Îți mai amintești primul tău username de Yahoo Messenger? E posibil să ți-l aduci aminte dacă ești născut înainte de 2000, căci dacă ai norocul să te numeri printre cei mai tineri atunci cu siguranță că pare că-ți vorbesc niște preistorici sau ceva pasionați de vechituri în materie de tehnologie. Ce să-i faci, ne adaptăm și noi cum putem, dar nu uităm de unde am plecat. Că dacă îți spun de mIRC sigur cauți pe Google să vezi cum de mai suntem încă în viață.
De ce ți-am spus toate astea? E un exemplu simplu despre cât de repede poate să fie uitată o platformă, un canal de comunicare, un fel de transmitere a informațiilor, dar nu e nimic nou în asta, mai curând e, dacă vrei, un reminder prietenos asupra rapidității cu care se mișcă tehnologia. Aspectul nu se aplică doar la asta, ci poți să îl aplici pe orice domeniu guvernat de IT și tehnologie. Utilizatorii se schimbă, își doresc alte utilități ale programelor, ale soft-urilor cu care lucrează, variante mai noi de implementare și folosire a lor apar de la o zi la alta.
În timp ce citești acest articol, se testează mii de noi variante ale interfețelor, aplicațiilor, aparaturii cu care lucrăm și de care ne folosim în fiecare zi ca să ne îmbunătățim viața. Se testează atât manual, cât și automat. Cu toate că acum câțiva ani vorbeam doar despre testarea manuală, iar automatizarea unor procese părea dintr-o altă lume, iată că azi vorbim despre cele două găsindu-le ambelor atât avantaje, cât și dezavantaje, fără a-i diminua fiecăreia dintre ele rolul.
Nu știm dacă peste ani o să dispară testarea manuală, înclinăm să credem că nu, dar știm sigur că testarea automată va câștiga mai mult teren și va fi un „must” pentru cine își dorește o carieră în această nișă.
Iată câteva argumente pentru acest lucru:
- Automatizarea este din ce în ce mai căutată pentru că orice proces care poate să devină mai eficient și mai corect astfel, va face această trecere. În același timp, acele procese/scenarii pe care poate să le preia o mașină, este de dorit să o facă pentru ca scenariile mai complicate sau care sunt mai specifice și nu pot fi preluate de o mașină să fie lăsate testerilor care fac asta manual.
- În testarea automată munca celui care se ocupă de acele procese este mult diminuată, dat fiind că o mașină preia acele teste. Asta poate să pară îngrijorător pentru un tester, dar nu este pentru că astfel el poate să se concentreze în timpul rămas pe activități care îi pun creativitatea în mișcare, lucru pe care nu îl putem automatiza.
- Performanța, viteza și inexistența unui interval orar în care cineva trebuie să facă acele teste. Iar asta înseamnă că tehnologii de vârf mult așteptate pe piață pot să apară astfel mult mai repede având în vedere că nu mai trebuie să stea cineva să facă acele teste.
- Costul scăzut pentru clienți, ceea ce înseamnă că multe firme își vor extinde portofoliul datorită faptului că este accesibilă testarea automată, asta echivalând cu economii de buget și resurse.
Toate cele de mai sus vor fi argumente și motive pentru care atât companiile, cât și doritorii unei cariere în testare să o ia în considerare.
Poate că printre cei care astăzi cunosc tainele testării manuale sunt și persoane care au cumva o frică de ce poate să preia testarea automată, la gândul că joburile lor nu vor mai exista. La cum arată lucrurile și la ce viteză are tehnologia astăzi poate să pară așa. Dă-ne însă voie să fim mai realiști și să-ți reamintim că sunt arii care nu pot fi preluate de către testarea automată.
- Creativitatea fiecăruia care este un proces complex și profund personal nu poate fi dată la o parte de către o mașină, tocmai pentru că nu poate fi reprodusă de către mașini. Acolo cu siguranță cunoștințele de testare manuală sunt aur curat. Altfel spus, după ce „predai” mașinii lucrurile de rutină, testele costisitoare de timp și energie, ai la dispoziție resursele să fii mai creativ, să creezi scenarii noi, posibilități noi.
- Inovația iarăși nu poate fi preluată de către mașini pentru că este un „dar” eminamente uman. Mașinile execută comenzile inițiate, dar e puțin probabil că vor veni cu idei și variante noi de abordare.
- Redresarea unor erori nu poate fi preluată de către testarea automată tocmai pentru că o mașină nu are cum să le vadă, să le perceapă, să le anticipeze și, deci, nici să le găsească soluții de rezolvare.
Am scos în evidență, mai sus, atât motive pentru care să ai în vedere testarea automată, dacă știi deja testare manuală și altele pentru care cea din urmă nu va dispărea complet. Pe de altă parte, timpul alocat testării manuale e posibil să se reducă la nivel de part time sau chiar pe fracțiuni mai mici de timp sau chiar periodic. Ori când îți restrângi competențele (doar) la unele care sunt mai puțin căutate, știi că îți reduci și perspectivele pe piața muncii.
Altfel spus, nu trebuie să-ți faci griji, dacă ai deja o experiență vastă în testare manuală că aceasta va dispărea și că tu trebuie să o iei de la zero în altă nișă de IT. E de dorit însă să vezi testarea automată o treaptă mai sus pe care poți să te dezvolți pentru că orice skill nou vine la pachet cu o mulțime de beneficii, mai ales în IT.
La Wantsome avem toate variantele care să acopere atât testarea manuală, cât și pe cea automată prin cursurile Testare manuală și introducere în testare automată, Testare manuală și Testare automată. Cei mai mulți dintre absolvenții de testare manuală aleg să o învețe și pe cea automată pentru că îi înțeleg rostul și rolul în peisajul întreg al testării și industriei IT. Dacă vrei, tu poți să o alegi direct pe cea automată, în funcție de cât de creativ crezi că ești sau de cât de predictibile îți place să fie lucrurile la job pentru tine. Oricum ar fi, alegerea ta e una potrivită.