Noi, cei de la Wantsome, încurajăm mereu cursanții și absolvenții să facă pași mici, dar siguri spre ceea ce își doresc, fie pe plan personal, fie pe plan profesional. Recomandăm însă ca aceste etape să facă parte dintr-un plan pentru că altfel ar fi doar acțiuni fără o coerență sau doar proiecții și dorințe fără un corespondent în realitate care să conducă spre ele.
Cum faci ca să ajungi unde îți dorești. În IT și în oricare alt domeniu
Știm că dai zilnic peste strategii în câțiva pași care să te aducă mai aproape de succesul dorit și probabil te-ai săturat de rețetele care ți se vând la un click distanță. Nu facem asta, chiar dacă titlul articolului ar putea să sugereze acest lucru. În ceea ce ne-am propus să-ți spunem azi ai nevoie de o foaie și un pix, respectiv de mult realism. Nu te speria, nu îți dăm niciun test, dar te ajutăm să îți construiești un plan de „bătaie” care să îți indice exact ce ai de făcut ca să ajungi unde îți dorești. În primul rând vorbim despre o auto-evaluare și despre proiecția ta în viitor. Asta necesită mai mult timp decât câteva minute, implică un soi de scormonire personală și, dacă vrei, necesită o întoarcere a ta în timp ca să îți dai seama unde și când în diversele contexte din viață ai făcut lucruri care te-au împlinit cel mai mult, care ți-au adus o bucurie profundă. Poate că și în prezent faci acele lucruri sau poate ele necesită azi alte forme prin care pot fi făcute, dar în mod clar sunt lucrurile de care nu te plictisești și pe care le faci cu plăcere. Deci e nevoie să stai cu tine și să te gândești unde și care rol te-ar împlini profund. Ce ar presupune acel rol? Primul pas, deci, în a-ți îndeplini orice obiectiv, presupune să știi foarte bine destinația finală.
Unde vreau să ajung?
Obiectivele fiecăruia se conturează în funcție de contextele și economia de viață din prezent. Poate că acum simți nevoia să crești profesional sau, dimpotrivă, ești în zona de carieră dorită, dar ai nevoie să faci îmbunătățiri în sfera personală. Ce anume vrei să îmbunătățești, cine îți dorești să devii, cum vrei să fii, cum simți că te-ar împlini acel obiectiv odată atins? Ce s-ar schimba la tine pe toate planurile după ce ai ajunge acolo unde visezi? Toate sunt întrebări la care, așa cum am recomandat anterior, e bine să răspunzi cu creionul pe hârtie sau cu tastatura într-un word. Sau poate într-o notiță a telefonului, cum preferi. Ideea e că ți se conturează mult mai bine următoarele etape atunci când le iei în sens invers. Îndată înțelegi exact ce anume ți se clarifică și cum.
Unde sunt acum?
Ca să ajungi la obiectivul propus e nevoie să-ți faci un plan și să-l împarți în etape. Da, ar fi minunat doar să-ți propui să ajungi undeva și tot Universul să conspire la asta, dar să știi că Universului îi place și cu intenția, planul și cu transpirația 99% la sută, nu doar cu acel 1% inspirație. Altfel spus, e puțin probabil ca tu să îți dorești să ajungi într-o funcție în care sunt necesare cursul X, abilitățile Y și competențele Z, iar acest lucru să se întâmple fără să depui niciun efort, adică fără să treci prin procesele prin care asimilezi și acumulezi cursul X, abilitățile Y și competențele Z. Poate că mai sunt unele excepții și cazuri în care persoanele recomandate pentru un rol nu dețin tot ce trebuie pentru acea poziție, dar dacă acest lucru se întâmplă, cu siguranță persoana respectivă nu este percepută drept liderul pentru acel post. În mod natural oamenii se vor îndrepta spre cel care deține toate cele indicate mai sus chiar dacă el nu e titularul funcției respective. Cu alte cuvinte creionează-ți exact momentul în care te afli și scrie tot ce știi să faci, la ce ești bun, ce sarcini îndeplinești acum, ce roluri deții și spre ce te uiți, spre ce te îndrepți. Apoi treci la pasul următor.😉
Cum ajung unde îmi doresc?
După cum ți-ai dat seama, nu vorbim despre un exercițiu sau o introspecție pe care poți să o bifezi rapid, în câteva minute. Ai ajuns la pasul în care pui pe hârtie de ce anume ai nevoie ca să ajungi unde ți-ai propus. Abilități, cursuri, cunoștințe, competențe – ce trebuie să ai din toate astea pentru ca să faci pași spre rolul dorit? Ce necesită a fi îmbunătățit la felul tău de a fi pentru ca lucrurile să te conducă în zona în care vrei, ce sarcini îți poți lua în plus ca să deprinzi anumite abilități, ce poți înlocui din tot ce faci în prezent astfel încât să ajungi mai aproape de obiectivul tău final – sunt numai câteva dintre aspectele pe care dacă le scrii, totul capătă un alt sens și claritate.
Când ajung acolo?
Iar dacă partea de mai sus te-a ținut în zona lui „cum?”, întrebarea „când?” îți propune să pui acțiunile în calendar. Lucru care însă nu ar trebui să pună presiune pe tine, ci mai curând să te ghideze. Mai potrivit e să vezi calendarul ca pe ceva ce te ajută să ajungi la starea de care vorbeam că ți-ar aduce împlinirea, realizarea acelui obiectiv sau acelor obiective, dacă ai mai multe. Sigur că e mai simplu să amâni task-uri și să spui că nu ai avut timp, uneori chiar așa este, dar poate că e bine să te gândești și la cum prioritizezi lucrurile și să te conectezi la realizarea aceea care te-ar împlini, la starea pe care ai trăi-o. În felul acesta, un plan de lucru în care îți propui ca în 3 luni să deprinzi abilitatea X nu mai pare constrângător, ci mai curând motivator, aducător de entuziasm. Poate să fie constrângător dacă, de exemplu, îți propui să înveți IT într-o lună, când un curs care te ajută să asimilezi informația pe o nișă din IT durează minim 4 luni. De aceea, atât pașii pe care îi vei urma, cât și obiectivul final e bine să fie SMART, astfel încât să te ajute și să te încurajeze să îi bifezi și nu să îi simți ca pe o povară. Dacă se simte așa, atunci vei abandona orice proces, indiferent de realizarea de atins.
Fie că aplici planul pentru domeniul IT sau pentru oricare altul, să știi că funcționează pentru că doar un procent infim de oameni muncesc organizat, după un plan, și fac acțiunile care îi conduc din punctul în care sunt spre cel în care vor să ajungă. Tu poți să fii unul dintre aceia! Iar pentru cazul în care ai nevoie de o discuție care să-ți clarifice unele aspecte care îți sunt confuze, te așteptăm să rezervi o sesiune de consultanță HR în calendarul nostru și să stăm de vorbă.
Ședința de consultanță e gratuită nu presupune niciun cost din partea ta. A, ba da, necesită puțin timp pe care ți-l acorzi ție și dorința de schimbare. Chiar aici te poți programa: