Reconversia profesională este provocarea multor oameni astăzi. E nevoie de curaj pentru ea, de viziune pe termen lung, dar și de multă determinare. Ne bucurăm cu toată inima atunci când primim vești bune de la cursanții noștri care intră pe noile roluri de IT-iști în urma cursurilor urmate în cadrul Academiei Prietenoase de IT.
Reconversie profesională și angajare în IT după cursul de Testare
Povestea de astăzi este a lui Răzvan-Adrian Pavel care are o pregătire în domeniul mediului, cu toate că visa când era mic să ajungă procuror sau judecător. Și cum crede că nimic nu este imposibil astăzi este tester la Eeins Romania.
A terminat Facultatea de Horticultură, dar nu și-a găsit un job în domeniul lui astfel că s-a reorientat spre alte domenii în care a lucrat timp de aproape patru ani, perioadă în care a acumulat experiență, dar a avut timp și să-și creeze o imagine de ansamblu asupra a ce își dorește. Astfel a apărut ideea de reconversie profesională în IT.
Deși curiozitatea despre tot ce ține de IT și de calculator i s-a dezvăluit când l-a avut prima dată pe al lui, spune că „dorința de a lucra cu adevărat în IT a apărut în ultimii ani, întrucât îmi doream să profesez într-un domeniu care să mă provoace în continuu să cresc, în care să pot beneficia de oportunități de învățare și dezvoltare profesională, dar și de un echilibru între viața profesională și cea personală. Am considerat că IT-ul îmi poate oferi tot ceea ce caut și cred că am luat decizia corectă.”
A ales testarea pentru că s-a confruntat cu bug-uri ale aplicațiilor folosite zilnic
A avut în jurul său apropiați care lucrează în IT și care i-au recomandat Wantsome, astfel că Răzvan nu a mai stat pe gânduri și s-a înscris la cursul de Testare manuală și introducere în testare automată, pe care l-a și absolvit. Ghidat de motto-ul de viață „crede că poți și vei fi deja la jumătatea drumului”, el spune că a ales acest curs și nu altul pentru că „implica cea mai puțină scriere de cod, fiind un start foarte bun pentru cineva ca mine care nu a lucrat în IT. În al doilea rând, după ce am căutat cât mai multe informații cu privire la rolul de tester, m-a atras faptul că acesta presupune identificarea și rezolvarea unor bug-uri cu care m-am confruntat și eu, de-a lungul timpului, ca simplu utilizator al diverselor aplicații.” Am putea spune că descoperirea impactului IT-ului în viața lui a fost un argument decisiv în alegerea acestui curs.
Mulți dintre cei care aleg să facă o reconversie profesională, fac cursurile la finalul programului de muncă. Așa este și cazul lui Răzvan care spune că „cea mai mare provocare în timpul cursurilor Wantsome a fost să rămân concentrat pe parcursul acestora și să încerc să asimilez cât mai multe informații, în ciuda oboselii resimțită după finalizarea programului de muncă.” El recunoaște că a avut momente în care a crezut ca nu va reuși să se angajeze ca tester sau că va fi un proces lung și anevoios până va ajunge acolo.
Concentrarea pe proces i-a adus jobul mult așteptat
Această perioadă de dezamăgire și-a găsit însă finalul odată cu interviul pentru noul job despre care spune că „a fost o experiență plăcută. Deși m-am confruntat cu emoții și trăiri intense, am reușit să le gestionez. M-au ajutat discuțiile din timpul cursurilor la Wantsome cu privire la modul în care decurg, în general, interviurile, posibile întrebări, astfel că știam la ce ar trebui să mă aștept.”
Pentru el, jobul ideal este cel care poate să îi „ofere oportunitatea de a învăța constant lucruri noi și de a mă dezvolta din punct de vedere profesional, să îmi ofere un bun echilibru între viața personală și cea profesională, un mediu sănătos de lucru, care să favorizeze încrederea, comunicarea și colaborarea între membrii echipei, salariu atractiv.”
A ales Wantsome și o consideră cea mai bună decizie luată până acum
Răzvan este mult mai încrezător în el, spunând că acest lucru se datorează cursului făcut la noi: „am dobândit mai multă încredere în mine și în abilitățile mele.” Pe lângă asta, el mărturisește că „sunt multe lucruri care mi-au plăcut. Am apreciat, în primul rând, stilul de predare al mentorilor. Încă de la primul curs am simțit că Wantsome este cu adevărat Academia PRIETENOASA de IT, iar atitudinea deschisă, binevoitoare și implicarea mentorilor au contribuit la această impresie. De asemenea, am apreciat accentul pus pe practică.” Consideră că nu trebuie nimic schimbat la cursurile Wantsome și că mentorii „sunt adevărați profesioniști, pasionați de munca lor și devotați rolului pe care și l-au asumat, acela de mentor. Sunt persoane prietenoase, calme, răbdătoare, deschise, joviale, care încurajează libera exprimare.”
Decizia de a mă înscrie la Wantsome a fost cea mai bună decizie pe care am luat-o până acum. Deși sunt la început de drum în acest domeniu, consider că Wantsome mi-a influențat viața în mod favorabil, într-un timp foarte scurt. Sunt recunoscător pentru asta.
Răzvan consideră că cele mai importante lecții pe care le-a învățat la Wantsome sunt:
- Niciodată să nu spui niciodată.
- Nimic nu este imposibil.
- Răbdarea, perseverența și motivația sunt tot ce ai nevoie pentru a obține ce-ți dorești.
Aș spune prietenilor să aleagă cu încredere Wantsome, căci experiența oferită îi va ajuta să se dezvolte, atât pe plan profesional, cât și personal.
IT-ul poate fi învățat de oricine
Tot prietenilor le-ar spune despre IT că „nu este atât de greu pe cât pare. Este un domeniu foarte vast, de viitor, unde te dezvolți constant și care îți oferă multe avantaje.” Dacă ar fi să enumere trei lucruri pe care ar trebui să le știe oricine lucrează în IT, acestea ar fi:
- Curiozitatea si perseverența reprezintă atuuri.
- Soft skill-urile sunt cel puțin la fel de importante ca abilitățile sau cunoștințele tehnice.
- E un domeniu dinamic, în care ai ocazia să înveți constant lucruri noi și să te dezvolți din punct de vedere profesional.
Proaspăt intrat în domeniul testării, Răzvan își dorește să lucreze la cariera lui în IT și să și-o construiască pas cu pas, dar și să aloce mai mult timp călătoriilor, pe lângă timpul pe care își dorește să-l acorde celorlalte pasiuni ale lui – mașinile, pescuitul și filmele.
Te gândești că ai putea și tu să ajungi IT-ist, dar nu știi ce ramură ți s-ar potrivi? Hai la o ședință de consultanță gratuită de HR. Specialistul nostru HR discută cu tine și împreună găsiți o soluție potrivită pentru tine.