Azi mentorul Alexandru Grigoraș este Senior .Net Developer la @Endava, companie la care s-a angajat acum doi ani după un internship ca Junior Full Stack .NET Developer. A răspuns afirmativ provocării noastre așa că te invităm să citești pe îndelete cum programarea .NET poate să fie programul prin care faci reconversia profesională în IT.
W: Ce este programarea .NET?
Alexandru: .NET este o platformă open source creată de Microsoft și cu ea putem construi diferite tipuri de aplicații. De exemplu, aplicații web – asta înseamnă că putem să dezvoltăm o aplicație web end-to-end, cum ar fi Facebook și tot ce înseamnă aplicație web de pe internet. Putem construi jocuri folosind .NET, C#, avem suport inclusiv în zona de aplicații mobile și bineînțeles multe alte zone în care putem să mergem și să facem diverse aplicații. Dacă ar fi să ne referim strict la avantajele .NET, mi se pare că în ultimii ani a avansat foarte mult și direcția în care se îndreaptă tot ecosistemul .NET este foarte bună. În ultimii ani au reușit să meargă înspre Cross platform asta înseamnă că aplicația noastră va rula la fel pe orice sistem de operare, există o comunitate foarte mare care se dezvoltă constant, librării care ne ajută atunci când dezvoltăm o aplicație și o expunere semnificativă. Mie mi se pare foarte important să ai o expunere către mai multe arii, asta însemnând că dacă înveți la un moment dat să faci niște aplicații web folosind C# îți va fi mult mai ușor să te acomodezi în direcția în care, dacă nu mai vrei la un moment dat să faci aplicații web, poți oricând să te îndrepți înspre aplicații mobile, iar dacă nu dorești nici aplicații mobile poți oricând să te îndrepți în direcția de Game Development. C# împreună cu Unity ne permit să facem Game Development, trecerea fiind foarte ușoară – dacă știi deja să codezi o aplicație web îți va fi mult mai ușor să te acomodezi în zona de Game Development.
W: Pentru cine este cursul de programare .NET? Cine se poate înscrie efectiv la programul de mentorare programare .NET?
A: Nu există anumite cerințe speciale pentru urmarea acestui curs, cred că nu e nevoie de cunoștințe avansate în domeniu deoarece noi oricum o să începem cu baza și încet-încet o să urcăm înspre lucruri mai avansate. Orice cursant ar trebui să fie însă hotărât, să aibă voință și determinare deoarece va fi mult de muncă și vor fi multe informații noi de asimilat pe care trebuie să le învețe și trebuie să fie în permanență concentrați.
W: Cum se desfășoară cursul? Ce vor învăța cursanții pe parcursul programei pe care tu ai gândit-o? La ce să se aștepte cursanții?
A: Cursul se va desfășura pe o durată de 14 săptămâni în care noi vom acoperi multe lucruri din zona de .NET, vom avea sesiuni de două ori pe săptămână, câte trei ore pe zi. Cursul împărțit în două părți – în prima parte vom trece prin lucruri denumite „fundamentals”, în care vom învăța bazele programării în C# și toate noțiunile ca să vorbim toți aceeași limbă, iar în a doua parte a cursului vom intra în lucruri mai avansate. Totodată, în partea a doua a cursului vom începe să lucrăm la un proiect personal în care vom pune în valoare tot ce am învățat pe parcurs și bineînțeles acest proiect poate fi chiar și un punct de pornire la un interviu de angajare.
W: Ce poți face cu .NET? Care ar fi pozițiile pe care poți să te angajezi după terminarea cursului?
A: După terminarea cursului în mod normal ar trebui ca fiecare cursant să se poată angaja pe o poziție de junior developer. Aici sunt două variante – poți merge în partea de fullstack .NET developer sau poți merge doar în direcția .NET Developer. Dacă o alegi pe prima, asta înseamnă că vei face atât Front-End, cât și Back-End, pe când dacă alegi a doua variantă (.NET developer) vei face doar Back-end.
W: Cu cine colaborează un .NET Developer? Care sunt rolurile lui în echipă? Cine îi este coordonator? Cui raportează, care sunt relațiile sale în echipele interdepartamentale?
A: Aici depinde foarte mult de poziția din firmă, dar în mare parte, indiferent dacă ești Junior sau dacă ești Senior developer, vei colabora cu colegii de pe proiect cu siguranță, în primul rând cu ei. Aceștia pot avea diverse roluri, poți colabora cu colegii care au rolul de tester, colegi care au rolul de Business Analyst, dacă faci doar partea de Back-End poți colabora doar cu ceilalți developeri. Sunt proiecte care beneficiază și de un arhitect.
Dacă ne referim la cât de challenging este acest rol și ce satisfacție aduce, cred că aici depinde foarte mult de proiectul și de echipa din care faci parte. În principiu, mereu este ceva nou de învățat și mereu vor fi provocări pe care să le rezolvi și cu siguranță dacă vrei să asimilezi cunoștințe noi, se vor găsi proiecte în direcția respectivă. Tehnologia .NET avansează foarte mult și inclusiv într-un proiect în zona de mentenanță pe care pur și simplu trebuie să îl duci înspre o versiune mai nouă vei constata că este mult de muncă.
W: Dacă ar fi să ne împărtășești din experiența ta de mentor, care ar fi niște învățături pe care le-ai tras în urma mentorării acestui curs?
A: Cea mai importantă învățătură este că dacă vrei să reușești ceva ce îți propui cu siguranță vei reuși. Am văzut cursanți care au reușit să facă proiecte super faine și au învățat o grămadă de lucruri în timp foarte scurt. Chiar în primul an în care m-am angajat eu am avut două persoane care au trecut prin mentorat la Wantsome și se vedea la ei dorința de învățare, respectiv că și-au propus să ajungă în direcția respectivă și să ajungă să prindă un rol într-o firmă. Ulterior, când am devenit mentor, acest lucru mi s-a confirmat încă o dată.
Cred că cel mai important lucru este să îți dorești pentru că skill-urile tehnice le înveți!
W: Ce sfat le-ai da celor care vor să se înscrie la programare .NET?
A: Cred că un prim sfat ar fi acela că trebuie să încerci ca să vezi dacă îți place acest lucru. Ar trebui să încerci să vezi dacă îți place IT-ul, eu am văzut foarte multe persoane care după ce încearcă și văd cum este aleg să meargă mai departe. Atâta timp cât nu încerci nu vei știi dacă îți place sau nu. Bineînțeles, este foarte normal ca la început să îți fie greu deoarece sunt multe informații de asimilat, dar încet-încet, cu cât asimilezi mai multe informații și te străduiești o să vină și satisfacția ulterioară.
Un alt sfat ar fi să nu renunțe pentru că dacă ai venit și ai ales te înscrii să vezi cum este zona aceasta a IT-ului, înseamnă că ceva te-a atras și cu siguranță dacă încerci vei reuși să găsești ceva ce îți place în IT.
W: După terminarea cursului suntem recomandați la firme sau cum se procedează?
A: La Wantsome avem Unboxing Day și la această sesiune sunt invitate și persoane din diverse firme. E posibil ca acela să fie un punct de start, iar dacă nu, sunt foarte multe joburi disponibile în zona de Junior la care poți să aplici. Wantsome oferă și ajutor pe partea de HR așa că o să fie o săptămână în care cursanții au un interviu cu un HR din firmă. Cu siguranță pe partea de Junior nu ar trebui să fie foarte multe probleme mai ales că foarte multe companii în momentul de față fac internship-uri și au posturi deschise în zona de juniorat.
W: Cât de important este ca viitorii cursanți să participe activ în cadrul celor două întâlniri săptămânale, dar în același timp să aloce și timp pentru studiu individual?
A: Este foarte important să aloce câteva ore pentru studiul individual. Wantsome recomandă că pentru o oră de curs să aloce două ore pentru studiu individual, asta înseamnă că dacă ne auzim noi șase ore pe săptămână, cel puțin 12 ore ar trebui să fie studiu individual suplimentar pentru că te ajută foarte mult, e foarte ușor să zici sau să vezi la cineva când explică, dar este mult mai greu să aplici în realitate și atunci studiul individual te ajută să înțelegi, să te dezvolți în direcția aceasta astfel încât, dacă la un moment dat te blochezi, îți va fi foarte ușor să găsești informația de care ai nevoie pentru că ești învățat.
W: Care sunt satisfacțiile pe care le aduce acest rol de programator .NET?
A: Cred că este foarte challenging, depinde foarte mult de firmă, depinde foarte mult de proiect. Tot timpul găsești lucruri provocatoare de făcut indiferent că ne referim la o aplicație pe care o dezvolți de la început, o aplicație căreia îi faci doar mentenanță, sunt mereu lucruri de îmbunătățit și de învățat.
Important e doar să vrei, pentru că dacă o să faci doar anumite taskuri sau numai taskurile simple cu siguranță nu va fi challenging, dar dacă cauți și îți dorești mai mult găsești părți provocatoare în acest domeniu.
W: Care este cererea de programatori .NET pe piața muncii acum?
A: Pe partea de .NET cel puțin în ultimii ani sunt multe joburi, cererea a crescut foarte mult deoarece comunitatea în sine și platforma se dezvoltă într-o direcție foarte bună și cât mai multe companii încearcă să implementeze lucrurile sau aplicațiile viitoare în .NET. Am văzut că foarte multe companii care făceau lucrurile până într-un anumit moment cu Java au început să facă și .NET ceea ce este foarte bine pentru comunitate.
Pentru zona de zona de entry-level, de Junior, am văzut foarte multe joburi chiar și în Iași, dar și în Cluj, București, Bacău. Comunitatea are nevoie de persoane de nivel Junior și bineînțeles la fel vor fi și salariile pentru nivelul respectiv – pleacă undeva de la 3000 Ron sau chiar mai bine, am văzut oferte și în zona de 4000 Ron, dar cred că un entry-point ar fi o medie, undeva la 3000 – 3000 și ceva.
W: E recomandat ca programare .NET să fie legat și de alte cursuri pe care să le facă cursanții în cadrul Wantsome, exista o anumită etapă de legătură între programele de mentorat cum este, de exemplu, Intro în programare?
A: Cu siguranță te ajută foarte mult dacă ai deja anumite cunoștințe în zona respectivă. Te ajută să asimilezi mult mai repede informații dacă ai cunoștințe în zona de programare și Intro în programare asta face – pune bazele și te învață încet-încet să gândești ca un programator, te învață să gândești altfel lucrurile. Dar cu siguranță dacă ești ambițios poți porni chiar și cu acest curs de programare .NET doar că este important să te străduiești să dai tot ce ai mai bun pentru asimila cunoștințele.
W: Care este nivelul utilizării limbii engleze în cadrul cursului de programare .NET?
A: Prezentarea cursului va fi în română, vom vorbi în română, însă termenii este foarte greu să îi aducem în limba română și dicționarul pe care îl vom construi împreună va fi în limba engleză. Atunci când vei vorbi cu colegii vei folosi cuvinte specifice limbajului așa că noi învățăm să construim un dicționar specific în engleză. La fel, în cazul materialelor de curs, voi încerca pe cât posibil să le duc în engleză, probabil anumite teme vor fi în limba română, dar în majoritatea cazurilor vom avea materiale de curs în engleză.
În cazul în care engleza îți dă bătăi de cap, nu uita de oferta noastră din septembrie în care primești cursul de engleză gratuit la orice program de mentorare achiziționat de la Wantsome!
W: Dacă ar fi să le spui o vorbă de încurajare celor care încă nu au luat decizia de a se înscrie la programare .NET, care ar fi aceasta?
A: Eu le-aș spune să încerce, să apese pe butonul de înscriere pentru că împreună, pe parcurs, vom vedea cât de frumos este și cât de multe lucruri putem învăța împreună, iar satisfacția cea mai mare va fi la sfârșit când proiectul pe care îl vor dezvolta este gata și poate fi prezentat în fața unor persoane, a potențialului angajator.