Cea mai bună investiție este acea pe care o faci în tine, din două considerente: primul, pentru că te dezvolți și ajungi să fii cine visezi să fii, iar asta îți oferă satisfacție foarte mare, iar al doilea e pentru că poți să îi ajuți și pe ceilalți din jurul tău cu abilitățile învățate.
Credem că discuția noastră cu Ciprian nici că putea să înceapă mai motivațional, deși nu ne propusesem asta. Noi i-am cerut să ne povestească despre ce este Python și cum poate acest limbaj să te ajute în cariera de IT-ist și viitor IT-ist.
Python pe înțelesul tuturor
L-am rugat pe Ciprian Hîrjău, să explice unui non-IT-ist, ce înseamnă Python. El spune că „Python este un limbaj de programare pentru cei care nu vin neapărat din domeniul acesta, limbajul pe care îl folosim atunci când vrem să dăm comenzi calculatorului, pe care el le va executa exact așa cum i le dăm noi. Putem folosi limbajul atât pentru a face chestii simple, banale, dar și proiecte de impact global.”
Python ca dificultate
Dacă Ciprian ne-a spus că Python poate fi învățat inclusiv de cursanți care nu au avut nicio treabă în viața lor cu IT-ul, l-am întrebat dacă totuși nu e dificil de asimilat. El ne-a asigurat că „este un limbaj cu care oricine poate să înceapă programarea, pentru că îți oferă foarte multă putere, iar lucrul ăsta te ajută foarte mult la început, pentru că vei câștiga încredere în tine întrucât ai multe lucruri de făcut, ori având încredere în tine, nu te lași din prima și nici nu ai tentația asta, mai ales dacă vii să înveți IT cu zero cunoștințe în domeniu.”
Înainte de Python
Am fost curioși să aflăm dacă înainte de Python e bine să ai și alte cunoștințe de IT sau poți să faci trecerea de la alt domeniu direct prin intermediul Python. Ciprian Hîrjău spune că „poți să înveți câteva noțiuni de bază înainte să înveți Python, dar dacă îți dorești foarte mult și ai o pasiune în direcția asta, la fel de bine poți aprofunda și învăța și pe parcurs noțiuni complementare, cu Python ca primă alegere.”
Piața de IT și cererea pentru Python
Când promovăm cursurile, de obicei primim și întrebări pragmatice legată de cererea cursurilor respective pe piața IT și de posibilitățile de dezvoltare profesională în urma lor. I-am adresat, la rândul nostru, aceste întrebări lui Ciprian, iar el ne-a spus că „având în vedere cererea pentru Python care este foarte mare, sunt și foarte multe căi pe care poți să mergi atunci când vrei să te dezvolți și să alegi o carieră ca Python developer, direcțiile fiind mai multe și diverse, cum sunt Data Scientist, Web Developer, Automatic Tester, Data Analyst și, de ce nu, mentor la rândul tău.
Mentoratul la Wantsome
Ciprian spune despre oportunitatea mentoratului la Wantsome că „a fost noroc, dar pot sublinia că nu a fost chiar noroc 100%, ci a fost un noroc pe care l-am creat și singur, având în vedere că mi-am arătat interesul de a preda și de a da mai departe din cunoștințele pe care le am, am început cu copiii și cursurile de weekend pentru ei, iar când am dat un nou interviu m-am întâlnit cu Iuliana care mi-a arătat că există o variantă mai bună pentru mine în cadrul Wantsome și a spus că aș fi potrivit în direcția asta și chiar mi-a plăcut că am găsit o astfel de oportunitate.”
Despre IT-ul din România
Cu toate că Ciprian nu mai lucrează în Iași, el ne spune că „se vede și cu ochiul liber că sunt multe companii de IT și, așa cum a crescut Iașiul datorită IT-ului, la fel și IT-ul a crescut, sunt multe companii de renume, iar acum pentru că lucrez în Cluj, pot să fac o comparație și sunt sigur că Iașiul poate foarte bine să concureze și o face cu celelalte hub-uri din România.”
Engleza în IT și pentru Python
Știm că sunt doritori pe care îi împiedică lipsa cunoștințelor de limba engleză, însă oricât ne-am dori să le oferim tuturor această oportunitate, realitatea este că IT-ul nu poate fi învățat fără un minim nivel de B1-B2 de engleză. Ciprian ne confirmă acest lucru spunând că „majoritatea timpului meu îl petrec în engleză, task-urile pe care le am, discuțiile cu colegii – toate sunt în engleză. Poate și pentru că totul este legat de noțiunile și cursurile pe care le urmăm pentru că tot materialul de învățare este în limba engleză. Contează foarte mult să te dezvolți în direcția asta, e ceva obligatoriu.”
Utilizarea Python în industrie
Ciprian spune că limbajul Python este extrem de folosit, „am lucrat mai mult la tool-uri interne, unelte folosite în interiorul companiei și acolo am folosit în mare parte Python, dar e o realitate că majoritatea folosesc limbajul Python, măcar pentru o părticică din ele, iar ca să dau un exemplu de platformă celebră ce folosește Python, aceasta este Instagramul.”
Cursanții potriviți pentru programare Python
Cu toate că suntem de acord în unanimitate că oricine își dorește poate să învețe Python, Ciprian Hârjău spune că e imperativ ca cei care își doresc să întrunească două calități: „să fie pasionați, pentru că dacă nu îți place ce faci, nu ai cum să ajungi în top, poți să faci ceva la nivel mediocru, dar nu vei ajunge să faci ceva măreț. Un al doilea lucru care contează mai mult decât primul este autodisciplina, pentru că uneori dacă îți pierzi motivația și nu mai vezi lucrurile bune, autodisciplina te va ajuta să mergi mai departe și să vezi lumina de la capătul tunelului.”