Primul talk tehnic al conferinței What’s new, pussycat? a fost introdus de prietenii noștri, Community Builders, de la Sevio.
Sevio este una dintre companiile româneşti de top care se ocupă cu dezvoltarea rețelelor de publicitate online, de 8 ani revoluționând lumea advertisingului digital prin soluții tehnologice. Nu le este frică să gândească în afara cutiei și să abordeze idei și metode noi. Apps performance: a look-ahead, a fost subiectul despre care Daniel Gheorghian, Technical Lead @ Sevio, a ales să povestească. Am explorat alături de el moduri în care vechile obiceiuri pot fi schimbate în anii care vor urma, folosindu-ne de programarea funcțională și reactivă.
Abordările din trecut își pierd din utilitate într-un context în care internetul arată așa cum îl cunoaștem astăzi. O bună performanță a aplicațiilor din prezent este condiționată de conceptul de neliniaritate. Soluția este să tranzitam spre apeluri asincrone, care fac mai mult cu resurse mai puține, iar la nivel de design să înlocuim pasivitatea cu reactivitatea, caz în care evenimentele vor fi procesate și transformate în funcție de tipologia lor. Programarea reactivă presupune regândirea aplicației în evenimente, evenimentul devenind unitatea de lucru. Dacă ești la început de drum și te simți ușor copleșit de aceste noțiuni, te provocăm să te gândești ce e mai eficient pentru bunica care prăjiturește pentru Crăciun: să frământe manual aluatul de cozonac ajutată de nepoții ei sau să-și lase nepoții sau chiar un robot să-i facă treaba, timp în care ea pregătește umplutura? Ai și răspunsul și o idee de cadou în rândurile de mai sus.
Pentru viitor, aplicațiile vor trebui să îmbrățișeze concepte de programare reactivă, funcțională, asincronă, concurentă. Subiectul nu este unul neapărat nou, însă, într-adevăr, schimbarea modului de gândire poate părea dificilă, pentru început. Dar, beneficiile sunt pe măsură. În plus, majoritatea librăriilor reactive au ajuns astăzi la maturitate. Devine esențial și la îndemână să le folosim.
Atât cu pastila What’s new, pussycat? de astăzi. Dacă vrei să urmărești întreaga prezentare, nu uita, găsești înregistrarea conferinței pe pagina noastră de Facebook. Te așteptăm și mâine pe blog, să-ți mai povestim!