Toată lumea digitală vorbește despre revoluția low-code
Potrivit Forrester Research, citat de Forbes, piața mondială de low-code va atinge 21,2 miliarde de dolari până în 2022, cu o rată de creștere anuală de 40%. Mai mult; gigantul Gartner estimează că, până în 2024, circa 65% din activitatea de dezvoltare de aplicații se va baza pe low-code.
Apărut acum 10 ani, low-code va avea o mega creștere în 2021.
Gartner preconizează că 75% din aplicațiile software dezvoltate anul acesta vor folosi tehnologia low-code.
Nici nu mai contează dacă la sfârșitul 2021 această cifră va fi 63,2% sau 81,7%; important este că cifra reală va fi cu siguranță peste 50%. De notat că estimarea include nu doar developerii, ci și pe toți cei care vor folosi instrumentele low-code, deși nu știu să codeze.
Dintr-o dată, ne-am pomenit că toți furnizorii de tehnologie oferă acum și soluții low-code.
Mai este oare Oracle o companie de baze de date? Da, dar acum are și o ofertă low-code. Dar SAP mai este oare o platformă de analiză a datelor ERP? Da, dar are și produse low-code. La fel stau lucrurile și pentru Microsoft și mulți alții.
Dar ce înseamnă low-code development?
Înseamnă o soluție simplificată pentru programare, cu interfață vizuală (bazată pe elemente grafice de tip drag-and-drop). Utilizezi o multitudine de module gata construite, faci vizualizare și modelare de baze de date și integrezi cu numeroase alte tehnologii. Astfel, poți să construiești aplicații mult mai rapid, fără să fie nevoie să le dezvolți de la zero sau să scrii o grămadă de cod.
Low-code este pentru aplicațiile de business ceea ce este WordPress pentru website-uri.
Limbajul web este HTML, însă foarte puțini pot să scrie sau să programeze fluent în HTML. Dacă ți-ai propune să-ți codezi singur website-ul, ai avea nevoie de multă experiență și ar dura foarte mult timp.
În schimb, platforma WordPress a deschis noi posibilități pentru foarte multă lume. Ai nevoie de foarte puțină programare, fiindcă folosești module preconstruite pentru aproape toate funcționalitățile website-ului (creare și editare pagini web, schimbare titluri, adăugare imagini, hărți, iconițe de social media etc.)
Desigur că și în WordPress ai nevoie de HTML pentru orice fel de funcții personalizate, dar sperăm că ai înțeles analogia.
Programarea low-code are interfețe intuitive, ușor de folosit (de tip drag-and-drop) și foarte multe module gata pregătite, pentru flexibilitate incredibilă și viteză maximă.
Vestea bună este că pe o platformă low-code poți dezvolta aplicații întregi, nu doar pagini web.
Ce fel de aplicații poți dezvolta cu low-code?
„Low-code e pentru aplicații de business. Care sunt bazate pe date și procese”, spune Bogdan Lițescu, fondator și CEO al partenerului nostru Plant an App. Atât timp cât ai experiență și știi procese, poți dezvolta aplicații de business pe o platformă low-code, fără să știi coding (aproape) deloc.
De ce încep companiile să prefere low-code?
Răspunsul este simplu: presiune, presiune, presiune.
Economia globală este într-o goană nebună. Presiunea de a face cât mai mult, cu cât mai puține resurse, a obligat multe dintre companiile care foloseau inițial doar soluții de coding tradițional să se reorienteze spre o nouă perspectivă de lucru.
Iar low-code economisește o grămadă de timp, fără a face rabat la calitatea produsului final.
Cum a contribuit pandemia la explozia low-code?
În ultimul an, din ce în ce mai multe organizații din întreaga lume au fost nevoite să înglobeze tehnologia în noi moduri și în aproape toate segmentele activității lor. Companiile aveau urgent nevoie de aplicații noi, pentru a rezolva probleme cu care nu se mai confruntaseră niciodată.
Revoluția digitală a făcut posibilă munca de acasă a echipei și a deschis canale de comunicare digitale pentru clienții cu care nu se mai putea interacționa fizic. Astfel, organizațiile au reușit să urmărească mișcările populației și răspândirea coronavirusului, să distribuie ajutoare și medicamente, să ofere servicii de medicină la distanță și multe altele.
Chiar în timp ce citești aceste rânduri, cineva din Pennsylvania se programează la vaccinare anti Covid-19 prin intermediul unei aplicații construite în mai puțin de 2 săptămâni pe o platformă low-code.
Potrivit McKinsey & Company, adopția soluțiilor digitale pentru business și consumatori a evoluat în 8 săptămâni cât pentru 5 ani, sub presiunea Covid-19.
Cererea de developeri a explodat, conform BBC, pe măsură ce organizațiile, indiferent de mărime sau de industrie, și-au dat seama că trebuie să-și digitalizeze urgent o parte din business.
Nevoia accelerată de digital nu mai are cale de întoarcere, pe măsură ce ne adaptăm la noua normalitate. Clienții finali au nevoie de cât mai multe aplicații, livrate cât mai repede.
Fii printre primii care prind valul low-code - investește în tine și în viitorul tău
Noi te invităm la primul curs de Low-Code Engineering din România, organizat în parteneriat cu prietenii noștri de la Plant an App – unul dintre cele două startup-uri românești care au absolvit renumitul program 500 Startups.
Învață să construiești aplicații în timp record, pe o platformă user friendly extrem de flexibilă, fără să ai nevoie neapărat de cunoștințe avansate de coding.
Cursul începe de la zero și constă în 30 % teorie și 70% practică pe bune, alături de mentori. Ți se potrivește dacă ai un pic de experiență de muncă și viață, care să te ajute în creionarea proceselor (de business).