Află cum să înveți IT când ai job, copii și o casă de ținut și care este abilitatea care te ajută să faci toate astea.
În timp ce îți calculezi la virgulă cheltuielile pe luna asta ca să vezi dacă te încadrezi să ieși cu copiii măcar de două ori la film și să nu rămâi cu restanțe la vreo factură sau la rată, îți apare un flash cu asigurarea mașinii pe care trebuie să o faci în câteva zile. Nu știi cum să le mai întorci ca să le pui pe toate la punct, dar parcă mereu se ivește câte ceva care te dă peste cap și care naște discuții în familie.
Soluția nu e să scazi nivelul de trai, că oricum nu este unul extravagant sau cu achiziții nejustificate, deci nici nu ai de unde să mai tai, ci tot ce îți rămâne de făcut este să îți crești veniturile. Iei toate variantele în calcul, știi că la jobul actual nu e nicio variantă de mărire a salariului și nicio oportunitate de creștere, așa că îți apare în minte ideea unui nou job, fie și part-time. Asta însă ți-ar reduce din timpul cu familia și nu este sustenabil pe termen lung sub multe aspecte, nu vei mai da randament, vei fi mereu obosit și nu știi cât poate dura această situație. Pe de altă parte, ai acumulat experiență în domeniul actual și să o iei de la zero în alt domeniu poate să pară copleșitor.
Dacă însă ți-am spune că îți poți folosi cunoștințele actuale și le poți completa cu domeniul IT astfel încât tu să faci diferența, să ai expertiză de IT-ist nișat pe specializarea ta? Pentru că poți să înveți IT pentru o reconversie profesională, dar poți să te ajuți de IT ca să te specializezi în digitalizarea și automatizarea ariei tale de competență.
Și acum cu siguranță te întrebi cum să te apuci de IT când te ocupi de copii, familie, ai și jobul full-time, dar și presiunea treburilor de pus la punct în fiecare zi. Noi o să-ți spunem că se poate și că nu ai fi singurul care s-ar apuca să-l învețe de la zero. Și o să-ți mai spunem că cei mai mulți dintre cursanți ajung la jobul mult dorit în domeniu, dacă își doresc cu adevărat asta și muncesc la acest vis.
Cum înveți IT ca să fii sigur de reușită?
Secretul sau rețeta pentru reușită am spune noi că stă într-un bun time-management. O bună organizare a timpului și ancorarea de unele triggere emoționale care să te ajute te pot conduce acolo unde vrei. Iar acțiunile strategice care pot să te ajute să-ți organizezi mai bine procesul unui curs la care înveți IT de la zero pot fi:
Prioritizarea
La noi, la Academia prietenoasă de IT, nu îți vindem niciodată rețeta să înveți IT în trei pași simpli, pentru că nu este așa. Toate cursurile noastre durează cam 4 luni, excepție făcând cel de Intro în programare, de 4 săptămâni, în cadrul căruia îți dai seama de fapt ce ți se potrivește din tot domeniul IT-ului, îți clarifică fiecare direcție pe care poți să mergi înainte. Când alegi o carieră în IT și înveți totul de la zero, cum e cazul celor mai mulți cursanți care ne calcă pragul, e clar că planurile tale necesită o reordonare. Ca să ai timp să intri la cursuri, e nevoie să rupi un timp din altă parte, iar asta poți să faci cu sprijinul partenerului de viață sau a cuiva care să te ajute cu copiii. Dacă deja merg la grădiniță sau sunt în clasele primare și poți să te înțelegi cu ei, le poți povesti și lor de ce vrei să faci acel curs. Îi va încânta ideea că după cele câteva luni de curs îți vei permite să îi duci la Disneyland sau la Legoland.
Angajamentul. Dedicarea
Știi care este diferența între cei care învață IT de la zero și se angajează imediat după curs și ceilalți? Da, fix cele de mai sus – angajamentul și dedicarea. Le-am pus alături pentru că atunci când îți propui să faci ceva, cum ar fi să fii prezent la cele două întâlniri săptămânale de aproximativ trei ore timp de circa 4 luni, ești conștient și de faptul că îți dedici acel timp ca să obții ce îți dorești la final – jobul în IT și beneficiile care vin la pachet cu el. Și cauți să aloci și ceva timp suplimentar pentru teme, că altfel nu poți verifica dacă ai înțeles și asimilat pe bune informațiile. Ai putea spune că găsești informația și online, pe Youtube, de ce ți-ar trebui un curs cu mentorat și practică pe bune? Da, știm și noi, informație se găsește la tot pasul, YouTube-ul e plin de tutoriale, poți să vizionezi și de unul singur lecțiile. Ce nu îți oferă aceste video-uri și îți oferă Wantsome e chiar feedback-ul și sprijinul de pe parcurs. Adică ne asigurăm că ce înveți tu e bine și corect asimilat, integrat pentru că dacă nu te însoțește nimeni pe acest drum este mai dificil să te verifici. Și din păcate e mai greu să te „dezveți” de ceva ce ai învățat decât să corectezi din mers și să înveți corect, dar să și aplici și să înțelegi logica, explicația din spate. Asta face diferența între tutorialele online gratuite și cursurile Academiei noastre prietenoase de IT. Între noi fie vorba, chiar recent am avut un cursant care ne-a mărturisit că a început să învețe online, dar că de la un punct încolo nu a știut cum să continue tocmai pentru că explicațiile, „corectura” asupra a ceea ce făcea nu o oferea nimeni. Hai că ne-am lungit cu vorba, dar ca să concluzionăm, tu îți iei angajamentul și te dedici participării la cursuri și lucrului la teme, iar noi alături de mentori ne luăm angajamentul și ne dedicăm timpul ca să-ți oferim feedback, să te ajutăm, să îți mai explicăm o dată, de două ori, de trei ori, de câte ori este nevoie până înțelegi ceva ce pur și simplu nu făcea click la tine și te însoțim îndeaproape în acest proces al tău de învățare. Deci nu-ți iei doar tu angajamente, ne luăm și noi față de tine.
Perseverența
Putem să-i spunem și răbdare sau blândețe cu tine însuți sau cum vrei tu, o să facem însă acea comparație cu copilul care începe să meargă pentru că este relevantă, dacă nu chiar revelatoare. Copilul nu renunță după prima căzătură, îi pare destul de greu, mai plânge, se mai enervează, dar având atâtea exemple în jur de oameni și copii care merg rapid și chiar aleargă, știe că exersând ajunge și el acolo. Așa e și cu IT-ul sau cu oricare alt lucru de care te apuci fără să-i cunoști deloc tainele. E clar că nu o să-ți iasă perfect din prima, poate nu o să-ți iasă deloc, dar exersând și luând-o de la capăt, schimbând poate strategia, e doar o chestiune de timp până când frustrările tale se transformă în bucurii de nedescris. Învățarea unui domeniu nou cu care nu ai mai avut de a face până acum poate să fie ca deprinderea de a merge. Primii pași sunt nesiguri, după aceea celor din jur le trebuie energie ca să te prindă din urmă.
Putem adăuga și alte aspecte care fac ca time-managementul tău să îți permită să incluzi IT-ul pe lista lucrurilor mari pe care le faci pentru tine și familia ta anul ăsta. Am ales doar trei aspecte ce țin și ajută la o strategie bună de gestionare a timpului la care te lăsăm să reflectezi ca să poți lua decizia reconversiei profesionale împăcat și asumat. Pentru că dacă îți gestionezi timpul prin prisma celor de mai sus care te țin în proces, ai șansa ca în câteva luni să faci calculul cheltuielilor mult mai relaxat și mai încrezător.