În episodul 8, am povestit despre comunități, un tărâm pe care pășim și noi de ceva timp, poate mai mult intuitiv, dar pe care ne dorim să-l stăpânim pe bune! Dacă ești conectat la viața Iașului, cu siguranță o cunoști pe Oana Filip, specialistul de la care ne luăm notițe de această dată. De mai bine de 10 ani, Oana consolidează comunitățile locale creative din Iași. Este storyteller profesionist și, totodată, omul din spatele Lipici în comunitate, singurul newsletter despre community building din România.
Vei afla din acest episod de ce construim comunități, cum se face treaba bine și care sunt provocările. Dacă ești în punctul în care simți nevoia de a construi ori consolida o comunitate, indiferent de contextul tău de activitate, cu siguranță vei găsi resurse în episodul acesta.
02:45 – Cum a ajuns Oana community builder?
05:04 – Ce este un community builder?
07:48 – Ce nu este un community builder?
10:35 – De ce construim comunități?
12:44 – Cum a remodelat pandemia conceptul de comunitate?
16:13 – Comunități construite în online sau în offline?
20:00 – Companii ”community-driven”
28:01 – Motivația angajaților inspirați de o comunitate la locul de muncă
36:28 – Poveștile în comunitate
40:51 – De ce companiile își construiesc comunități interne?
45:04 – Sfaturi pentru angajatorii dornici să construiască comunități
46:18 – Profilul unui community builder într-o companie
49:38 – Provocările unui community builder
De la primul job în publicitate până la pălăria de community builder, comunicarea a fost firul narativ care a adus coerență și omogenitate în viața profesională a Oanei. Cine a citit-o pe Oana la propriu, știe deja că storytellingul este bagheta magică prin care aduce oamenii aproape. Aventura în comunități a început în anul 2011 și n-ar fi greșit să spunem că după atâta muncă și implicare, comunitățile au devenit parte din identitatea ei.
Se vorbește mult despre comunități în ultima vreme, dar oare cât de bine? Pandemia a fost o perioadă care ne-a atras atenția asupra lucrurilor cu adevărat importante. Am simțit nevoia de conexiune mai mult ca niciodată și am înțeles că în comunități oferim și primim resurse inspirație, motivație și că devenim mai puternici, împreună.
Omul care știe să construiască relații autentice.
Mai mult sau mai puțin conștient, fiecare dintre noi este un community builder.
Dacă ar fi să îl descriem pe cel ideal, este un om extrem de generos, pentru că a construi comunități înseamnă a pune nevoile altora cel puțin pe același palier cu nevoile tale. Nu e nimic tranzacțional, e mai degrabă, așa cum foarte frumos a pus în cuvinte Oana, o călătorie către sinele autentic. Un community builder este și un om capabil să gândească pe termen lung, așteptând cu răbdare rezultatele, care de cele mai multe ori nu vin peste noapte.
Conceptul, deși pare, nu e deloc elitist ori nou sub soare. De la familie până la prietenii alături de care împărtășim o pasiune comună, fiecare dintre noi face parte dintr-o comunitate ori poate chiar a purtat la un moment dat pălăria de community builder în viața reală. În online însă, există câteva confuzii. E mult spus „comunitatea mea de pe Instagram”. Rețele de socializare nu sunt construite pentru comunități, ci pentru o voce, cum este cea a unui influencer, și audiența sa. Chiar și așa, oamenii de social media pot construi comunități cu instrumentarul adecvat și sunt de apreciat cei care chiar își orientează eforturile spre a face asta.
Comunitățile ne aduc sens și satisfacție prin simplul fapt că aparținem. Apoi, sunt o sursă excelentă de suport – în comunitate putem găsi resurse exterioare și ni le putem descoperi pe cele interioare. Comunitățile ne inspiră, ne motivează, ne învață și ne cresc. Comunitățile nu lucrează doar la nivel individual ori de grup, ci pot avea un impact pozitiv și asupra societății ca întreg. De exemplu, pandemia a oferit un nou nivel de înțelegere a businessurilor. Brandurile au realizat că-și pot construi cu succes reputația construind orientate spre oameni.
Comunitățile schimbă lumea. Te lăsăm cu gândul acesta și te încurajăm să o asculți pe Oana care a reușit să facă un ABC al comunităților din episodul acesta. Cine știe când vei vrea să schimbi și tu lumea în felul tău!
Nu mai aștepta! Programează-ți o sesiune gratuită de consiliere și începe călătoria ta profesională cu Wantsome.
Alătură-te newsletter-ului nostru pentru a fi la curent cu noutățile și lansările noastre.
Prin abonarea ta, ești de acord cu Politica noastră de confidențialitate și oferi consimțământul de a primi actualizări de la compania noastră.
Academia prietenoasă de IT.
Creștem cea mai mare
comunitate de IT din România.
Ai nevoie de răspunsuri pe care doar un specialist HR ți le poate oferi? Programează acum o ședință gratuită de consiliere!