Unboxing Day este unul dintre lucrurile care ne fac diferiți. Pentru că am promis o intrare în IT pe bune, la final de curs îi aducem pe cursanți față în față cu oamenii faini din industrie. Este ziua în care fiecare cursant are ocazia să-și prezinte proiectul, să pună întrebări și să primească feedback, sfaturi și recomandări chiar de la specialiști.
Într-o atmosferă plină de entuziasm, absolvenții grupei 29 de Testare din Programul Mastery de la Wantsome și-au „scos din cutie” proiectele! Invitatul nostru special, Ion Macari, Head of Delivery, QA Engineer & Lead, le-a oferit feedback valoros, recomandări și încurajări:
„Aplicați cu încredere! Voi aveți un atuu la angajare, pentru că la nicio facultate din România nu se predă complet QA.”
Mulțumiri mentorilor, esența Wantsome: Ștefana Vasilache, Senior QA Engineer, Deloitte și Alexandru Andriesei, Senior Quality Engineering Manager, Tremend. Prezența și suportul lor sunt fundamentale pentru succesul cursanților, oferindu-le îndrumare precisă și sprijin constant.
Cei 14 absolvenți ne-au demonstrat că se poate, indiferent de punctul din care pornești! Mulți dintre ei, cu vieți pline, joburi, facultate, familie și responsabilități, și-au schimbat complet rutina pentru a-și construi o carieră în Testare, în doar 7 luni și jumătate, pornind de la zero.
Am fost martorii unor prezentări complexe, de care suntem foarte mândri! Și nu, nu-i lăudăm doar pentru că sunt „ai noștri”! Ion ne-a împărtășit opinia prin simplul fapt că i-a fost greu să scotocească în căutarea unor aspecte de îmbunătățit pentru fiecare proiect în parte.
Ne-a lăsat totuși cu multe recomandări și sfaturi de bună practică, pe lângă gândul că am făcut cu toții o treabă „cât de cât impecabilă”! Testele au fost realizate pe o aplicație de booking creată de Wantsome, cursanții fiind responsabili pentru întreg setup-ul de automation, API și baze de date, iar serverul fiind configurat de noi. Pe scurt, dăm cortina la o parte și te invităm să descoperi proiectele în rândurile următoare!
Georgiana (cu o experiență de 5 ani ca manager în industria farmaceutică) a început prezentarea cu un Test Plan pentru aplicația Wantsome Booking. A realizat teste detaliate pe baze de date utilizând MySQL Workbench și teste API pentru funcționalități precum Login, vizualizarea detaliilor de pe pagină, adăugarea unui hotel la favorite și ștergerea istoricului.
În testarea automată, a continuat pe aceeași aplicație de booking, folosind GitLab, testând cu Java și Cucumber. Proiectul ei a fost apreciat drept „impecabil” de către Ștefana, iar Ion l-a considerat foarte bine realizat!
Vlad (cu o experiență de peste 6 ani în Resurse Umane și Supply Chain, acumulată în corporații) a început cu un plan bine structurat, iar mai apoi ne-a ghidat prin procesul de testare, oferind o imagine clară asupra metodologiilor folosite. Ion a subliniat pentru toți absolvenții importanța utilizării variabilelor de mediu în Postman, despre care, în cadrul interviurilor, candidații sunt adesea întrebați.
Ramona (lucrează pentru o companie farmaceutică din Belgia) ne-a ales a doua oară pentru a-și antrena noi abilități și a-și continua dezvoltarea în testare. A ales să testeze un site de comerț. A folosit un mediu de dezvoltare IntelliJ, limbajul Java, Selenium WebDriver pentru automatizare și framework-ul Cucumber pentru a scrie teste în Gherkin. În plus, a aplicat design pattern Page Factory pentru a asigura o organizare clară și reutilizarea codului.
Ștefana a remarcat mentalitatea de tester pe care Ramona o are deja, evidențiind minuțiozitatea cu care a redactat test case-urile. Ion a felicitat-o pentru codul impecabil, recunoscându-i efortul și calitatea muncii depuse.
Ionela, cu experiență în kinetoterapie, s-a provocat cu o aventură profesională în domeniul testării software. A abordat atât teste funcționale, cât și nonfuncționale, utilizând instrumente precum Selenium, JUnit, Postman și Cucumber. Modulul testat a fost cel de Search, demonstrând abilități solide în evaluarea funcționalităților aplicației. Proiectul său a fost complet și complex, apreciat de profesioniști.
Ca o paranteză, Ion a subliniat că „pare să se dezghețe piața de testare” și i-a încurajat pe juniori să aplice pentru un loc de muncă, chiar și în situațiile în care se cer până la 5 ani de experiență!
Cosmin are patru ani de experiență ca suport tehnic într-o companie din UK. În proiectul său, a aplicat teste funcționale, nonfuncționale și exploratorii, acoperind toate nivelurile de testare pentru a asigura o evaluare cuprinzătoare.
Invitatul din industria IT a recomandat tuturor cursanților, ca o bună practică, să aibă review-uri pentru test case-uri. De asemenea, în ceea ce privește tranziția de la suport tehnic la QA, Ion a subliniat că, având cunoștințe tehnice, Cosmin are șanse să exploreze oportunități și în DevOps, mai ales că piața îl așteaptă!
Gabriela este data analyst în cercetare de piață, iar în proiectul ei a evidențiat o pasiune deosebită pentru baze de date! Ion a considerat că proiectul ei este foarte bine realizat și structurat!
Ca sugestie pentru toți participanții, Ion a subliniat să nu ne limităm prin definirea incorectă a ceea ce înseamnă o adresă de e-mail validă!
Iulia se ocupă de controlul calității într-o firmă care produce hrană pentru albine. Ion a fost curios să afle dacă acest curs i-a fost de ajutor la job, iar Iulia a confirmat că a aplicat deja multe dintre strategiile învățate. După ce am analizat proiectul Iuliei, suntem siguri că albinuțele mănâncă și mai bine acum!
Ion a oferit o sugestie pentru toți participanții – să nu se descurajeze în căutarea unui loc de muncă și să identifice proiecte din domeniile în care au activat deja, astfel încât să aplice abilitățile transferabile.
Iulian este student la Filosofie. Și-a făcut curaj să învețe și altceva, alegând testarea automată ca provocare. A găsit partea de testare API deosebit de interesantă și captivantă. Iulian a folosit și AI-ul pentru diverse teste, pe care ulterior le-a îmbunătățit, lucru de apreciat!
Ion a subliniat că nu ar trebui să ne bazăm niciodată pe AI pentru generarea de cod și soluții, ci să-l folosim pentru sugestii, îmbunătățiri și cercetare. Companiile nu interzic utilizarea acestor instrumente. Instrumente utile pentru testeri sunt tool-uri precum Search and Replace, Regex și cele de comparare.
Doru lucrează în vânzări de 22 de ani și, după ce a urmat un modul de SQL Server, a decis că e timpul pentru o reconversie profesională. Cea mai provocatoare parte pentru el a fost testarea automată, dar a fost și cea care i-a plăcut cel mai mult! Deși partea de API i-a dat puțin bătăi de cap, Ion l-a asigurat că s-a descurcat foarte bine. În lucrul cu baze de date s-a simțit cel mai confortabil!
Adrian lucrează în domeniul militar și a dorit să aibă un prim contact cu IT-ul, considerând că Wantsome este cea mai prietenoasă și sustenabilă opțiune. Deși nu a reușit să aprofundeze foarte mult testarea automată, s-a descurcat foarte bine în testele prezentate, semn că e pe drumul cel bun!
Ion a oferit o sugestie valoroasă pentru Adrian și pentru toți ceilalți – să stăpânească bine și cu încredere termenii pe care îi folosesc, mai ales în cadrul interviurilor!
Alexandra are 10 ani de experiență în domeniul juridic, dar și-a dorit o schimbare profesională în IT. Ion a apreciat proiectul ei, neavând lucruri de corectat! A subliniat că va fi interesant să lucreze în proiecte care să îmbine cunoștințele din domeniul juridic cu testarea.
Anca lucrează în prezent în domeniul construcțiilor, pe segmentul administrativ, dar a fost mereu atrasă de tehnologie. A simțit că Wantsome îi poate oferi o bază sustenabilă pentru o carieră în acest domeniu, așa că a venit să-și dea o șansă! Deși cu multe emoții la purtător, Anca ne-a prezentat un proiect muncit minuțios de care am fost cu toții mândri!
Ioana, cu un background în vânzări, a decis că e timpul să se aventureze în IT. Și aventura i-a prins bine căci a realizat un proiect apreciat de Ion pentru claritate și structură.
Ion a observat că majoritatea absolvenților au folosit metoda PUT și a sugerat ca, la interviuri, să fie atenți la întrebările despre diferența dintre PUT și PATCH, subliniind importanța cunoașterii acestor detalii tehnice.
Alexandra T. lucrează în departamentul de compliance la Amazon. În timpul concediului de maternitate, și-a reevaluat prioritățile și a înțeles despre ea că își dorește să își dezvolte abilitățile tehnice într-un domeniu care să-i ofere stabilitate materială și satisfacție personală. Un proiect foarte bun, la care Ion a apreciat metoda tagurilor folosită de Alexandra pentru eficientizarea proceselor.
Larisa a studiat bioingineria medicală, iar în prezent lucrează pe un post administrativ la o clinică stomatologică. Mulți dintre prietenii ei activează în domeniul IT, iar acest lucru a atras-o să exploreze această direcție. A prezentat proiectul cu multă încredere, având o structură foarte bine organizată. Se pare că i-au plăcut toate aspectele testării! Rămâne de văzut care îi va fi pasul următor!
Unboxing Day ne arată cum dedicarea și efortul susținut pot muta munții din loc! De fiecare dată, învățăm și noi de la cursanți și ne lăsăm inspirați de felul în care cresc în carieră și se aleg pe ei! Absolvenții grupei 29 de Testare au făcut deja primul pas important spre o carieră de succes în IT! Așteptăm cu nerăbdare să vedem cum vor continua să-și valorifice cunoștințele și să-și urmeze pasiunile. Felicitări tuturor și mult succes în viitoarele provocări!
P.S. Întrebarea „Tu cine votezi?” va fi pe buzele tuturor în această toamnă. La Wantsome, credem că viitorul este IT și că acest viitor are nevoie de tine. Te încurajăm să privești alegerea profesională ca pe un act de responsabilitate personală și învățarea continuă ca pe o alegere strategică pentru viitorul tău!
Alege-te pe tine! Alege bine în IT!