De ce ai alege să înveți UI/UX Design?
L-am luat pe Alexandru la întrebări destul de abrupt și direct pentru că oricine se gândește la un curs de IT își pune întrebarea referitoare la utilitatea acestuia. Altfel spus, ce faci după ce termini un curs de UI/UX Design, cum ajungi UI/UX designer ?
Mentorul Alexandru Popescu ne-a spus că, pe de o parte sunt oamenii care aleg acest curs pentru reconversia profesională, care văd în jurul lor că orice domeniu e cumva legat de tehnologie și, deci, indiferent ce ai făcut anterior, poți să înveți să faci o aplicație.
Pe de altă parte, spune că dacă ai avut o oarecare experiență de graphic designer și ai lucrat în marketing pe zona de materiale promoționale sau visualuri și machete, atunci UI/UX Designul e următorul nivel pe care vrei să îl atingi și care, automat îți modifică și tarifele/salariul pe care îl aveai până în momentul cursurilor.
Trebuie să ai abilități pentru UI/UX design sau poți să-l înveți de la zero?
Alexandru spune că singurele abilități de care trebuie să dai dovadă ca să fii sigur că vei face carieră în UI/UX Design sunt creativitate și empatie, aspecte care sunt urmărite și în interviurile inițiale Wantsome pentru o cât mai bună direcționare a fiecărui cursant în parte. „Sunt oameni care efectiv nu știu ce li se potrivește – testare, programare, UI/UX Design” ori, în astfel de cazuri, discuțiile relevă cel mai bine ce i s-ar potrivi fiecăruia.
Alexandru spune că „noi oricum luăm toată informația de la zero pe parcursul cursului. Sigur că cei care au o oarecare experiență pe graphic design vor merge mai repede când va veni partea cu lucrul asupra interfeței utilizatorului. Dar cu toții învață tot procesul din spate care se aplică, colectarea datelor, analiza lor, testarea soluțiilor pe care le găsim etc.”
Ce face un UI/UX Designer într-o companie?
Pe scurt, rolurile cele mai importante ale unui UI/UX designer într-o companie sunt:
- Colectarea si evaluarea cerințelor utilizatorilor;
- Ilustrarea ideilor de design propriu-zis;
- Crearea interfeței cu utilizatorul (butoane, meniuri).
Mai nuanțat și contextualizat, Alexandru spune că „o bună parte din timpul nostru o petrecem creând și punând la un loc acești pixeli, făcând magia să se întâmple în interfață, iar cealaltă parte din timp o petrecem de obicei în ședințe ori cu utilizatori sau cu alți colegi de echipă, tocmai ca să acoperim responsabilitățile pe care le-am enumerat.”
Un ”UI/UX designer trebuie să reprezinte utilizatorul cum poate mai bine, să se asigure că toți cei implicați în dezvoltare înțeleg utilizatorul, înțeleg nevoia, înțeleg problemele lui și lucrează pentru a găsi soluția potrivită pentru problemă, situație, cerințe.”
Mentoratul la Wantsome
Alexandru ne-a povestit că toată povestea cu mentoratul a pornit din dorința de a da ceva înapoi comunității. Recunoaște că s-a lăsat convins de Robert Ciobotaru care i-a remarcat dorința de a împărtăși celorlalți din cunoștințele proprii și nu îi pare rău deloc pentru că îi place mult mentoratul.
Pe lângă experiența de viață cu care vine fiecare cursant cu care interacționează și pasiunea de a lucra cu oamenii, Alexandru spune că mentoratul „îmi dă și foarte multă energie, mai ales când văd că munca mea a avut rost, când văd că absolvenții reușesc să se angajeze, este un sentiment foarte plăcut, greu de descris în cuvinte.”
Care este structura cursului de UI/UX design?
Primim mereu întrebări despre structura cursurilor, organizarea lor, așa că i-am cerut și lui Alex să ne spună puțin despre cum este gândit cursul de UI/UX Design.
El ne-a spus că, pe parcursul celor 4 luni, cursanții trec prin tot procesul de UI/UX design sau Design Thinking, prin fiecare pas în parte, pentru că sunt mai mulți. Lucrează la trei tipuri de aplicații în paralel, „iar cursanții își dezvoltă abilitățile pentru fiecare parte din proces pe care o învață lucrând proiecte. Dacă ei sunt responsabili și fac temele, la finalul cursului, după cele 4 luni, ajung să aibă un portofoliu format din 3 proiecte, care practic reprezintă un bilet de intrare la primele interviuri în vederea angajării sau a primului internship.”
„Cei mai de succes absolvenți au fost cei foarte serioși, au lucrat de la o săptămână la alta la teme și au reușit astfel să aibă la final un portofoliu care era și arătos pe partea de UI, era și bine lucrat din punct de vedere UX, surprinzând foarte bine utilizatorul final, probleme acestuia, și propunând soluții potrivite.”
Ce te face să fii special ca UI/UX designer?
L-am întrebat pe Alexandru care ar fi trei cuvinte definitorii pentru un UI/UX designer de succes, iar el ne-a mărturisit că acesta ar trebui să fie: „generalist, deschis către mai multe domenii, să afle despre ele, să învețe câte puțin din fiecare, bun facilitator, ca să provoace oamenii din jurul lui la discuții, dezbateri, să creeze environmentul pentru identificarea soluțiilor și ar trebui să pună utilizatorul pe primul loc, fără să se gândească deloc la el, ci doar la utilizator.”
„Cred că ceea ce deosebește un designer mediocru de unul excepțional sunt soft skillurile, abilitățile soft, cum sunt empatia, comunicarea, proactivitatea. Angajatorii se așteaptă să vadă potențialul la început. Cum poți măsura potențialul? Prin curiozitate, empatie, pornirea și pasiunea spre domeniu. Cu aceste soft skilluri clar vei fi remarcat. Felul în care pui problema, te implici, vii cu soluții, pui întrebări și nu stai pur și simplu să ți se dea de muncă te diferențiază și te scoate în evidență față de restul.”
Ce vrei să te faci când vei fi mare?
Alexandru spune că și-a îndeplinit visul din copilărie ajungând să facă o carieră din pasiunea pentru calculatoare. Poate că ai avut-o și tu sau poate ți-ai descoperit-o ceva mai târziu, dar deja erai centrat pe altă direcție. Nu e nimic rău în asta! Poți să înveți IT de la zero, trebuie doar să te înscrii la un curs, apoi colegele noastre, în cadrul interviurilor și discuțiilor inițiale vor ști cât de repede dacă ai ales cursul potrivit pentru tine sau poate creativitatea ta poate să strălucească prin intermediul altuia.
Privește discuțiile astea ca pe un fel de sesiuni de coaching în care descoperi și tu lucruri despre tine pe care poți să le fructifici cu succes.