99% dintre oameni își doresc să lucreze de acasă măcar o dată în viața lor, indiferent de activitate. Te întrebi cum e să lucrezi de acasă ori cauți un job remote, te afli la graniță cu reconversia profesională sau ești mamă la început de drum? În articolul de față îți prezentăm posibile avantaje și dezavantaje ale muncii de acasă, cât și cele mai bune sfaturi ale specialistului HR pentru ca tu să mergi țintit spre jobul remote cel mai potrivit!
Să începem cu cele bune!
- Flexibilitate ca-n yoga
„Program flexibil” sună bine, iar recrutorii știu asta. Pandemia a redefinit pentru mulți dintre noi relația cu munca, în armonie cu nevoile și dorințele noastre. Am nevoie de timp pentru mine. Am nevoie de timp pentru familie. Am nevoie de timp pentru pasiunile mele. Sunt motivații rostite acum cu mai multă încredere și asumare!
Flexibilitatea programului nu înseamnă mai puține ore lucrate, ci mai puține ore pierdute făcând naveta ori prefăcându-te că lucrezi, pentru că ți-ai terminat munca mai repede, dar ceasul n-a bătut ora 5. Flexibilitatea programului înseamnă să lucrezi la orele la care îți merge mintea brici, să iei masa în tihnă alături de cei dragi, să-ți vezi copiii crescând, să te bucuri de o plimbare scurtă, să ajungi la medic, la bancă sau la alte instituții publice în intervalul în care ele funcționează, să faci sport cu plăcere ori să-ți dezvolți un hobby. În definitiv, este despre a-ți planifica zilele cum ți-e ție mai bine, pentru a face bine la rândul tău în viața personală și profesională, care e una și aceeași!

- Banii vorbesc
Munca de acasă te ajută să economisești, fără efort. Gândește-te la banii care zboară zilnic aproape insesizabil pe transport, cafele sau prânz, ori după caz, pe ținute și produsele cosmetice pe care în mod normal nu le-ai folosi acasă. La final de lună, parcă se simte mai ușor portofelul, nu?
- Sănătate, că-i mai bună decât toate!
Fizică și mintală. Fizic, un job remote îți permite să acorzi mai multă atenție activității fizice și alimentației. Săritul peste micul dejun și prânz nu va mai fi un sport preferat. Psihicul se simte și el mai bine acolo unde are un mediu de lucru pe placul său, în care poate fi productiv fără distrageri. Apoi, scapi de agitația din trafic care dă prost tonul zilei, câștigi sentimentul autonomiei și te poți îngriji mai mult de lumea ta interioară și de relațiile cu ceilalți.

Acum, ce ar putea să nu meargă bine?
- S-ar putea ca mediul de acasă, oricât de frumos ți-ai organizat biroul în balcon, să nu-ți asigure liniștea neîntreruptă de care ai nevoie pentru a te concentra. Ori cine știe, poate mintea ta funcționează mai bine stimulată de sunete ori antrenată în discuții față în față.
- E posibil să te simți în izolare, mai ales dacă îți place să fii printre oameni.
- Procrastinarea îți poate da târcoale mai des, dacă de fel nu îți organizezi zilele prin liste cu obiective de bifat.
- Eficiența echipelor poate avea de suferit.
- S-ar putea să ajungi să lucrezi peste măsură.
Desigur, pentru toate dezavantajele de mai sus, există și soluții, de la o organizare structurată a zilei de muncă și a delimita clar spațiul și timpul de lucru de viața personală, până la a impune limite celor din jur, a cere ajutorul sau a opta pentru un program hibrid. Dar să presupunem că ți-ai scanat bine nevoile și consideri că munca de acasă este pentru tine. Cum alegi un job remote? Am întrebat specialistul HR, care ne sfătuiește în felul următor:
- Caută locuri de muncă remote în companii care se aliniază cu valorile tale și au grijă de bunăstarea angajaților la locul de muncă chiar și când acesta este acasă. Descoperă cultura organizațională și felul în care compania își sprijină angajații.
- Asigură-te că ți-e cunoscut pachetul de beneficii. Joburile de acasă nu vin întotdeauna cu aceleași beneficii și avantaje ca locurile de muncă de la birou.
- Lucrezi mai bine de acasă sau din spații publice precum cele de coworking sau cafenele? Ori, poate ți-ar plăcea să-ți muți biroul în mjlocul naturii. Înțelegerea mediului ideal de lucru te poate ajuta să restrângi lista cu opțiuni.
- Dacă te orientezi spre o carieră în IT, programează o sesiune de consiliere gratuită în carieră. Cu ajutorul omului nostru de HR, afli ce joburi remote ți se potrivesc, care sunt companiile compatibile cu nevoile tale, cum intri corect în domeniul IT și ce te așteaptă aici!
Munca de acasă nu vine fără provocări, dar gestionată eficient poate face minuni în echilibrarea vieții, mai ales când simți că programul 9-5 la birou nu este pentru tine. Fă primul pas informat, asumat și cu încredere. Pentru cei care nu sunt fanii începutului de săptămână, promitem zile de luni mai bune!