Îți începi ziua făcându-ți o cafea, deschizi TV-ul să prinzi câteva știri de dimineață, îți încălzești rapid un sandviș la microunde ca să-l mănânci în grabă pe la semafoarele din trafic sau, dacă ești ceva mai eco, iei trotineta electrică și lași micul dejun pentru mai târziu.
Nu, nu vom începe o poveste despre rutina zilnică a fiecăruia. Îți vom spune despre testare și despre cât de mult ne înconjoară aceasta în viața de zi cu zi, căci dacă reiei fraza cu care am început, constați că la fiecare pas pe care îl facem zilnic, ”interacționăm” cu aparate, gadgeturi, device-uri care la un moment dat au avut nevoie de partea de testare în faza de producție.
La Wantsome avem diferite cursuri care merg în paralel pentru că fiecare este interesat de câte o nișă a IT-ului la un moment dat. Avem și situații când unii cursanți aleg să urmeze câte două cursuri deodată, lucru care s-a dovedit a fi realizabil atunci când motivația și determinarea lor sunt la cote maxime. Ca să îți venim în ajutor în alegerile pe care vrei să le faci în IT, cerem mentorilor detalii și aspecte despre cursul pe care îl mentorează ca să ai și perspectiva lor, să alegi în cunoștință de cauză. Azi am vorbit cu Silvia Solomon, mentor în cadrul cursului de Testare Manuală și introducere în testare automată.
Am intrat cât se poate de abrupt în subiect pentru că ne știi, suntem Academia prietenoasă de IT în care practica e în procent de 70%, iar teoria de 30%.
Despre testare pe înțelesul tuturor. Chiar și al copiilor
Am întrebat-o pe Silvia cum explică ea testarea, iar răspunsul ei vine să lămurească până și pe cineva total atehnic: „când ai un pix cu 3 culori și verifici fiecare culoare ca să vezi dacă merge – cam la asta se referă testarea software. Verifici dacă acel produs îndeplinește cerințele. Gândește-te ce s-ar întâmpla dacă la tine ar ajunge un pix care nu funcționează și tu ai investit o anumită sumă de bani, mică sau mare, asta nu contează, cert este că nu îți convine să arunci banii pe fereastră, așa este și cu soft-ul, cineva îl cumpără și își dorește să fie un produs de calitate, iar pentru asta este nevoie de testare.”
Așa cum menționam la începutul acestui articol, testarea e necesară cam în toate domeniile cu care interacționăm pentru că peste tot sunt gadgeturi, aplicații, device-uri și aparatură care trebuie testată înainte de a i se permite să iasă pe piață.
Mentoratul la Wantsome și beneficiile acestuia pentru cursanți
Silvia afirmă că „legat de experiența mea, cred că am pierdut deja numărul grupelor, de când predau, dar fiecare grupă în parte are particularitatea ei, cumva lucrurile se așază de așa manieră încât am grupe foarte vorbărețe sau grupe care își concentrează atenția pe exemplele pe care le dau și ulterior întreabă dacă ceva e neclar. Ce îmi place cel mai mult în mentorat este că facem foarte multă practică și schimbăm foarte mult echipele între ele, nu lăsăm ca doar doi-trei oameni să se cunoască între ei, ci tot timpul este o mobilitate iar atunci vedem cum s-ar comporta într-o firmă reală.”
În completare, Silvia ne împărtășește că pentru cursanți această formulă cu 70% practică este ideală pentru că „noi acoperim 99% din lucrurile întrebate la interviu din partea de testare manuală, dar pe lângă asta, există noțiunile ce țin de baze de date, nu foarte cunoscute pentru cine nu lucrează în domeniu, partea din spatele unei aplicații, sunt anumite servicii, iar mai mult de atât, avem și partea de automatizare unde vedem exact cum anume putem să apăsăm pe butoane fără să facem noi aceasta muncă repetitivă.”
Mentorul mai completează că după curs „vei cunoaște în primul rând ce înseamnă noțiunile tehnice legate de testare pentru că vei fi întrebat la orice interviu de partea teoretică, dar totodată și aplicarea noțiunilor teoretice în practică cântărește mult în cadrul unui interviu.”
Engleza în ecuația testării
În ceea ce privește nivelul de limbă engleză pe care este indicat să îl ai pentru cursul de Testare manuală și introducere în testare automată, Silvia Solomon spune că „noi avem tot ce înseamnă suport de curs în limba engleză, tocmai ca să încurajăm oamenii să facă un pas în față. Temele se predau în engleză, feedback-urile la fel, ca să se familiarizeze cursanții cu acest limbaj. Cred că este important să ai undeva un nivel B1, pentru că multe dintre companii lucrează în engleză tocmai pentru că au clienți externi și atunci șansele tale sunt mai mari când ai cunoștințe solide de engleză.
În acest sens, dacă engleza este motivul pentru care amâni să faci un curs de IT, îți oferim noi gratuit cursul de engleză în lunile august și septembrie la achiziția oricărui program de mentorat cu care vrei să începi reconversia ta profesională!
Cererea de testeri pe piața IT din România
Din discuțiile cu angajatorii pe care le avem frecvent, știm că perioada aceasta este una foarte favorabilă angajărilor în IT, dar Silvia întărește acest lucru spunând că „acum este un boom de cereri în IT, pentru că multe companii, fiind o lipsă de testeri pe piață, preferă să își aducă oameni prin internship. În mod clar acei oameni vor avea un pas în față pentru că aducând oamenii fie prin internship, fie pe poziții de Junior o să fie educați chiar pentru nevoile specifice ale companiei. Cred că este momentul cel mai propice în care să faci o schimbare profesională în cazul în care încă mai stai pe gânduri.
Credem că opinia Silviei transmite starea de optimism și aduce argumentele pentru care să nu mai amâni prea mult cariera ta de IT-ist. Cursul de Testare manuală și introducere în testare automată începe în curând, iar dacă ai nevoie de engleză ca să faci reconversia profesională, ai toate informațiile despre cursul oferit cadou aici.