Am început discuția cu Dragoș vorbind despre IT și cum se îmbină domeniul cu viața de familie, având în vedere că și soția lui este IT-istă. L-am întrebat și cum stătea situația când toată lumea lucra de acasă. El spune că acum lucrează de la birou, dar că în perioada respectivă „meeting-urile erau mult mai dinamice, în momentul în care mai apărea câte un copil să mai salute audiența.
Ce face un tester? Ce presupune rolul de Tester?
L-am întrebat pe Dragoș cum vede el meseria de tester, din perspectiva managerului de calitate care trebuie să se asigure că produsul ajunge la utilizatorul final, iar el ne-a mărturisit că „fiecare tester din domeniu poate să ofere o definiție separată, uneori recunosc că îl văd ca pe un gardian care nu lasă lucrurile să treacă decât dacă are el grijă să fie cum trebuie, un vameș, să spunem. Cel mai important lucru este să livrăm lucruri de calitate, asta înseamnă să ne asigurăm că ce va primi clientul final este în conformitate cu cerințele, cu ce trebuie livrat pentru clientul final, deci din perspectiva asta poate să pară un gardian.”
Care este diferența dintre testarea manuală și cea automată?
Mentorul spune că „ele se completează oarecum, testarea manuală este mai complexă, include atât analiza cerințelor, efectiv testarea practică a unei funcționalități, a unui obiect, iar testarea automată vine în ajutorul testerilor pentru a automatiza sau pentru a se ocupa de lucrurile repetitive. Dacă ne gândim la un pix cu mai multă pastă, am implementat pasta de culoare roșie și urmează să implementăm pasta de culoare verde. Ei, în momentul în care testăm culoarea verde trebuie să ne asigurăm că nu am stricat pasta de culoare roșie, pe care am testat-o deja, dar trebuie să repetăm acest lucru. Când vorbim de un soft mult mai complex, un magazin de shopping online, sunt multe funcționalități pe care trebuie să le reverificăm că nu au fost stricate în procesul de creare a noilor funcționalități, astfel încât testarea automată ne ajută să automatizăm taskurile repetitive pentru că noi să ne concentrăm sau să ne conservăm energia pentru a găsi noi defecte.”
Care sunt așteptările de la cursanți?
Dragoș Pușcașu spune că „programa cursului este mai mult decât suficientă pentru a începe cariera într-o firmă, mică sau mare. Implicit, cei care intră într-un astfel de program au nevoie doar de atenție, dedicare și multă muncă. Sunt concepte noi, dar ușor de înțeles pentru oricine, fie cu background tehnic sau nu.”
Care este nivelul de engleză necesar pentru cei care vor învețe testare?
Mentorul spune că în cadrul cursului de testare nivelul necesar este unul basic, care se clădește și se completează pe parcurs cu terminologia specifică testării care, evident, e acoperită în curs.
Care este perspectiva ta asupra pieței IT-ului, care sunt cerințele angajatorilor și cum ar fi indicat să se prezinte cei dornici?
Dragoș mărturisește că atunci „când vorbim de o poziție de Junior, ne așteptăm să aibă acele cunoștințe, termenii specifici, să aibă noțiunile de bază din testare, dar în mod clar ne uităm foarte mult la potențial. Din experiența mea, în Endava am avut ocazia să lucrez cu foarte mulți colegi care au făcut reconversie profesională și i-am văzut foarte motivați, muncitori, ceea ce le-a dat un avantaj foarte mare în comparație cu alții, inclusiv cu cei care au făcut parte tehnică. Deoarece fac o reconversie profesională au o motivație mult mai solidă în spate. La Wantsome ești învățat să gândești ca un tester, să știi unde să te uiți, să cauți diverse defecte, să știi cum și unde să verifici calitatea, iar lucrul ăsta se exersează.”
Dragoș crede că oricine poate să învețe testare dacă are determinarea și perseverența antrenate. În opinia lui, cei care își doresc o reconversie profesională au o motivație mult mai solidă. Noi confirmăm acest lucru uitându-ne la reușitele cursanților care au ales această direcție în cariera lor.