Precum un străin de care eşti reticent să te apropii, dar curios să îi descoperi tainele, UI/UX Designul este un subiect amplu, copleşitor pe alocuri, dar accesibil odată ce îi dezgheţi marginile mai greu de străpuns.
Workshopul la care am avut şansa să particip, organizat de Wantsome – Academia Prietenoasă de IT, îşi propune implementarea conceptului de UI/UX Design, în scopul creării unui prototip de aplicaţie cu tema „Explorarea Iaşiului”. Mărturisesc că am păşit cu emoţii în încăperea ce avea să fie refugiul acestui proiect. Mă așteptam la o dificultate mai mare de înțelegere, la un efort cu mult mai solicitant de a ține pasul, încât nu am experiență în această sferă de activitate.
Am avut, însă, norocul de a colabora cu doi mentori remarcabili, Alexandru Popescu şi Leonard Luția, UI/UX Designeri care împreună au creat un spaţiu propice studiului, curiozităţii şi consolidării ca grup de new learners. Atmosfera workshopului a fost constant una degajată, ce încuraja implicarea elevilor şi creativitatea acestora, și au pus accentul pe implicarea activă a fiecăruia, prin întrebări și idei noi.
First weekend
Prima zi de workshop a reprezentat o provocare pentru majoritatea participanţilor, dar şi o introducere călduroasă în ceea ce presupune UI/UX Designul. Debutând cu câteva noţiuni generale, am escaladat treptat spre procesul fizic de construire a aplicaţiei. Ceea ce se află la rădăcinile acestuia este tocmai complementaritatea dintre User Interface şi User Experience, cele două echilibrându-se reciproc în scopul atingerii rezultatului dorit.
Am lucrat, pentru început, pe partea de User Experience, concentrându-ne în principal pe ideea de research. Cu alte cuvinte, am parcurs o serie de paşi împreună cu mentorii noştri, astfel încât să creăm o experienţă a utilizatorului cât mai optimă.
Punctul de pornire a fost unul înceţoşat; ne-am adresat o multitudine de întrebări pentru a putea identifica nevoile, problemele, cerinţele eventualilor utilizatori, concretizându-le sub formă de interviuri între participanţi. Următorul pas a constat în realizarea unor personas, reprezentări ale țintelor noastre de utilizatori, unde am inclus informaţiile descoperite.
Înfometaţi de cunoaştere, am trecut ulterior şi la analiza pieţei în sfera aplicaţiilor de travel, studiind competiția şi adunând mai multe date necesare creării unui produs cât mai user-friendly. Acest concept, numit competitor analysis, serveşte la identificarea funcţionalităţilor aplicaţiei noastre, la descoperirea unor răspunsuri clare la întrebările: Ce include mai exact produsul nostru? Ce probleme rezolvă? Cu ce soluţii contribuie?
Am ajuns astfel de la un stadiu iniţial de haos total, la o idee din ce în ce mai distinctă în legătură cu designul aplicaţiei şi rolul acesteia.
Ziua ce a urmat a reprezentat trecerea spre zona de UI. Am început prin a relua partea de funcţionalităţi pentru a le definitiva şi prin descoperirea ulterioară a unui nou concept numit user flow. Această noţiune presupune conturarea parcursului unui utilizator în aplicaţie, ajutându-ne să îi vizualizăm elementele şi să identificăm eventuale lacune.
Pornind de la aceste flow-uri am creat şi o serie de sitemap-uri- diagrame ierarhice ce subliniază modul în care au fost prioritizate unele pagini, cum au fost denumite şi chiar înlănţuite între ele. Am lucrat în grupuri, ajutându-ne reciproc şi profitând, totodată, de aceste aplicaţii practice pentru a mai destinde atmosfera, învigorându-ne cu râs, glume şi voie bună.
Creativitatea noastră a fost, însă, încercată la maxim în următoarea etapă a workshopului: partea de UI Design. User Interface presupune interacţiunea dintre utilizator şi computer, scopul său fiind să creeze o experienţă cât mai uşoară şi intuitivă, ce nu necesită prea mult efort din partea userilor.
Cu aceste condiţii în minte, am început să vizualizăm cum ne-am dori noi să arate paginile aplicaţiei şi implicit să realizăm câteva wireframe-uri pentru a fixa ideile de bază.
Schiţele făcute ne-au ajutat să transpunem tot ce am gândit în design-ul propriu zis al aplicaţiei, finisarea acestora constituind finalul primului weekend.
Second weekend
„A user interface is like a joke. If you have to explain it, it’s not that good.” - Martin LeBlanc
A doua parte a workshopului ne-a oferit oportunitatea de a explora într-un program numit Figma, şi de a lucra cu elemente specifice UI-ului. Am vorbit despre fonturi, de la caracteristici până la reguli de folosire, despre culori, axându-ne pe emoţiile transmise şi chiar şi despre imagini.
Un lucru distinctiv ce m-a impresionat aici este nivelul de meticulozitate necesar unui UI/UX Designer, cât de importantă este atenţia la detalii. Deşi par insignifiante, amănuntele precum respectarea spaţiului dintre componentele aplicaţiei sau alegerea unor culori adecvate vârstei, sexului şi preferinţelor utilizatorilor contribuie semnificativ la crearea unei imagini de ansamblu reuşite. Iar, pentru o persoană perfecţionistă ca mine, satisfacţia rezultată în urma acestui proces a fost inestimabilă.
Apropiindu-ne treptat de finalizarea aplicaţiei, am discutat şi despre usability testing, un ultim concept ce presupune testarea aplicaţiei de către useri pentru a detecta dificultăţile în utilizare. În această etapă sunt, aşadar, implicaţi utilizatorii cărora li se dau câteva taskuri de realizat şi facilitatorii ce au rolul de a supraveghea şi de a observa cum decurge procesul.
Am realizat cât de mult contribuie empatia în tot acest mecanism. De la research-ul cu care am început până la ultima etapă, cea de testare, empatia pentru utilizatori a fost cea care s-a aflat constant la baza întregului proces.
Am rămas complet surprinsă de acest aport major al sferei umanului într-un domeniu al tehnologiei, împletirea celor două definind de fapt ce înseamnă să fii un UI/UX Designer: să fii atât empatic, cât şi curios; să gândeşti analitic, strategic, dar să ai şi aptitudini în comunicare; să te descurci în programare, dar să ai şi un ochi format pentru partea de visual design.
Cu alte cuvinte, să îmbini sfera realului, a analiticului cu dimensiunea umană, a creativităţii şi a simţului; să le poţi valorifica în realizarea unor proiecte cu adevărat aparte.