Dorința de a urma un curs este de cele mai multe ori născută din motivația unui salariu mai mare. Dar știi, asta nu e chiar motivația adevărată – cea reală este de fapt ce poți să cumperi cu salariul. Poate fi libertatea, flexibilitatea sau relaxarea și lipsa grijilor pe plan financiar, lucruri care nu sunt tot una cu salariul.
Am mai povestit în alt articol că mulți dintre cursanții noștri au început să învețe singuri IT, dar la un moment dat au simțit că au nevoie de mai mult ca să știe dacă direcția în care se îndreaptă e cea bună. Și dacă felul în care au înțeles lucrurile e cel corect. E bine că te numeri printre cei care au ales să testeze puțin domeniul de unul singur și te felicităm pentru asta. Ai însă nevoie de mai mult. Pentru asta trebuie să te pregătești din mai multe puncte de vedere și, mai ales, trebuie să-ți iei un angajament înainte de începerea unui curs de IT.
Ai nevoie de un angajament ca să te ții de treabă – conturează-l
Banii pe care îi dai pe curs și contractul pe care îl semnezi te țin în primă fază angrenat în proces, doar că ulterior mai intervine și altceva: coeziunea care se creează în cadrul grupei, faptul că poți să ceri ajutorul oricui, faptul că vezi că nu ești singurul care nu înțelege, faptul că și alții au făcut o schimbare în carieră după vârsta de 40 de ani.
Ca să pornești pe acest drum îți trebuie însă un angajament care să te conducă în mod cert la reușită și care depășește cu mult investiția ta financiară.
Cum ar suna un angajament care să-ți împlinească visul de a fi IT-ist?
Să-ți iei un angajament presupune să te gândești la acțiunile pe care trebuie să le faci ca să ajungi să iei cât mai mult din cursul pe care tocmai l-ai plătit. Poți să-l și scrii, dar dacă nu, e musai să ți-l spui în minte. Ca și cum ar fi o datorie pe care ți-o plătești, o promisiune pe care ți-o faci ca să merite această investiție și să te țină ancorat în proces.
- Intră la cât mai multe sesiuni, ideal este să fii prezent la toate – asta înseamnă că programul tău săptămânal se blochează pentru orice altceva de la 18 la 21. Deci îi vei anunța pe cei din jur că ești într-un proces de învățare în aceste zile și, pe cât posibil, le vei cere ajutorul, respectiv să nu te deranjeze.
- Pune întrebări cu cât mai multă deschidere fără să te gândești că întrebarea ta a mai fost adresată iar tu n-ai prins ideea în acel moment. A mai fost pusă întrebarea? Foarte bine, o adresezi încă o dată pentru ca mentorul să-ți explice într-o altă formă, altă nuanță. Astfel, și colegii tăi vor fi mulțumiți că își mai fixează încă o dată răspunsul și explicația.
- Acordă-ți răbdare și înțelegere. E un proces de învățare. Cu siguranță nu mai ții minte cum ai început tu să mergi, dar vezi asta ori la copilul tău, ori la cel al prietenilor. Un copil cade, se ridică, mai cade a doua oară și o ia de la capăt. Primii pași sunt mai tremurați, următorii ceva mai siguri, pentru ca la un moment dat să-l vezi că fuge prin casă și trebuie să te ții de el ca să nu facă vreo boacănă. Când începem ceva cu totul nou facem cam la fel. Nimeni nu se așteaptă de la tine să știi sau să înțelegi din prima noțiuni cu care abia intri în contact și cu care nu te-ai întâlnit în viața ta.
- Să te ocupi de teme, de proiecte și să aloci timp suplimentar. E foarte adevărat că unii cursanți aleg să aloce mai multe ore, alții mai puține. Dacă unii preferă să își facă timp pentru lucru suplimentar în weekend, alții rămân după fiecare întâlnire până noaptea târziu să lucreze și să-și consolideze informațiile.. Contează și face diferența. Nu îți va cere nimeni să stai doar să înveți, dar dacă chiar îți dorești să ajungi în fața unui angajator și să te sune imediat după interviu ca să-ți spună că te-a angajat, atunci adaugă și acest timp în angajamentul pe care îl formulezi. Vei simți pe propria piele diferența, vei descoperi ce ai înțeles și ce nu și o să se lege toate noțiunile și toți termenii în aceeași poveste. Aaa, și o să câștigi încredere în tine. Multă.
- Să te bucuri de această perioadă, de acest nou început și să-ți pui pe bucket list acele visuri pe care nu îndrăzneai nici să le aduci în spațiul tău mental. Cu puțin efort, într-un an de acum încolo nivelul tău profesional și salarial va fi unul lăudabil de către toți din jur, iar pentru asta merită să-ți iei un angajament înainte să începi acel curs de IT care îți va schimba viața.
IT-ul chiar poate fi învățat de oricine. O spunem și noi, dar o spun și multitudinea de povești de succes pe care le avem, dar și absolvenții care s-au angajat în urma cursurilor cu noi. Dacă obiectivul tău de a intra în industria IT este luat pas cu pas și spart în etape mai mici care pot fi atinse mai ușor are șanse mult mai mari să se împlinească. Pentru asta fă mai mult decât să îți dorești. Ia-ți un angajament cu tine că faci toate cele de mai sus. Căci dacă le faci, îți promitem că nu vei sta prea mult pe banca de așteptare a unui job în IT.