Ideea acestui articol ne-a venit în urma unor evenimente live și în urma întrebărilor primite de la cei care au fost prezenți. Pe lângă „cum și unde să caut un loc de muncă în IT”, participanții ne mai întrebau cât poate să dureze întregul proces, de la căutare joburi, aplicări și participări la interviuri până la un răspuns pozitiv din partea unui angajator. Aceste întrebări sunt, desigur, cât se poate de firești într-o industrie efervescentă, aflată într-un ritm alert de schimbare corelat cu un proces de automatizare și digitalizare ce nu mai poate fi mult amânat. Mai ales când domeniul este destul de atacat de multe știri alarmiste ce își doresc mai curând engagement și trafic decât informarea publicului. Astfel am punctat în linii mari direcții pe care poți să le urmezi atunci când îți cauți un loc de muncă ca să știi că ești pe drumul cel bun spre compania la care visezi să lucrezi.
Cum să caut un loc de muncă în IT?
Actualizează-ți CV-ul;
Fă-ți sau actualizează-ți profilul de LinkedIn;
Adaptează așteptările salariale cu nivelul jobului disponibil;
Alocă timp suficient pentru căutare joburi.
Unde să caut un loc de muncă în IT?
Fă un job în sine din căutarea unui job
Aplică chiar și acolo unde ți se pare că nu te-ai potrivi;
Personalizează cât de mult poți mesajul prin care introduci CV-ul tău la o companie;
Intră pe secțiunea „cariere/joburi” ale companiilor și trimite acolo candidatura ta;
Conectează-te pe LinkedIn cu cei din HR-ul companiei unde vrei să ajungi;
Caută evenimentele din industrie la care poți să participi;
Gândește acțiunea de căutare a unui loc de muncă fix ca pe o vânzare.
Cum să caut un loc de muncă în IT?
Invitații noștri din industrie au oferit răspunsuri bazate pe experiența lor, ca angajatori și ne-au adus în atenție aspecte de care orice candidat e bine să țină cont.
- Actualizează-ți CV-ul. Poate o să ți se pară surprinzător, dar în afara diplomelor principale, unii dintre candidați uită să-și treacă în CV abilitățile, experiența, lucruri care îi definesc și care pot să fie relevante pentru rolul pe care și-l doresc. Așa cum un candidat caută jobul care să corespundă cu așteptările sale, la fel și angajatorul sau omul de HR caută cei mai potriviți candidați și selectează CV-urile care cuprind toate secțiunile de interes (abilitățile, deprinderile, diplomele) pentru joburile disponibile în compania pe care o reprezintă.
- Fă-ți sau actualizează-ți profilul de LinkedIn. Specialiștii din industria IT știu că mulți candidați caută locuri de muncă pe platforma socială dedicată acestui lucru, astfel că au atât pagini de companii, cât și profiluri actualizate cu funcțiile lor cu ajutorul cărora „vânează” candidații ce se potrivesc cerințelor lor. Astfel, actualizarea profilului de LinkedIn, identificarea companiilor în care îți dorești să ajungi, câteva conexiuni cu oamenii de HR din companiile respective sunt doar unele dintre acțiunile pe care poți să le întreprinzi ca să ajungi mai aproape de jobul dorit.
- Adaptează nivelul salarial cerut cu cel al jobului disponibil. IT-ul, ca și alte industrii, este un domeniu în care, pe măsură ce crești în experiență, abilități, soft skill-uri, crește și nivelul pretențiilor avute atunci când urci pe o treaptă ierarhică sau atunci când schimbi compania. Cu toate astea, dacă alegi să schimbi compania pentru că ai vrut să mergi pe altă nișă sau pentru că ți-ai dorit să ajungi într-0 anumită companie, iar rolul disponibil este unul sensibil mai jos decât experiența ta de până atunci, poate că un compromis în direcția asta este pasul potrivit. Pe de altă parte „caut de munca, stau de un an acasă, dar nimic nu este conform așteptărilor mele” nu este abordarea tocmai potrivită. Da, dacă nu aveam o întrebare de acest gen, nu aminteam speța.😉 Sigur, e frustrant să scazi din dorințele tale când știi că (poate) experiența ta este peste măsura celei cerute. Dacă pui asta în balanță cu noile provocări ale domeniului care în permanență are nevoie de specialiști, dacă analizezi și contextul incert căruia este de dorit să ne adaptăm, poate o comprimare temporară a bifelor pe care le îndeplinește sau nu un rol este o atitudine mai sănătoasă în primă fază.
- Alocă timp suficient pentru căutare joburi. Cei mai mulți dintre candidații care s-au plâns că nu își găsesc loc de muncă în industrie după absolvirea unui curs au fost întrebați cât timp alocă acestei acțiuni. Răspunsul? „Caut loc de muncă dimineața, la cafea, timp de câteva minute pe zi sau chiar pe săptămână.” Moment în care mentorii și invitații din industrie au răspuns în unanimitate că această durată a căutării este mult prea mică ca să arate cu adevărat determinarea cuiva care își caută job. Din contra, cea mai potrivită abordare este sa faci un job în sine din căutarea unui job. Citește mai departe și vezi care sunt sfaturile angajatorilor pentru toți cei care își caută un job.
Fă un job în sine din căutarea unui job
Dacă nu ai auzit până acum de acest îndemn, atunci îți spunem noi cam ce presupune. Sfatul este să dedici suficient timp căutării unui job în industrie, indiferent despre ce job ar fi vorba. Fii răbdător și ia-ți timp. Uite, dacă e să urmezi doar primele două sfaturi de mai sus e posibil să-ți ocupe chiar și câteva ore dacă s-a pus praful pe CV-ul tău și dacă abia faci cunoștință cu LinkedIn-ul. Numai că doar cu atât, misiunea ta caut de muncă nu s-a încheiat. Iată care ar fi câteva dintre acțiunile pe care să le faci ca să nu mai ai stresul lui cât și unde să caut un loc de muncă:
- Aplică chiar și acolo unde ți se pare că nu te-ai potrivi. Sigur că orice angajator își dorește candidatul ideal care să întrunească toate cerințele puse în anunțul de angajare. Cu toate acestea, chiar și el știe că e puțin probabil să-l găsească, dar știe și faptul că unele dintre abilități, skill-uri sunt ușor de asimilat, astfel că în momentul selecției CV-urilor el poate să facă o analiză în urma căreia să decidă cine este chemat la interviu.
- Personalizează cât de mult poți mesajul prin care introduci CV-ul tău la o companie. Dacă ai platforme la care trebuie să introduci CV-ul tău cu un mesaj, personalizează-l cât poți de mult. Într-o lume în care răspunsurile automate sunt la tot pasul, faptul că cineva se străduiește să formuleze câteva gânduri personale care să-i arate viitorului angajator străduința lui și interesul pentru companie poate să facă de multe ori diferența.
- Intră pe secțiunea „cariere/joburi” de pe site-urile companiilor și trimite acolo candidatura ta. Ce spui, eliminăm încet, încet întrebarea care te frământă unde să caut loc de muncă? Deși cele mai multe dintre companii recrutează prin platformele de joburi sau de pe cele sociale, e foarte posibil ca unele să aibă secțiunea dedicată din site și doar atât. Sigur îți va lua ceva timp să faci un research despre companie, să formulezi un email, să-ți adaptezi CV-ul și o scrisoare de intenție, dar toate cele enumerate sunt un plus pentru tine. O posibilitate prin care poți să te remarci fără prea mult efort.
- Conectează-te pe LinkedIn cu cei din HR-ul companiei unde vrei să ajungi sau chiar cu fondatorii, ownerii acesteia și intră în legătură cu ei. Să știi că dacă în primă fază poate să pară o activitate de detectiv, ea e chiar simplă în realitate. Dacă introduci în bara de search a platformei numele companiilor unde ți-ai dori să ajungi, îți apar oamenii care dețin acolo o poziție. Oamenii de HR sunt de obicei deschiși și își afișează public locul de muncă și compania unde lucrează astfel că te afli chiar la câteva click-uri distanță de firmele în care ți-ar plăcea să lucrezi. La fel și fondatorii, managerii sau cei cu poziții cheie în companiile respective. Ai curaj!
- Caută evenimentele din industrie la care poți să participi. Când gândul tău este la căutare joburi s-ar putea să nu vezi întregul peisaj în care s-ar putea ascunde un job potrivit ție. Sigur, vorbim și de locul în care sunt evenimentele din industrie, de niște costuri anume, dar în general, mai toate orașele mari găzduiesc astfel de conferințe, întâlniri, tocmai pentru că este în această perioadă un context prielnic pentru asta. În mediul informal, în pauzele evenimentelor, dar și pe parcursul discursurilor poți să te faci remarcat prin întrebări, opinii, idei pe care să le faci cunoscute. Poți, la fel de bine, să participi la evenimente online, să urmărești discursurile celor din companii pentru ca mai apoi să-i abordezi plecând chiar de la un astfel de detaliu.
- Gândește acțiunea de căutare a unui loc de muncă fix ca pe o vânzare. În momentul în care tu aplici, interacționezi, trimiți mesaje, spui lucruri despre tine cu scopul de a-ți găsi un loc de muncă. De fapt, îți vinzi experiența și tot cumulul de informații pe care le deții. Ce spui despre tine? Ce te avantajează mai mult? Cum pui în lumină aspectele pe care vrei să le îmbunătățești și pe care încă nu poți să te bazezi la un interviu? Asemenea întrebări îți poți adresa zilnic, mai ales când ești în căutarea unui loc de muncă. Ele te ajută să cauți în toată experiența ta lucrurile care îți sunt favorabile și te conduc și la construirea unor potențiale răspunsuri. Răspunzându-ți ție la întrebările de mai sus, te pregătești pentru o interacțiune reală cu un potențial angajator.
Toate cele amintite mai sus necesită timp. Dacă într-o perioadă de început, până îți dai mâna, jobul de căutare job poate să fie unul full-time, în timp el poate să se reducă la un part-time de două ore pe zi, poate chiar și mai puțin. A aplica însă la două-trei joburi, doar în platformele dedicate, fără să mai faci nicio acțiune ajutătoare ulterior poate să prelungească mult perioada de așteptare până la primirea unei invitații la interviu. Aspect care este pe de o parte frustrant, iar pe de altă parte parcă te oprește din orice acțiune care să te facă optimist și încrezător.
Putem să îți venim în ajutor în această căutare a ta oferindu-ți o sesiune gratuită de consultanță HR. La fel ca acțiunile din articol, te costă doar timpul tău pe care îl acorzi specialistului nostru HR care discută cu tine ca să aflați împreună ce abordare ți se potrivește mai bine în carieră.