajuta să faci o reconversie profesională de succes.