Florian este o persoană caldă, răbdătoare, pozitivă, dar și modestă și a ales domeniul testării automate ca job, lucrând de patru ani la Cognizant Softvision, ca QA Automation Engineer. Îi plac drumețiile montane, sporturile de echipă, dar și jocurile video sau parfumeria, pasiune descoperită în ultima perioadă.
Wantsome: În calitate de mentor al programului de testare automată, ai putea să explici la nivel basic, ce înseamnă testarea automată și la ce ne ajută testarea efectiv?
FA: Testarea este în momentul de față o componentă foarte importantă cerută în marile companii și de mari clienți pentru a asigura calitatea produselor software și de acolo, din nevoia de a avea din ce în ce mai multă testare, a apărut partea de testare automată în care încercăm să nu mai repetăm atâtea scenarii pe care le avem, punem pe altcineva, adică un calculator, mai exact, să facă scenariile pe care noi ar trebui să le repetăm zi de zi. În felul ăsta ne putem concentra pe alte scenarii, mai complexe, mai avansate sau chiar mai nișate.
W: Există testare manuală versus testare automată. Care este diferența dintre ele?
FA: Testarea manuală este făcută de o persoană, pot să stau la calculator să experimentez pe aplicații web sau mobil, diferite device-uri, nu contează, în schimb testarea automată deja nu mai necesită atât de multă muncă fizică din partea persoanei. Punem o mașină să ne facă testele ceea ce ne dă tocmai oportunitatea de a avea o siguranță mai mare în ceea ce facem, pentru că cel mai des se întâmplă ca din repetitivitatea testelor noi să ratăm câteva elemente care de obicei sunt importante și în momentul ăla garanția testelor noastre nu mai este de sută la sută. Testarea automată are foarte multe avantaje, de exemplu, poți lăsa efectiv mașina să lucreze când vrei tu, nu mai trebuie să stai după un program, poți să faci și o mulțime de teste într-un timp foarte scurt pe care un om nu poate să le facă. Intervine partea de performanță, viteză, totodată intervine și o parte de costuri – asta pentru clienți, pentru business-urile care vor să reducă foarte multe costuri și totodată la nivel personal, mi se pare și o chestie care te motivează mult mai mult ca să fii mai creativ pentru că dacă scapi de monotonie și de repetitivitatea pe care o faci zi de zi poți să devii mult mai creativ prin a încerca chestii noi, scenarii diferite.
W: Cum ai ales să devii mentor și cum ai ales Academia Wantsome?
FA: Eu și la muncă îmi ajut foarte mult colegii din echipă și ori de câte ori este o oportunitate în care pot să împărtășesc informații sau să fac share de knowledge îmi place să mă implic, lucrul ăsta îmi place foarte mult – să ofer ajutorul. Când a venit această oportunitate către mine am zis „Da, vreau, asta e ceea ce îmi doresc, deja fac asta și vreau să mă dezvolt partea asta”. E o oportunitate foarte bună pentru mine în continuare.
W: Cum ai gândit modalitatea de desfășurare a cursului de testare automată?
FA: Aici nu mai e vorba de a fi profesor, e vorba de a fi mentor, așa că trebuie să oferi suport continuu cursanților, nu trebuie doar să le dau ceva teorie sau ceva exerciții și după aia eu să îi aștept gândindu-mă că ei au făcut și au înțeles. Trebuie activ să participăm, întrețin o comunicare deschisă cu ei, să fiu sigur că au înțeles, ce nu au înțeles le explic în altă metodă, poate mai ușor de înțeles pentru unii. La fel, unele persoane prind mai repede, altele prind mai încet, eu aleg să mă focusez pe tot colectivul ca un grup pentru că toți sunt diferiți și fiecare are altă metodă de a învăța și de a înțelege lucrurile.
W: Din experiența ta, pentru cine este acest curs de testare automată și cine se înscrie la acest program?
FA: De obicei se înscriu persoanele care au avut deja un pic experiență cu testarea manuală, de obicei testerii manuali vin pentru cursul acesta tocmai din necesitate ori cerință de la locul de muncă ori pur și simplu din curiozitate și din dorința de dezvoltare personală. Partea de testare automată îmi pare că este deschisă pentru oricine are și puține cunoștințe pe partea de cod sau care dorește să învețe un limbaj de programare și a investit un pic timp pentru chestia asta pentru că trebuie să știm și cod, nu ne putem baza doar pe skill-urile de la testarea manuală.
W: Ar fi bine să aibă cunoștințe de testare manuală înainte sau ce recomanzi tu, care ar fi un nivel recomandat pentru cei care vin la curs?
FA: În principiu, testarea manuală mai mult îți garantează că îți place ce faci și vrei să continui. Nu este neapărat un skill necesar, dar e mult mai bine să fi avut deja experiența respectivă ca să fii sigur că îți place, că te atrage și că nu o să dai înapoi.
W: Sunt anumite noțiuni de programare pe care cursanții le învață concret în program, skill-uri tehnice pe care le vor dobândi în program?
FA: Ca skill-uri tehnice va fi partea de Java, un limbaj de programare de unde poți să te extinzi cum vrei, unde vrei, partea de MySQL, la fel, ca limbaj făcut pe o aplicație de bază de date prin care vom vedea efectiv cum lucrează și tipurile de testare puse în practică, cum ar fi testarea de UI și testarea de back-end și să vedem ce înseamnă ele și ce reprezintă.
W: Cam câte ore ar trebui să lucreze singuri, în afara orelor de curs?
FA: Aici nu pot să zic neapărat un număr de ore tocmai pentru fiecare învață cel mai bine în ritmul lui, plus că la curs încerc de fiecare dată să fiu sigur că am acoperit tot pentru toată lumea, astfel încât toți să știe care e timpul suplimentar pe care au nevoie să și-l acorde. E important ca în orele în care suntem la curs să ne focusăm ca toată lumea să știe începutul, după aceea, cine nu a prins trebuie să-și aloce un timp suplimentar sau cine vrea să învețe mai mult, să experimenteze, să testeze din ce în ce mai mult, la fel e timpul lor suplimentar pe care îl alocă așa cum consideră. Dorința mea e ca fiecare să aibă minimul de la mine și de acolo fiecare să extindă cât vrea.
W: Este suficient absolvirea acestui curs pentru ca absolvenții să se angajeze la nivel junior pe testare automată?
FA: Având în vedere structura actuală a cursului, chiar da, este posibil. Cursul este foarte concret și concis, accentul este pus pe foarte multă practică, exerciții și tocmai suportul pe care cursanții îl primesc de la mentori este direct și simulează efectiv maniera de mentorat de la locul de muncă. Și la locul de muncă o să ai un mentor la început pe care îl poți întreba orice, astfel încât să ajungi cât mai repede în poziția în care să poți fi independent.
W: Există mai multe locuri de muncă la care pot aplica absolvenții cursului de testare automată?
FA: Ei pot aplica la orice arie de testare. Cursul nu este doar pentru testare automată sau doar pentru testare manuală este hibrid pentru ambele. Totodată cu informațiile și noțiunile poți să îți lărgești un pic orizontul pe orice ține de domeniul testării.
W: Te angajezi ca și Junior la o companie, intri pe zona de automation tester. Care este nivelul de interacțiune cu ceilalți colegi în cadrul companiei? Care este nivelul de subordonare, colaborare, coordonare de proiecte?
FA: Depinde foarte mult de proiect, sunt proiecte care au echipe mari de testare formate din team-leaderi, juniori care fac mai mult taskuri oferite de team-leaderi sau de persoane cu o superioritate mai mare și persoane de nivel superior care fac doar parte de arhitectură și verifică dacă diferite metodologii sau diferite infrastructuri pot fi adăugate peste framework-ul lor. Pentru echipele mai mici există, la fel, team-leaderul care asignează taskuri în funcție de nevoile și posibilitatea fiecărui fiecărui angajat.
W: Există pe piața din România cerere pe testare automată și cam care ar fi acum o pondere între cei care ar vrea să lucreze pe testare manuală versus testare automată? Există o cerere mai mare într-o direcție sau alta?
FA: Cel puțin în ultimii doi ani s-a cerut din ce în ce mai mult testarea automată. Foarte multe companii au cerut angajaților lor care făceau doar testare manuală să înceapă încet-încet să treacă la partea de automatizare, să adune câteva informații, le-au oferit chiar și cursuri și astfel a crescut foarte mult nevoia și cererea de testare automată.
W: Care sunt așteptările de la angajator pentru cei care termină un curs de testare automată sau pentru cei care ar vrea să intre pe acestă poziție? Sunt anumite cerințe obligatorii pe care trebuie să le aibă cineva pentru a avea un job în acest domeniu?
FA: Nu sunt niște cerințe specifice sau foarte mari. În principiu, angajatorii vor să vadă efectiv ce au învățat la cursul respectiv, vor să vadă că acea investiție a cursantului nu a fost degeaba și vor să vadă care este nivelul lui comparat cu o persoană de același nivel care nu a trecut prin acest curs.
W: Ne poți spune un interval al nivelului salarial pentru cineva care intră la nivel de junior pe testare automată și care sunt șansele de a se dezvolta în carieră?
FA: Un cursant care a urmat cursuri de testare automată ar trebui să-și poată acoperi din a doua lună toată investiția pe care a făcut-o și chiar să mai rămână cu ceva. Asta înseamnă că este un salariu peste medie pentru România. De la Junior există o dezvoltare normală pe partea de software developer. Poți să crești în ierarhie, poți să ajungi arhitect, team-leader, orice, aproape la fel ca în majoritatea pozițiilor în IT.
W: Dacă ar fi să dai trei sfaturi pentru o persoană care ar vrea să vină în IT și în special pe zona de testare automată care ar fi acestea?
FA: Să fii curios, să fii motivat și să nu îți fie frică să strici chestii.
Credem că sfaturile de mai sus ale lui Florian pot fi urmate de către oricine, chiar și de tine, așa că tot ce mai ai de făcut este să apeși pe butonul de înscriere: https://wantsome.ro/cursuri/testare-automata/.