Vorbim azi despre planuri de viitor, despre visuri, dar și despre ce anume le împiedică să ajungă realitate. Am mai scris noi așa pe ici pe colo despre motivație, perseverență și mindset. Dar azi vrem să facem alături de tine o incursiune într-o zonă mai profundă care nu îți dă voie să te autodepășești și să ajungi acolo unde îți dorești.
Nu-ți fă griji, nu ne-am schimbat profilul firmei, oferim tot cursuri prietenoase de IT cu mentorat pe bune în urma cărora cursanții care se țin de treabă reușesc să se angajeze în industrie. Vrem însă să ți-i aducem în poveste și pe cei care părăsesc procesul sau care nu se ancorează puternic în el.
Să nu te gândești că vrem să-i scoatem la tablă ca să vezi că ei nu și-au învățat lecția. Am observat însă că a-i analiza puțin pe cei care părăsesc acest proces poate să-ți ofere și ție unele răspunsuri.
Deci, ce treabă are sabotorul cu IT-ul?
În general, pe toată perioada unui curs noi le suntem alături cursanților și căutăm să găsim soluții astfel ca ei să încheie cu bine procesul de învățare. Dintre toți cursanții pe care îi avem, există și acel procent mic de cursanți care renunță pe parcurs, de obicei la începutul acestuia. Am ales să ne uităm de fiecare dată și spre cei care au ales ori să părăsească procesul de învățare, ori să nu îl ia în serios sau să nu se ancoreze în el și astăzi vrem să-ți dezvăluim și ție unele aspecte.
Cei care au ales să renunțe la învățarea IT-ului încă de la începutul cursului, după primele sesiuni, s-au auto-convins că ei nu pot să devină IT-iști. Cum adică să se auto-convingă?
Da, chiar așa. Asta pentru că ei nu credeau încă de la început că vor reuși, ceva în mintea lor le spunea că ei nu sunt făcuți pentru IT și că nu o să se descurce, astfel că au hrănit acest gând cu fiecare impediment pe care l-au întâmpinat la curs. Nu au alocat timp suplimentar studiului, nu și-au dat răbdare, dar și-au confirmat mereu că nu sunt făcuți pentru asta, alegând astfel să dea dreptate sabotorului interior care a lucrat impecabil. Pentru că despre asta vorbim, despre autosabotaj și despre un întreg arsenal de credințe limitative peste care nu reușești să treci fără să lucrezi cu tine în plan mai profund.
De ce unii pot și alții nu?
Poate că te întrebi de ce unora le reușește și altora nu. E firească întrebarea, dar și mai firesc ar fi să cauți în plan sufletesc, emoțional și să vezi unde anume te-ai mai autosabotat în lucrurile pe care ai vrut să le faci, dar și să vezi din cauza cui? Cine în copilăria ta sau în viața ta te-a influențat atât de mult astfel încât tu ai ales să te duci în direcția lui „nu pot, nu e pentru mine, nu sunt făcut/ă pentru așa ceva” în loc să alegi să te implici asumat, cu responsabilitate, astfel încât să testezi cu toate informațiile pe care le ai dacă într-adevăr ceva e sau nu pentru tine.
Știm, e poate o nuanță mai profundă, dar din prietenie îți spunem lucrurile astea. Pentru că am sesizat că cei mai mulți dintre cursanții care aleg să iasă din angajamentul pe care și l-au luat, fac asta pentru că pleacă din start de la premisa asta iar această credință limitativă se adeverește.
Dar dacă ai schimba gândirea?
Desigur că poți să-ți iei un angajament ferm și să-ți spui că tu nu vei părăsi nici procesul, nici învățarea. Însă ca să nu fie copleșitor poți să începi cu ceva mai simplu: cu un gând care să plece de la ideea că e posibil să ți se potrivească IT-ul, dar dacă nu îți dai silința și nu te implici nu ai de unde să afli asta. Și dacă tot te-a găsit cumva ideea asta a reconversiei profesionale în IT și a ajuns la tine, înseamnă că totuși undeva în subconștientul tău ți-ai dori o carieră frumoasă și bănoasă în IT. Ori dacă gândul ăsta și-a făcut loc în mintea ta, de ce să-i tai aripile?
La Wantsome o să fii plăcut surprins să găsești povești de succes care dărâmă orice presupoziție că „eu nu pot, nu mi se potrivește, e prea greu pentru mine”. Iar dacă alții au putut, cu siguranță poți și tu. Chiar așa, uite, îți propunem și o mantră pe care să o ai în minte și cu care să pleci la drum: „dacă atâția care n-aveau habar de IT au putut, înseamnă că pot și eu.”
În caz că te temi de limba engleză, îți facem noi cadou cursul ca să îți reînnoiești nivelul și să-i dai un refresh englezei tale, astfel încât să nu mai găsești nicio scuză ca să amâni cariera ta în IT.
Pe lângă înfruntarea sabotorului și convingerea lui că tu poți să înveți orice îți dorești, chiar și IT, gândește-te și la tot sprijinul pe care îl ai din partea mentorilor, colegilor și la toată susținerea pe care ți-o oferim în tot drumul. Altfel spus, dacă sabotorul interior e doar „unul”, noi suntem mai mulți în jurul tău și ne dorim ca tu să reușești. De ce? Pentru că reconversia în IT îți va schimba viața în bine, iar asta înseamnă că și noi ne-am atins misiunea.