Poate că stai uneori și te gândești dacă mai este nevoie de IT-iști pe piață, dacă nu e deja saturat domeniul sau care sunt pașii de urmat pentru a face o reconversie profesională.
Studiile recente arată că la nivel global vor fi 62 de milioane de locuri de muncă în domeniul IT până în 2023, iar până în 2026, piața globală a serviciilor de inginerie de rețea va avea o rată anuală de creștere de până la 10.78%.
Gândește-te la simplul fapt că în orice companie este nevoie măcar de un inginer de rețea, numit el și Network Engineer în limbaj de specialitate. Acesta este responsabil de construirea și menținerea funcționării zilnice a rețelelor de calculatoare pe care se bazează diverse organizații.
În articolul de astăzi, vom aborda următoarele:
- Ce face un inginer de rețea?
- Care sunt atribuțiile unui network engineer?
- Ce skill-uri deține un inginer de rețea?
Ce este un inginer de rețea?
Deși denumirea rolului poate părea complicată sau tehnică, scopul unui network engineer este de a menține un flux constant de informații între sistemele hardware și software.
Aceste rețele sunt coloana vertebrală a tuturor companiilor, indiferent de industrie și se pot regăsi online, adică în cloud sau fizic în cadrul organizației, întâlnite și sub denumirea de on-premise.
Atribuțiile unui inginer de rețea adesea variază de la proiectarea de noi arhitecturi de rețea, la achiziționarea și configurarea echipamentelor și software-ului necesar și implementarea acestora într-o afacere.
Hai să spargem împreună “mitul IT-istului cu ani grei de experiență”, dar să nu uităm un lucru:
În 2022, oricine poate face o reconversie profesională, indiferent de industria din care vine, vârsta pe care o are sau nivelul de cunoștințe tehnice. Secretul este simplu – totul ține de tine, de implicarea și pasiunea pe care o ai, restul de învață!
Care sunt atribuțiile unui inginer de rețea?
În primul rând, el asigură funcționarea rețelei de calculatoare pe baza căreia oamenii din companie își desfășoară munca. E foarte posibil ca și tu să fi avut până acum nevoie de „colegul de la IT” – să știi că el poartă numele de Network Engineer și rolul lui poate să poarte mai multe denumiri, precum Infrastructure Engineer, Linux Engineer, Cloud Engineer.
Un inginer de rețea deține atât cunoștințe de software, cât și de hardware, iar constant se asigură de buna funcționare a serviciilor IT. Network engineer-ul mai investighează și soluționează incidentele ajunse la acesta prin tichetele create de colegii lui din companie, care au situații izolate și punctuale în legătură cu buna funcționare a sistemului pe care lucrează.
El se ocupă și de update-urile necesare calculatoarelor, dar și de migrările de date. Altfel spus, dacă laptopul de acasă îți cere constant update-uri de sistem pentru o bună funcționare, Network Engineer-ul face aceste update-uri de la un singur desktop pentru ca totul să fie updatat până în momentul când ajungi la birou.
De asemenea, rolul lui mai este acela de a instala infrastructura necesară companiei, mai ales că în ultimii ani digitalizarea sistemelor a luat amploare.
Putem observa această digitalizare de la sistemele bancare denumite și “internet banking“, la platformele de online shopping şi chiar programările medicale, care acum sunt la doar un click distanţă.
Rolul unui Network Engineer într-o companie e vital.
Chiar dacă aceleași task-uri de bază au diverse denumiri, un inginer de rețea nu poate să lipsească din nicio companie pentru că în majoritatea cazurilor niciuna nu poate să funcționeze fără calculatoare și sisteme integrate, legate între ele.
Știind că uneori pot exista confuzii în legătură cu unii termeni de specialitate și cu atât mai mult, descrierea unui job poate crea confuzie, suntem aici cu unele clarificări vis-a-vis de ceea ce nu face un network engineer, printre care se află și programarea. Inginerul de rețea și inginerul de software sunt două domenii diferite, iar atribuțiile variază.
Iar ca să îți răspundem și la întrebarea referitoare la timpul în care poți să înveți tot ce are de făcut un inginer de rețea, să știi că poți să înveți toate astea în doar 4 luni de zile. Puțin timp, nu-i așa?
Ce skill-uri deține un inginer de rețea?
Soft skills sau abilitățile soft sunt o parte esențială în orice profesie, iar atunci când rolul tău include sarcini precum sprijinirea personalului, clienților sau a unui furnizor în mod regulat, abilitățile de conversație devin cea mai importantă nevoie.
Pe lângă aceste abilități de comunicare, un inginer de rețea ar trebui să dețină și abilități de gestionare a timpului, de documentare și abilități multitasking, pe lângă cele tehnice.
Pentru poziții de Junior se cer skill-uri în Infrastructure, Cloud, Networking, și poți face Service Desk, Infrastructure Support & Networking, iar lista poate continua.
Așa cum am determinat la începutul acestui articol, procesul de învățare este continuu și de aceea credem că o sesiune demonstrativă gratuită de curs Network & Infrastructure îţi va fi de mare ajutor.