Ai putea să spui că poveștile de succes pe care ți le facem cunoscute sunt ca să ne lăudăm. Poți să spui că ne mândrim foarte mult cu ceea ce facem, dar știi ce ne bucură și mai mult? Faptul că un curs de-al nostru a mai schimbat o viață. Un om care putea să încremenească într-un job în care nu simțea bucurie, a ales IT-ul și asta a contribuit din plin la toate bucuriile pe care și le face de acum de unul singur. Iar asta e ca să te inspire.
Alexandru Ernilă se visa arhitect, dar planurile lui au ocolit domeniul și l-au adus spre o altă perspectivă a arhitecturii, cea din IT. Are o diplomă de studii în Economie și Afaceri Internaționale pe care nu a fructificat-o în niciun fel pentru că după terminarea studiilor a ales să plece în Marea Britanie, unde a lucrat ca Retail Service Manager la o companie de trenuri.
De la trenuri în IT
Alexandru mărturisește cât se poate de asumat și responsabil că ”am privit mereu cu admirație profesia de programator, dar dintr-o credință limitativă nu am avut curajul de a urma Facultatea de Informatică, fapt pe care l-am regretat ulterior. Însă acum doi ani am început pentru prima dată să studiez programarea și am realizat că deși nu este ușoară, nu e nici pe departe atât de dificilă pe cât îmi închipuisem timp de atâția ani.”
A ales programarea Java pentru că ”este unul dintre cele mai populare și capabile limbaje de programare, venind la pachet cu multe oportunități de angajare”, iar pentru Wantsome s-a decis în urma unor discuții cu apropiați care lucrează în IT și care ”au observat că studenții voștri sunt mai bine pregătiți față de cei care vin de la alte școli.”
”Ajunsesem la o răscruce de drumuri în carieră – să continui unde eram sau să visez la mai mult. Am ales a doua variantă, iar Wantsome m-a ajutat să îmi îndeplinesc visul.”
Experiența alături de Wantsome
Alexandru spune că una dintre cele mai importante lecții pe care le-a învățat la Wantsome este ”să nu mă simt jenat dacă întâmpin probleme în înțelegerea materiei sau rezolvarea unei probleme. Mentorii, dar și colegii sunt bucuroși să ajute.”
El este foarte încântat de mentorii cu care a lucrat în această perioadă spunând despre Cristian că ”este un trainer cu foarte multă experiență și foarte dedicat. Cel mai mult mi-a plăcut la el că nu se mulțumește doar ca tu să știi, ci să înțelegi cu adevărat. Ciprian este un trainer foarte răbdător și deși este la început de drum, noi fiind prima lui grupă, nu s-a simțit deloc lipsa de experiență. Cel mai mult mi-a plăcut la el felul de a explica astfel încât și lucrurile complicate să pară ușor de înțeles.”
În ceea ce privește structura cursului, Alexandru spune că i-ar mai adăuga două săptămâni ”pentru a studia Spring Framework în loc de Javalin pentru proiectul final, însă e de-a dreptul încântat de faptul că s-a pus mult efort în crearea cursului, am avut multe exerciții la temele săptămânale care ne-au ajutat să înțelegem materia de la curs. Mi-a plăcut și stilul profesorilor, atunci când aveam dificultăți nu ne dădeau răspunsul direct, ci ne ghidau pentru a rezolva singuri problema.”
Pentru el cea mai mare provocare din timpul cursurilor a fost să accepte că e ok să nu înțelegi totul din prima. ”Ca orice alt skillset necesită efort și timp, iar rezultatele vor fi mereu direct proporționale cu cele două.” Asta însă l-a făcut să nu-și dorească în niciun moment să renunțe la acest parcurs, spunând cu încredere că ”mi-am dat demisia de la jobul din UK și m-am întors de tot acasă pentru a-mi dedica timpul studiului și visului de a deveni programator. Se pare că planul nebunesc mi-a ieșit și le sunt recunoscător mentorilor Wantsome pentru ajutor.”
„Alături de Wantsome am căpătat mai multă încredere în propria persoană.”
Cu încredere la interviu
Trăind cu acea convingere că ”nothing worthwhile is ever easy”, consideră că jobul ideal ar trebui să se desfășoare într-un ”mediu de lucru plăcut, unde dezvoltarea profesională este încurajată și să ofere un work-life balance”, astfel că s-a prezentat la primul lui interviu pentru un job în IT.
Ce spune Alexandru despre acest interviu? Că ”a fost super, s-a desfășurat sub forma unei discuții tehnice în grup și deși nu am avut toate răspunsurile la mine, m-am simțit suficient de pregătit și am plecat spre casă optimist”, ori asta îl face să recomande mai departe Wantsome și să le spună prietenilor că ”merită banii dacă îți dorești cu adevărat să înveți.”
Arhitect? Da, în IT. Java arhitect
Când stă să se gândească la ce își dorea să ajungă când era mic, Alexandru spune că ”nu m-am gândit niciodată până acum că acel vis poate deveni realitate, însă într-o altă formă, nu arhitect în sensul tradițional, ci potențial Java architect (cu timpul).”
Iar cum lucrurile s-au așezat în acest fel favorabil pentru el, cum nici nu visa până nu demult, din noua ipostază le-ar recomanda prietenilor ”să încerce de curiozitate măcar un curs de Intro gratuit pe Youtube și cine știe, s-ar putea să le și placă. Pentru mine reconversia profesională e un vis, deci am doar cuvinte de încurajare pentru cine vrea să se dedice.
Dacă ar fi să enumere trei lucruri pe care ar trebui să le știe oricine lucrează în IT, el spune că nu doar pentru IT, ci pentru orice domeniu:
- Ca orice lucru în viață, nimic nu vine de la sine, trebuie să îți dai interesul pentru a avea succes;
- Cred că e foarte important să respecți colegii și munca lor, indiferent de poziția pe care o ocupi;
- Să fii mereu curios și să nu te temi de schimbare.
Printre călătorii, plimbări în natură și plăcerea lui vinovată – jocurile video – Alexandru își dorește să învețe cât mai mult la noul job și să se dezvolte în continuare atât profesional, cât și personal.
Așa cum îți spuneam, fiecare dintre poveștile de aici sunt menite să te inspire. Pentru că cei mai mulți dintre noi avem frici, gânduri cum că e prea târziu sau că dacă am făcut până acum cu totul altceva e aproape imposibil să intri în IT. Nu e, iar pentru asta îți stau dovadă toate poveștile celor care și-au schimbat viața în bine intrând în IT.