Așa cum ne știi, încercăm să intrăm în culisele fiecărui curs de la Wantsome pentru ca tu să ai toate informațiile care îți trebuie ca să alegi direcția potrivită ție din IT. I-am adresat câteva întrebări și lui Andrei și te invităm să afli răspunsurile lui despre cursul de System Engineering & DevOps.
Wantsome: Cui se adresează cursul, cine se poate înscrie? Se adresează unor persoane cu experiență sau cu o parte de cunoștințe din anumit domeniu?
Andrei Miron: Am văzut persoane care au venit cu puține cunoștințe în zona de DevOps ca să învețe ceva nou, dar am întâlnit și persoane care aveau o anumită experiență în zona de IT și au decis să abordeze și această zonă de DevOps. Pentru persoanele care nu știu, în esență în cursul de DevOps noi încercăm să oferim acel set de cunoștințe prin care se reflectă un ciclu de dezvoltare al unui program sau al unei aplicații. Sunt multe sfori în spatele unei aplicații care nu neapărat sunt vizibile pentru toată lumea.
W: Cum ai gândit cursul, cum se desfășoară, cât e parte teoretică, cât faceți exerciții practice?
AM: Va fi o parte de teorie, apoi o parte de practică, cel mai mult noi încercăm să ne axăm pe partea de practică, așa cum e normal. Anumite subiecte au nevoie și de acumularea unor cunoștințe teoretice, în funcție de nivelul fiecăruia, dar contează foarte mult, când tragem linia la moment dat, după toată teoria și după toată partea practică, ca exercițiile sau tema să fie rezolvate. La final, toți cursanții vor avea de lucrat la un proiect care se poate întinde pe parcursul a 2-3 săptămâni iar în urma proiectului putem să spunem cât de bine s-a descurcat, cât de mult mai are de învățat și unde se află cursantul în acel punct în ceea ce privește DevOps și System Engineeering.
W: Aceste proiecte reprezintă și un prim fundament al CV-ului cu care se vor prezenta viitorii absolvenți la interviu. În zilele de Unboxing Day pe care le organizează Wantsome și apoi în săptămâna de HR, această săptămână de simulare a interviului, cât de important e acel proiect, cum reacționează cursanții și care este feedback-ul angajatorilor potențiali cu privire la această simulare de interviu?
AM: Faptul că un cursant lucrează la acel proiect poate fi văzut ca o consolidare a cunoștințelor pe care le-a dobândit pe parcursul cursului. Am observat la foștii cursanți că impactul pe care l-a avut acel proiect a fost unul destul de mare. Pe mine m-a ajutat să realizez că, în ciuda faptului că avem o zonă oarecum mai diferită de zona de programare, asta nu înseamnă că nu putem avea anumite proiecte pe care să le putem afișa către diverși angajatori. Mulți ar spune despre System Engineering că lucrează cu diverse resurse hardware. Și da și nu. Odată cu migrarea resurselor către cloud este mult mai ușor acum să arătăm cunoștințele dobândite și să ne putem afișa toate proiectele pe care le-am lucrat indiferent de scopul acestuia – poate mai business sau poate de perfecționare, de învățare. Impactul este destul de mare pentru că reprezintă acea dovadă că „uite, chiar am făcut ceva și nu trebuie doar să trec printr-un test sau nu știu să fie o evaluare”. Astfel, discuția la interviu poate decurge mai fluid.
W: Proiectele practice pe care le lucrați contează foarte mult și ai văzut că acest lucru îi ajută pe mai departe în carieră. Care ar fi trei învățături pe care tu le-ai tras din toată experiența ta de mentorat?
AM: Până acum eu am mentorat două serii de cursanți. Dacă ar fi să mă gândesc acum la ce am învățat, ar fi faptul că am reușit să mai prelucrez stilul de a vorbi, de a prezenta, modul de abordare în anumite situații. Încă un lucru pe care l-am învățat este că indiferent de serie nu am neapărat un produs finit, ci este un produs care este continuu în lucru. Pornind de la chestia asta pot să zic că îmi caut mereu drumul către perfecționare, chiar dacă perfecțiunea nu o să fie niciodată atinsă, dar știu că nu neapărat finalul, ci drumul este important.
W: Ce așteptări ai tu de la noii cursanți, ce sfaturi le-ai da?
AM: Trebuie să fie deschiși și trebuie să aibă răbdare mai întâi cu ei înșiși, zona de DevOps poate să sune cam descurajant, nu este cea mai ușoară, dar cu răbdare și consecvență vor reuși.
W: Dacă ar fi să te gândești acum la un element original pe care consideri că îl vei aduce în cadrul acestui curs pe parte teoretică sau practică, care ar fi acela?
AM: Cu siguranță răbdarea pe care voi încerca să le-o imprim și cursanților.
Ce îți spune de fapt Andrei în turul scurt de întrebări pe care i l-am adresat?
Că poți să înveți DevOps chiar dacă vii din alt domeniu, că poți să-i deslușești tainele dacă ai răbdare și îți dai un timp în care să asimilezi și să sedimentezi informațiile, că poți să intri în industrie dacă faci primul tău proiect chiar în cadrul cursului de la Wantsome.
Așa că nu mai sta pe gânduri, mai citește o dată fraza anterioară dacă mai e nevoie și apasă pe butonul de înscriere: https://wantsome.ro/cursuri/system-engineering-devops/.
Peste un an de acum încolo îți vei mulțumi pentru decizia luată! Crede-ne pe cuvânt! Toți absolvenții noștri o fac. 😉