Pe finalul cursurilor de la Wantsome avem prezentarea de HR, urmată de o săptămână în care absolvenții trec prin simulările de interviuri care îi ajută să-și descopere atuurile, dar și aspectele la care mai au de lucrat. Această săptămână de HR reprezintă chiar prima confruntare cu întrebările și situațiile ipotetice din cadrul unei întâlniri cu un angajator.
Dar să revenim la prezentarea HR și la ce se întâmplă în timpul acesteia. După cum îi sugerează și numele, participi la o prezentare. Numai că nu e o simplă prezentare cu date din industrie sau cu statistici despre posturile disponibile, ci ea este mai mult de atât. Iată cum te face ea să fii printre preferații angajatorului:
Înveți care e cea mai bună variantă de CV pentru industria IT
Angajatorii sau oamenii de HR de obicei scanează CV-urile în câteva secunde și decid rapid dacă al tău este pe lista celor ce vor fi chemați la interviu sau nu. Câteva secunde, reține! Deci atenția ta la CV trebuie să fie sporită pentru că prelucrarea acestuia așa cum trebuie poate să facă diferența între un interviu și lipsa lui.
Nu doar că nu vei asista la o simplă prezentare a unor date, dar colega noastră îți ghidează pașii și îți spune și cum anume să-ți creezi CV-ul astfel încât angajatorul să aibă încredere că tu ești un candidat care merită atenția lui.
Te întâlnești cu invitați din industria IT care te ajută să ai abordarea potrivită la interviu
După un parcurs educațional de câteva săptămâni bune este firesc să iei contact, după întâlnirea de la Unboxing Day, cu oameni din industrie care să-ți răspundă atât la întrebările pe care le ai în legătură cu procesul de recrutare, cât și la cele legate de aspectele tehnice sau despre proiectul lucrat în timpul cursurilor.
Invitații pe care i-am avut până acum au ales să răspundă onest la toate întrebările care le-au fost adresate, dar au făcut chiar mai mult: au recomandat variante de abordări cu care absolvenții să meargă în fața unui angajator. Știi și tu, sunt oameni și oameni peste tot, ori dacă te prezinți la un prim interviu și întrebi în cât timp ajungi să câștigi o sumă de cinci ori mai mare decât salariul tău de pornire, poate că persoana din fața ta nu are cea mai plăcută reacție. Mai potrivit este să întrebi despre abilitățile și formările de care ai nevoie ca să te poți dezvolta în compania respectivă. Din a doua abordare angajatorul vede o persoană stabilă care nu își dorește să plece în trei luni din companie, care vrea să crească, să se dezvolte profesional, ori din asta are și compania de câștigat. Apoi, salariul urmează pregătirea. Atât în IT, cât și în alte domenii.
Afli cum să îți creezi profilul de LinkedIn astfel încât să fii vizibil pentru companiile de IT
Dacă nu ne-am fi întâlnit cu o sumedenie de situații în care candidații nici nu se gândeau să-și facă un profil corect de LinkedIn, imaginându-și că imediat după postarea experiențelor și formării lor urmează să fie contactați de potențiali angajatori, crede-ne că nu am fi menționat acest aspect. Dar, pe lângă faptul că mulți nu se concentrează pe platforma socială care poate să îi aducă mai aproape de compania preferată, sunt tot atât de mulți care nu știu cum să-și creeze acest profil. Fie își menționează greșit formările, fie educația sau experiența. Și acest lucru nu e nici rău, dar nici bine. Pur și simplu nu au avut nevoie de LinkedIn până la reconversia profesională în IT.
Afli ce caută de fapt angajatorii
Ai putea să spui că recruiterii aleg în primul rând persoanele care au toate cunoștințele și care fac dovada informațiilor asimilate în cadrul unei formări. E adevărat și nu e. În mod clar își doresc oameni pregătiți, care să aibă un cumul de cunoștințe cu care să poată să înceapă munca în compania lor.
Chiar dacă cele mai multe dintre companii oferă și perioadă de internship de câteva luni în care proaspătul angajat se familiarizează cu proiectul și specificul acestuia în firmă, nu poate nimeni să plece totuși cu tine de la zero. Dar nici nu se așteaptă să deții informații care se sedimentează într-o perioadă ceva mai lungă de timp. Deci, angajatorii sunt conștienți de faptul că nu ai cum să le știi pe toate, mai ales dacă vii dintr-un cu totul alt domeniu și ai făcut reconversie profesională.
Îți surprind însă entuziasmul și determinarea – aspecte pe care nu le poți forța oricât de mult te-ai strădui. Ei văd și simt dacă au în față un om care e mai curând motivat de bani sau își dorește o carieră cu adevărat în domeniu. Știu și ei că odată cu o carieră vin și bani mai mulți spre tine, dar banii nu ar trebui să fie unica ta motivație. Banii sunt un mijloc în orice facem și nu un scop.
Din cele de mai sus credem că te-am convins că prezentarea de HR de la Wantsome nu e una din aceea plictisitoare în care abia aștepți să ruleze următorul slide ca să-ți poți vedea de treburile tale. Ea este gândită ca parte a unui întreg, ca parte importantă a procesului prin care tu ajungi mai aproape de angajatorul tău aplicând toate informațiile de care ai nevoie, atât tehnice, cât și cele care stau sub umbrela soft-skills și care te ajută să ai atitudinea potrivită atunci când ești în căutarea jobului în IT.
Dacă vrei să afli mai multe despre structura cursurilor noastre sau chiar să-l depistezi pe cel care ți s-ar potrivi ție, dă-ne un semn în acest sens.
Ne găsești fie la sediul Wantsome dacă ești din Iași – str. Colonel Langa, nr. 17, cladirea Centris, parter, încăp. 9-21, județ Iași, fie la telefon – 0730 038 893 sau pe email – [email protected].