Când răsfoiești un catalog din aplicația de pe telefon sau când cauți să vezi prețul biletelor de avion pentru locația în care vrei să ajungi luna viitoare, nu-i așa că nu te gândești că la software developerii care au muncit la aplicația respectivă? Treaba ta a mers ca unsă prin urmare treci la următoarea pe care o ai de făcut. Transferurile bancare, crearea meniului favorit, numărarea caloriilor pentru masa de seară, găsirea piesei muzicale pe care o știi atât de bine, dar nu îți amintești numele ei – toate aplicațiile astea sunt create de software developeri. E simplu să atingi ecranul pe icon-ul aplicației ca să facă ceea ce spune că face, nu?
Totuși, cum apare aplicația la un touch distanță de tine și ce se întâmplă înainte de apariția acesteia în forma pe care o știi tu?
Ce face un Software Developer?
Până la punctul în care o aplicație sau un program ajunge să se deschidă și să ruleze fără nicio problemă e cale lungă, cale pe care un software developer intervine în diverse stadii. Software developerul este mintea creativă care știe cum să facă lucrurile să funcționeze într-o aplicație, program sau sistem pentru ca el să răspundă nevoilor pentru care a fost creat.
- Software developeri de programe și aplicații
După ce au înțeles în cele mai mici detalii nevoile clienților și cum anume trebuie să răspundă o aplicație, software developerii își iau misiunea în serios și creează acele aplicații care îți fac viața mai simplă.
- Software developeri de sisteme
Ei sunt cei care se ocupă cu software-uri la nivel de sistem, structuri și rețele care stau la baza funcționării produselor software pe care le folosesc utilizatorii finali. Pe ei o să-i găsești mai des în special în organizații mai mari, companii mai mari sau chiar instituții cărora le asigură funcționarea sistemelor cu care intră în contact pentru a-și face munca de zi cu zi.
Cu ce se ocupă un software developer?
În linii mari, indiferent de limbajul de programare cu care vei lucra, activitățile vor implica:
- Cercetarea, proiectarea, implementarea și gestionarea programelor software;
- Testarea și evaluarea noilor programe;
- Identificarea ariilor ce trebuie modificate și dezvoltarea acestor modificări;
- Scrierea și implementarea eficientă a codului;
- Determinarea concretă a aspectelor practice și operaționale;
- Dezvoltarea procedurilor de asigurare a calității;
- Implementarea instrumentelor, proceselor și valorilor software;
- Menținerea și modernizarea sistemelor existente;
- Instruirea utilizatorilor;
- Lucrul îndeaproape cu alți dezvoltatori, proiectanți UX, analiști de afaceri și sisteme
Ce abilități îți trebuie ca să fii Software Developer?
Ca să ajungi software developer nu este complicat și de neatins, cum poate să pară când auzi titulatura acestui rol, dar ca în orice domeniu, e bine să deții anumite abilități ca să știi din pleiada de limbaje de programare, de exemplu, care ți s-ar potrivi.
Pe lângă abilitățile demonstrate în IT, e bine să ții cont că industria are nevoie de oameni care să poată inter-relaționa și care că poată gestiona proiecte atât sub aspect tehnic, cât și sub aspect social, uman:
- Capacitatea de a învăța rapid noile tehnologii;
- Gândire analitică;
- Capacitatea de a comunica proceduri complexe altor colegi;
- Abilități de comunicare bune;
- Atenție la detalii;
- Abilități interpersonale;
- Abilități de rezolvare a problemelor;
- Gândire critică;
- Abilități de lucru în echipă și colaborare;
- Adaptabilitate.
Așa cum e simplu de constatat, cele mai multe dintre abilitățile necesare unui Software Developer sunt abilități pe care, în timp, oricine le deprinde în cadrul contextelor la care este și a fost expus. Cu siguranță nu vor fi toate la un nivel de top sau la același nivel, dar fiecare dintre ele pot fi dezvoltate și exersate, puțin câte puțin tocmai ca drumul tău în IT să fie cel pe care ți-l dorești și pe care l-ai gândit deja în momentul în care ai decis să faci o reconversie profesională.