Odată cu declanșarea procesului de digitalizare și automatizare, chiar și firmele mici resimt nevoia unui specialist în IT, care să-i ajute pe membrii echipei să se deprindă cu procesele noi implementate sau să asigure mentenanța și să rezolve tichetele tehnice care apar inevitabil în cadrul oricărei organizații.
Deși foarte mulți tineri visează la o carieră în IT într-o companie mare, cu nume important pe piață, sunt puțini cei care întrevăd avantajele pe care le-ar putea avea la început de drum dacă aleg o companie mai mică. Cei născuți în era tehnologiei, deși iau contact poate pentru prima dată cu un angajator, au un alt avantaj major în peisajul actual al pieței muncii, avantaj pe care, de cele mai multe ori, nici nu îl percep. Deși angoasa celor tineri, entry-level, este că nu au experiența necesară ca să se poată simți siguri pe ei, fapt care de multe ori atrage lipsa de inițiativă sau propuneri și idei noi de cum s-ar putea face altfel lucrurile, ei nu își dau seama că pot să vină cu alte atu-uri, mult mai importante astăzi, cu ajutorul cărora întreaga echipă poate să progreseze și să atingă obiectivele stabilite.
Ce este și cum te ajută mentoratul invers la jobul tău de entry-level
Unul dintre aceste atuuri este chiar cumulul de abilități tehnice pe care le dețin datorită faptului că au crescut în lumea exploziei tehnologiei și multe dintre lucruri le-au făcut natural, instinctiv. Aspect pe care nu îl pot afirma toți cei din generațiile mai mari care încă nu cunosc multe lucruri simple, aparent de bază astăzi.
Cei care se angajează pentru prima dată într-un job fără să aibă experiența anilor de lucru în spate pot să fie resurse foarte bune pentru ceilalți prin „mentoratul invers” pe care îl pot oferi. După cum îi spune și numele este forma prin care cei care aparent nu dețin toate specificitățile și competențele necesare unui job, dețin altele și le pot pune la dispoziția celorlalți, pot să îi ajute să deprindă unele lucruri pe care nu le cunosc. De exemplu, chiar și când înveți IT, chiar dacă domeniul poate fi învățat de la zero, întâlnim situații în care cursanții nu au luat contact de foarte mult timp sau au luat foarte puțin cu programele de bază ale laptopului, cu lucruri banale de care vor avea nevoie în multe contexte din viață. Sigur că nu sunt lucruri atât de importante fără de care te miri cum au rezistat până în prezent, dar cu cât cunosc inclusiv aspecte simple, de bază, cu atât vor fi mai independenți pe zona de competențe digitale și deci mai performanți la job sau chiar acasă.
Putem deosebi fără dificultăți două tipuri de mentorat:
- Mentoratul invers după criterii de vârstă – în care cei mai tineri îi instruiesc de obicei pe cei din anii mai mari în diverse aspecte legate de activitatea lor și nu numai. Cele mai frecvente cazuri de acest tip sunt întâlnite în domeniul tehnic unde lucrurile tind să avanseze mult mai rapid decât pot unii angajați să țină pasul. Asta nu înseamnă că nu întâlnim peste tot oameni de la care nu ne-am aștepta să cunoască zona tehnică foarte bine și care totuși ne oferă surprize. Un procent mai mare este însă cel al persoanelor cărora încă le vine destul de greu să țină pasul cu tehnologia.
- Mentoratul invers după nivel ierarhic – aici vârsta nu mai are nicio importanță, mai curând intră în discuție faptul că cei proaspăt angajați nu aveau cum să-și arate la interviu toate abilitățile și cunoștințele. Sunt multe ocaziile în care se ivesc lucruri sau acțiuni de făcut ce necesită competențe de un anumit tip pe care e foarte bine că le au întrucât le pot scoate la iveală și îi pot ajuta pe membrii echipei, colegii de serviciu. Indiferent de poziția pe care au fost angajați, de obicei inferioară ierarhic, cei proaspăt sosiți pot să își aducă aportul acolo unde cunosc mai bine unele aspecte.
Cum îți formulezi abilitatea de mentorat invers în CV ca să conteze pentru viitorul angajator
Cu siguranță dacă scrii pur și simplu la categoria competențe organizaționale sau de comunicare „mentorat invers” se prea poate să pară că vrei să te dai mare sau să fii suspectat că încerci să „umfli” CV-ul, ceea ce e foarte păgubos pentru tine, știi asta.
Dacă însă nuanțezi această capabilitate într-o formulă care să sugereze exact ce vrei să spui, de exemplu „am capacitatea de a explica noțiuni tehnice/IT într-un limbaj foarte simplu și pe înțelesul tuturor” se poate ca cel cu care ai interviul, fie omul de HR, fie managerul firmei, să te invite să detaliezi această abilitate, moment în care tu poți să-i explici atât contextele în care le-ai fost celorlalți de ajutor, cât și rezultatele pe care le-ai avut sau efectele care s-au văzut în locurile respective. Fii pe pace, chiar și dacă ți-ai ajutat membrii familiei să devină independenți din punct de vedere tehnic, tot se pune, pentru că ai reușit să faci înțelese unele noțiuni unei categorii de public ce avea nevoie de acele informații, scutindu-i astfel din timpul de așteptare care le-ar fi îngreunat muncile dacă stăteau după tine.
Noi am ales să ne referim la noțiunile tehnice pentru că mai ales în cadrul cursurilor noastre se manifestă acest tip de mentorat și pentru că știm în jurul nostru apropiați care chiar ar avea nevoie de mini-traininguri care să le facă viața mai ușoară sub acest aspect.
Mentoratul invers poate să îmbrace însă multe forme, iar tu poți să te folosești de el ca să fii în avantaj la angajare. Poate fi acel aspect pentru care angajatorul te alege pe tine și nu pe altcineva.
Cum faci din mentoratul invers nișa pentru care ești cunoscut în domeniu și dorit de angajatori
Ce e absolut minunat în activitatea de mentorat este că ea îți pune în funcțiune mai multe abilități și că ți se deschide o umbrelă întreagă de perspective la care poate nici nu te gândești inițial. Pe lângă noțiunile pe care tu le cunoști și alții nu, oferind mentorat invers sub diverse forme, îți vei arăta atât abilitățile de prezentare, de structurare a unui discurs, cât și cele pedagogice și nu în ultimul rând cele de comunicare.
Iată doar trei variante pe care le-am găsit cu potențial pentru tine atunci când știi lucruri pe care alții nu le știu:
- Workshop-uri în cadrul companiei
În general în cadrul unei firme, fie ea și mai mică, dacă cineva a semnalat un aspect pe care nu-l cunoaște, poți să fii sigur că mai sunt alții cărora acel aspect poate să le fie necunoscut sau confuz. Totul este ca cei din conducere să înțeleagă necesitatea și efectele pozitive aduse de un mini-training oferit celor care au nevoie de ajutor în acest sens.
- Workshop-uri gratuite în cadrul ONG-urilor
O altă formulă prin care poți să te nișezi, dar să contribui și la comunitatea din care faci parte este să oferi acest mentorat sub formă de traininguri, sesiuni de lucru, asociațiilor care ar avea nevoie de puțin ajutor. Resursele lor sunt limitate, dar cu siguranță că ar spune la toată lumea ce ajutor le-ai oferit tu lor și cât de mult a contat ceea ce ai făcut pentru ei. Iar asta, la următorul tău interviu, cântărește suficient de mult ca să devii dintr-un candidat oarecare viitorul coleg din companie.
- Workshop-uri gratuite sau contra-cost în instituții
O direcție în care chiar poți să aduci o contribuție sunt și unele instituții în care să mergi tot sub formă de gratuitate sau contra unei sume modice, dar în care să faci diferența prin explicarea impactului noțiunilor tale atât asupra muncii lor, cât și asupra celor cu care ei lucrează direct. Reticența majoră în acest moment nu este neapărat cea legată de procesul în sine de digitalizare și automatizare, ci mai curând de faptul că nimeni nu traduce acest proces astfel încât să se înțeleagă faptul că majoritatea locurilor de muncă pot fi păstrate, dar prin preluarea altor sarcini în locul celor mecanice și repetitive pe care le poate prelua un robot sau o mașină. Închipuie-ți acolo diferența pe care o poți face prin mentoratul invers.
Poate că parcursul tău până să ajungi un IT-ist de succes te copleșește și de aceea alegi să stai încă pe gânduri. Știi toate avantajele momentului, dar amâni să te înscrii pentru că te temi că ai de așteptat o perioadă prea mare ca să ajungi la compania la care visezi să lucrezi. Prin mentoratul invers poți să te faci remarcat într-o formă originală și autentică ce chiar te-ar propulsa mai repede decât te gândești spre angajatorul dorit.
Așa că nu mai sta prea mult pe gânduri! Alege cursul de IT cu care să-ți începi cariera în IT și ai încredere că vei ajunge acolo unde îți dorești!