Dacă te-ai hotărât ca la anul să devii IT-ist/ă cu acte în regulă și ai găsit și cursul potrivit cu care să-ți începi cariera în IT, ne-am gândit că e bine să-ți oferim o perspectivă completă a beneficiile care apar odată intrat în industrie. Ele sunt în egală măsură și provocări pentru că unora pur și simplu nu li se potrivesc și celelalte aspecte care vin la pachet alături de stabilitatea financiară și de bani. E bine să te gândești și să analizezi dacă le faci față, pentru că s-ar putea ca prima și cea mai importantă motivație – legată de aspectele materiale – să fie insuficientă.
Bani și stabilitate financiară
Se prea poate ca acesta să fie principalul motiv pentru care ai ales să faci reconversia profesională. E clar că salariile în IT sunt un factor declanșator și motivator al dorinței de a intra în industrie, deși, sub dorința asta de a avea bani mai mulți, se află în esență multe altele. Nevoia de stabilitate, lipsa grijii zilei de mâine, posibilitatea de a achiziționa lucruri fără să fie necesar să aștepți sau să eșalonezi plățile în rate etc. sunt argumentele din spatele motivației financiare. Faptul că salariul începe dintr-un punct și crește până acolo unde alegi tu să te dezvolți este ceea ce îi face pe cei mai mulți să aleagă drumul ăsta. Așadar, sub motivația principală se află de fapt ceea ce poți să cumperi cu banii, nu ei în sine.
Deși banii și stabilitatea financiară sunt aspectele cele mai des invocate, sunt și altele care vin într-o oarecare formă la pachet și pe care trebuie să le iei în calcul, pentru că este foarte important cum te vezi tu în viitor, ce îți dorești și ce fel de job ți se potrivește.
Flexibilitate
Un alt beneficiu de care mulți se bucură în momentul în care ajung într-un domeniu atât de dinamic este flexibilitatea de care pot să aibă parte. Poți să ai mai multe proiecte, poți să îți faci propriul program, poți să ai o fracțiune de normă la o firmă și o alta în altă parte sau poți să-ți echilibrezi programul așa cum crezi tu. E de departe una dintre dorințele femeilor care aleg IT-ul pentru că nevoia de a se plia pe programul celor mici contează în egală măsură ca dezvoltarea lor profesională, alegând varianta care să le permită să se poată împlini în ambele sfere – carieră și familie. Dacă nu ți se potrivește un astfel de dinamism, sunt și companii la care poți să lucrezi în programul clasic, de luni până vineri, pentru ca weekendul să ți-l potrivești tu așa cum consideri. Variante sunt, trebuie doar să vezi ce pot să-ți ofere sub acest aspect companiile pe care le vizezi. Pentru că dacă tu ești din prima categorie a celor cărora flexibilitatea le convine și li se potrivește mănușă, firma la care visezi să ajungi poate să nu fie organizată în asemenea manieră. Oricum ar fi, IT-ul e unul dintre acele domenii în care această flexibilitate este considerat un beneficiu major.
Călătorii
Industria IT îți permite să călătorești de plăcere și să lucrezi din orice colț al lumii dacă ai o conexiune bună la internet și, totodată, îți oferă și oportunități de schimburi de experiență, de învățare, perfecționare sau de relocare în diverse colțuri ale lumii pentru perioade determinate de timp. Practic, din bucket list-ul tău ajung să se realizeze lucruri la care înainte nici nu sperai. Cum e asta și cum se simte în corpul tău? Te entuziasmează suficient de mult? Ei bine, așa și trebuie pentru că te poți bucura din plin de acest beneficiu al industriei IT. Nu-ți face griji, dacă nu ești pasionat de călătorii, nimeni nu o să te oblige să faci asta, dar să iei în calcul și acest aspect atunci când te gândești la cariera ta.
Acces la know-how internațional
Pe lângă toate celelalte oportunități la care am făcut referire, IT-ul îți mai oferă și un alt avantaj major pe care nu trebuie să îl lași în plan secund – faptul că ai acces la modul în care se gândesc proiectele, se fac lucrurile, se gestionează echipele. De cele mai multe ori echipele sunt mixte iar pentru o persoană care își dorește creștere pe plan profesional, ca tine, asta este mină de aur pentru că nu trebuie să mai cauți tu oamenii care te inspiră, ci de multe ori se nimeresc să fie în proiecte la care ai acces. Acel know–how cu care te vei întâlni e un foarte bun mod de a te dezvolta profesional, uneori mai bun decât la formări/ training-uri organizate și structurate.
Dezvoltare personală
Desigur că poți să știi beneficiile pe care consideri tu că ți le aduce IT-ul, noi am făcut o trecere scurtă în revistă, dar, pe lângă toate cele de mai sus, dezvoltarea personală este un bonus pentru că uneori nici nu sesizezi sau nu delimitezi concret că această arie s-a îmbunătățit considerabil. Ei bine, ea chiar suferă modificări în mod pozitiv și tot ce ai de făcut după primele luni în industrie sau după primul an e să te întorci în timp și să-ți amintești unde erai înainte de jobul în IT. Încredere în tine, stima de sine, relațiile și interacțiunea – cam tot peisajul tău se schimbă în bine dacă alegi să te ții de treabă.
Așa cum am menționat, unii se pot simți copleșiți de aceste beneficii. Dar dacă ai vizualizat fiecare aspect și ai simțit că îi poți face față, atunci nu mai ai decât să alegi cursul de IT potrivit pentru tine și să te apuci de treabă. Și să-ți formulezi obiectivele pentru anul care vine. Să lucrezi la ele devine mult mai ușor alături de noi.