Două cuvinte despre dedicare și plăcerea de a explica
De multe ori când nu înțelegi ceva, mai ales dacă înveți ceva nou, e frustrant să nu ai pe cineva care să reformuleze unele detalii specifice sau chiar noțiuni generale pe înțelesul tău. Și sigur îți amintești că ai trecut prin asta măcar o dată la vreo disciplină prin liceu sau facultate.
Cealaltă perspectivă, a celor care caută să îți explice de câte ori e nevoie ca să se asigure că ai prins informația corectă, dar și nuanțele ei, dedesubturile ei specifice, e, dacă vrei, de-a dreptul motivațională. Pentru că te bucură și faptul că cel din fața ta se luminează la față înțelegând ce îi explici, dar și expunerea pe care o faci și care te obligă să îți rafinezi discursul, să ți-l adaptezi mereu, perfecționându-te astfel. În majoritatea cazurilor e o situație de win-win.
La noi, la Wantsome, mentoratul face parte din viziunea și filosofia brandului. Mereu suntem în căutare de persoane dedicate, care să înțeleagă valoarea oferită prin mentorat, dar și cea primită într-un astfel de schimb. Pentru că mentoratul nu este doar unidirecțional, ci este un schimb, căruia, dacă cei aflați în dialog știu să îl fructifice, îi descoperă câștigurile mult după interacțiunea imediată. Pentru cursanți beneficiile sunt cât se poate de evidente și am mai discutat despre ele în articolele noastre de pe site.
Pentru cei care mentorează beneficiile sunt însă de altă natură, ori dacă te tentează ideea să devii mentor și încă mai stai pe gânduri, iată câteva argumente pe care să le iei în calcul:
1. Când ajungi să mentorezi în IT, valoarea ta în companie crește
Știi că sunt persoane care nu vor sub nicio formă să aibă pe lângă ei proaspăt angajați și învățăcei pentru că nu au răbdare cu ei. De obicei, explică o singură dată lucrurile, în termeni tehnici, poate prea tehnici, trăind cu impresia că noii veniți nu înțeleg absolut nimic și că au nevoie de prea mult timp ca să deprindă cerințele noului rol în companie.
Aici e loc pentru tine să arăți că lucrurile pot fi învățate la orice vârstă și în orice domeniu, dar că mai ales IT-ul poate fi mult mai bine fixat cu ajutorul mentoratului. În IT sunt mereu lucruri care se învață din mers și pe care trebuie să le explice cineva și celorlalți, ori prin intermediul experienței de mentorat, poți să fii privit drept un guru de către colegi, dar și prima persoană pe care se pot baza superiorii la nevoie.
Altfel spus, dacă faci parte din categoria celor care au răbdare să explice și altora un domeniu cu atât de multe lucruri specifice cum e IT-ul, șansele să fii remarcat și recomandat pe proiecte care pun accentul și pe interacțiunea umană cresc fără îndoială. Într-o anume direcție, devii de neignorat cu astfel de abilități și nimeni nu poate să conteste asta.
Managerii au nevoie mereu de oameni cu skill-uri de training, de formare, pe care să îi direcționeze pe anumite proiecte și sunt foarte conștienți că cei ca tine sunt puțini.
2. Mentoratul te dezvoltă nu doar profesional, ci și personal
Pe lângă faptul că adaptarea limbajului și gestionarea unui training sau curs îți dezvoltă enorm abilitățile de lucru cu oamenii, mentoratul este un continuu training și pentru tine. Ce ție îți pare simplu, unui cursant poate să i se pară chiar complicat, iar o nuanță pe care tu ai înțeles-o într-un fel, el poate să o vadă cu totul altfel. Schimbul acesta între tine și cei pe care îi mentorezi te face să integrezi în bagajul tău de cunoștințe atâtea variante de interpretare și, deci, de explicare, pe câți oameni cunoști și îndrumi în mentorat. Iar rafinarea discursului se face doar prin practică directă și prin feedback constant primit de la cursanți și nu îl poți obține nici cu un teanc de cărți citite.
3. Mentoratul pe CV-ul tău de IT-ist poate să facă diferența la noua companie în care îți dorești să ajungi
Gândește-te la multitudinea de IT-iști de pe piață. Da, și cererea e la fel de mare, ba chiar în creștere. Chiar dacă majoritatea reușesc să atingă un anumit nivel, sunt puțini cei care vor mai mult de la ei, cei mai mulți alegând să rămână într-o zonă de confort. Dacă mai adăugăm și impresia generală a oamenilor cum că IT-iștii trăiesc în lumea lor paralelă, atunci constați că cei mai mulți dintre ei nu sunt interesați să-și dezvolte (neapărat) latura umană care ar completa-o atât de bine pe cea tehnică.
IT-iștii lucrează printre oameni. Prin urmare, dacă poți să gestionezi un curs, un training, un workshop în cadrul companiei, deja ești cu un pas în fața colegilor tăi și ai toate șansele să fii printre preferați când în companie sedeschide chiar o poziție în acest sens. Faptul că poți să le arăți altora cum se face te plasează drept un expert pentru care companiile s-ar bate între ele cu oferte.
4. La Wantsome primești ca mentor un curs gratuit pentru tine sau pentru cineva drag
Acum dacă tot am vorbit mai sus despre bani și despre beneficiile materiale pe care le poți obține cu ajutorul mentoratului atât în compania la care lucrezi acum, cât și la un interviu pentru o poziție dorită, mai adăugămceva. Dacă alegi să faci parte din echipa de mentori Wantsome îți oferim un curs gratuit pe care poți să îl parcurgi tu pentru upgrade de skills sau pe care îl poți oferi cuiva drag, la alegere.
În altă ordine de idei dacă ai drag de oameni și de mentorat și îți face plăcere să explici altora tot ce la tine pare să fie floare la ureche, te invităm să faci parte din echipa Wantsome!
Pe lângă tot ce ți-am povestit mai sus, îți garantăm că suntem prietenoși și că putem crește împreună în direcții pe care acum poate nu le anticipezi!
If you want some experience to differentiate you, come and get some!
Ai ajuns până aici, deci sigur oportunitatea ți se pare potrivită pentru tine. Tot ce mai ai de făcut ca să devii mentor la Wantsome este să ne scrii pe adresa de email [email protected] sau să ne contactezi la numărul de telefon 0758 077 920 ca să punem totul la cale. 🙂