Dacă ai o idee de carieră în UI/UX, episodul acesta este pentru tine! Invitatele noastre, specialiști și mentori în domeniu, ne vor însoți pe traseul profesional al unui designer UI/UX cu START de la 0, explorând diferite rute și oportunități. Cu peste 6 ani de experiență în UX Design, Izabela este designer senior la compania Endava, având cunoștințe și expertiză în furnizarea de servicii complete de design pentru produse digitale. Cu peste 15 ani de experiență în domeniu, Cristiana Chiriac este Senior UX Designer la compania Sage și se dedică designului inclusiv și abordării centrate pe comportamentul utilizatorului, valorificând metodologia Service Design pentru a asigura succesul proiectelor.
01:11 Primele visuri profesionale
02:10 Începuturile în UI/UX Design
03:47 Ce înseamnă UI/UX Design
04:39 Ce calități sunt necesare pentru a deveni UI/UX Designer
06:04 „Da, se poate de la 0!”
07:25 Beneficiile cursului de UI/UX Design
15:43 Unboxing Day
18:17 Oportunitatea pentru cursanți – Code for Romania
25:09 Oricine poate deveni UI/UX Designer
26:31 Oportunități de carieră
30:20 Abilități transferabile
27:47 Ce se va întâmpla cu jobul de UI/UX în viitor
44:24 Joc surpriză cu întrebări de la cei fără experiență în UI/UX
Astronaut, președinte, judecător, veterinar, artist plastic. Cine a visat că i se va potrivi mănușă jobul de UI/UX Designer? Visul Izabelei și cel al Cristianei, ca cele ale multor copii, au ceva deosebit în comun: dorința de a face bine, de a schimba lumea. Cum au ajuns să o schimbe din rolurile pe care le au astăzi? Pentru Izabela, o prietenă a fost cea care i-a recomandat acest drum, după ce a citit un anunț pentru rolul de UI/UX Designer și a descoperit că se căuta un om exact ca Izabela. Cristiana și-a imaginat de mic copil că va fi artist și va lucra cu frumosul. La maturitate, a ajuns într-un punct în care frumosul, pentru ea, trebuia să fie util și să fie pus în slujba binelui. Să ai empatie, ne spune Cristiana, este cea mai valoroasă calitate pe care o poți avea ca Designer UI/UX. Pentru că tu devii un avocat al utilizatorului, este necesar să ai capacitatea și deschiderea de a-i înțelege pe deplin nevoile.
Toți începem de la 0, pentru toți există un 0 undeva. Invitatele ne-au mărturisit că și-ar fi dorit să existe Wantsome la începutul lor de carieră. „Vom face un curs așa cum ne-am dorit ca noi să fi avut parte când am început meseria asta.”. Dacă vrei să afli mai multe despre cursul de la Wantsome, episodul acesta este ca o carte de vizită! Am povestit despre cele mai importante avantaje pentru cursanți, dar și despre câștigurile pe care le au mentorii, pentru că și ei primesc, pe lângă satisfacția muncii cu sens, un nivel mai profund de învățare. În definitiv, tot ce oferi, se întoarce la tine.
Cel mai valoros beneficiu pentru cursanți este interacțiunea directă cu un mentor, care împărtășește din experiența lui, atât din succes, cât și din eșec. Oamenii care vin la Wantsome văd mentori care se așază lângă ei și îi lasă să-i descopere. „Mă simt mai bine acum, simt că pot și eu” au spus cursanții într-un moment în care Cristiana și Izabela au împărtășit din provocările lor de la început de drum. Invitatele au punctat faptul că pregătirea la Wantsome nu constă doar în teorie și practică, ci și în consolidarea unui mindset potrivit, orientat către învățare continuă, un mod de gândire de care cu toții avem nevoie pentru a crește.
Apoi, oportunitățile de networking cu alți specialiști și cu posibili angajatori sunt extrem de valoroase! De exemplu, la următorul eveniment de Unboxing Day vor fi prezenți reprezentanți ai Code for Romania și ai ING. Este o pastilă bună de curaj să primești feedback de la oameni cu atâta experiență, să fii evaluat/ă și mai ales să ți se confirme că ai făcut o treabă bună!
„M-am uitat în ochii lor și am văzut întrebarea: Și acum ce facem, unde ne ducem și cine ne vrea?”. Cristiana a văzut o potrivire cu proiectul Code for Romania. Absolvenții noștri au nevoie de experiență pe proiecte reale, iar Code for Romania care are nevoie de voluntari. Astfel că povestea ultimei grupe nu se încheie la Wantsome, ci ei vor continua să fie o echipă și să lucreze pentru cauze nobile. Nu vor fi proiecte fictive, ci o experiență reală, cu provocări reale, care va cântări mult la primul interviu de angajare.
Răbdare, curaj și învățare continuă. De asta ai nevoie după ce termini cursul de UI/UX Design. Oportunitățile sunt vaste, poți fi generalist sau te poți specializa pe diferite zone, fie concentrându-te mai mult pe partea vizuală, ori poate pe cercetare. Contează însă să explorezi din toate, până înțelegi unde este cel mai bun loc pentru tine. Știi când curge energia prin tine și ți se înroșesc urechile? De asta ai nevoie, de un loc în care ți „se aprind urechile” cum foarte interesant a exprimat Cristiana.
„Când nu există zi de luni și când mi se aprind urechile, atunci știu că-mi place ceea ce fac!”
Am privit și către viitor împreună. Ce se va întâmpla cu rolul de UI/UX Design? Nu ni-l fură nimeni, doar ni-l transformă! Felul în care vom interacționa cu interfețele se schimbă, astfel că și modalitatea de interacțiune se va adapta. Impactul nu este doar asupra IT-ului, ci toată lumea noastră se va schimba, implicit și nevoile sale. Designerul vă continua să facă ceea ce face azi, adică va gândi în continuare în termeni de nevoi și soluții. Iar empatia, calitatea principală a acestui rol, nu va putea fi furată de nicio tehnologie. Este posibil ca designul UI/UX să devină chiar mai important decât astăzi, pentru că va umaniza în continuare tehnologia.
Ne-am și jucat! Iuliana a adus cu ea o mână de bilețele colorate cu gândurile participanților la workshopul UI/UX Designer pentru o zi. Astfel, vei descoperi în acest episod răspunsurile la cele mai întâlnite întrebări, ale unor oameni fără experiență ori la început de drum: Cât este de ușor să intri în domeniul UI/UX Design?, Cât de mult se leagă Designul UI/UX de Marketing?, Cum depășim blocajele?, Cum arată ziua unui UI/UX Designer?, Cât durează să înveți meserie?, Cât durează procesul de creație a unei aplicații?, Este AI-ul un tool bun de folosit în UI/UX Design?
Am povestit și despre abilități transferabile și cum oricine își poate găsi drumul în UI/UX Design, despre mitul care spune că ar trebui să fii „artist” pentru a intra în domeniu, despre cum un „da” când ți-e frică este soluția, despre eșecurile care nu sunt decât pași înainte, despre învățare continuă, chiar și despre pictorialism. În final, vei descoperi câteva dintre cele mai importante lecții pe care Izabela și Cristiana le-au cules din experiențele lor de până acum. Episodul #19 a fost un episod cuprinzător, pe care l-am încheiat cu următorul gând: să fii curajos, nu înseamnă să nu-ți fie frică, ci să acționezi deși îți este frică.
Simți entuziasm și provocare atunci când te gândești să schimbi direcția spre UI/UX Design? Ascultă episodul acesta cel puțin o dată! Apoi hai să stăm de vorbă și să plănuim! Contactează-ne pe mail, la telefon, ori chiar într-o sesiune gratuită de consiliere în carieră! Vom analiza împreună ce ți se potrivește și vom pune la cale un plan personalizat. Indiferent de concluzii, te ajutăm să alegi bine în IT!
Pe data viitoare!
Nu mai aștepta! Programează-ți o sesiune gratuită de consiliere și începe călătoria ta profesională cu Wantsome.
Alătură-te newsletter-ului nostru pentru a fi la curent cu noutățile și lansările noastre.
Prin abonarea ta, ești de acord cu Politica noastră de confidențialitate și oferi consimțământul de a primi actualizări de la compania noastră.
Academia prietenoasă de IT.
Creștem cea mai mare
comunitate de IT din România.
Ai nevoie de răspunsuri pe care doar un specialist HR ți le poate oferi? Programează acum o ședință gratuită de consiliere!